Ανησυχητική πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς δείχνει νέα δημοσκόπηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, τα αντιευρωπαϊκά ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν ενωθεί υπό την ομπρέλα της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κέρδιζαν 87 από τις 705 έδρες ( σήμερα κατέχουν 60 έδρες).  [EPA-EFE/MICHELE MARAVIGLIA]

Οι ευρωπαϊκές ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Europe Elects και φέρνει στο φως το Euractiv.

Η ID αποτελείται από κόμματα όπως το εθνικιστικό Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση στις γερμανικές εκλογές, καθώς και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία είναι ήδη εταίρος συνασπισμού στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Europe Elects, τα πιο πρόσφατα κέρδη της ομάδας ID οφείλονται εν μέρει στην εκπληκτική νίκη του ακροδεξιού PVV του Γκερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για την ακροδεξιά της Αυστρίας, με το κόμμα FPÖ, η οποία βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στη Βιέννη.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η σημαντική εκλογική ώθηση της ID αναμένεται να καταλάβει τη συντηρητική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Συνολικά, περίπου το 23% των εδρών θα πάει στις δύο ομάδες της ριζοσπαστικής δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την τρέχουσα πρόβλεψη […] Αυτό δεν περιλαμβάνει τα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς που δεν ανήκουν στις δύο ομάδες, όπως το ουγγρικό Fidesz, το οποίο ανήκει Μη Εγγεγραμμένοι (NI) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σχολίασε η Europe Elects.

Οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν σταδιακά αλλάξει τη ρητορική τους και αντί να πιέζουν για έξοδο από την ΕΕ, δίνουν πλέον προτεραιότητα στις δημόσιες ομιλίες τους στην ανάγκη αλλαγής της ΕΕ. Σύμφωνα με το Europe Elects, αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να τους βοηθήσει να σπάσουν την παράδοση και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών.

Πράγματι, μετά τις ολλανδικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χρειάζονται πλήρη αναθεώρηση, διευκρινίζοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διαλυθεί και ότι η Γαλλία πρέπει να διατηρήσει το νόμισμα του ευρώ.

Ένας μεγάλος συνασπισμός υπέρ της ΕΕ;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Πράσινοι καταρρέουν εκλογικά, καθώς πρόκειται να μειωθούν από 72 σε 52 έδρες.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τη φιλελεύθερη ομάδα Renew, η οποία κατέχει σήμερα 101 έδρες και αναμένεται να μειωθεί στις 89.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένει η κύρια πολιτική δύναμη στην ΕΕ, καθώς πρόκειται να κερδίσει 175 έδρες, μόλις τρεις λιγότερες από αυτές που κατέχει σήμερα. Το σοσιαλιστικό S&D θα παραμείνει στις 141 έδρες.

Με βάση τους προβλεπόμενους αριθμούς, ένας μεγάλος συνασπισμός υπέρ της ΕΕ μεταξύ του ΕΛΚ, του S&D και των Φιλελευθέρων φαίνεται να είναι ένα πιθανό σενάριο.

Αμέσως μετά το καλοκαίρι, οι εντάσεις μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της ΕΕ κλιμακώθηκαν μετά από δημόσιες διαφωνίες σε διάφορους φακέλους πολιτικής, όπως η ψηφοφορία για τον νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης και την οδηγία για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα δύο κόμματα αντάλλαξαν σκληρές κατηγορίες σχετικά με τη στάση τους απέναντι στις πράσινες πολιτικές που καθοδηγούνται γενικά από την ΕΕ και εντείνοντας τις φήμες ότι το ΕΛΚ εποφθαλμιούσε συνασπισμό με ακροδεξιές δυνάμεις.

Αλλά μετά από μια συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ στο Euractiv στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα πράγματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει.

Ο Θανάσης Μπακόλας του ΕΛΚ είχε αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του ΕΛΚ και του ECR ή του ID.

«Νομίζω ότι το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, το ALDE [φιλελεύθεροι] και οι Πράσινοι είναι πολιτικά στοιχεία εντός της ΕΕ που έχουν εγγυηθεί ότι η Ένωσή μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπακόλας.

Sarantis Michalopoulos and Tobias Gerhard Schminke Euractiv.com and Europe Elects

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω ρωτήσει πολλές φορές, αλλά απάντηση δεν πήρα:

    α) Γιατί τα πατριωτικά κόμματα χαρακτηρίζονται “ακροδεξιά”;

    β) Ποιος ανησυχεί για την άνοδό των και ΓΙΑΤΙ;

  2. ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΠΟΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥΣ -ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ- ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ – ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΩΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ -ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ;;;.
    ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ .
    ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ,ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ,ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ”ΝΟΝΟΙ” ΤΟΥΣ.
    Όποιοι ενδιαφέρονται αυτούς να ρωτήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα