Ανδρέας Σταλίδης:Το σκάκι ως άθλημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Ντουμπάι ο μεγάλος τελικός που ανέδειξε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι. Ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν κέρδισε για πέμπτη συνεχόμενη φορά, από το 2013, και διατήρησε τον τίτλο του, απέναντι στον Ρώσο Ίαν Νεπομνιάτσκι.

Μετά τις πρώτες 5 ισοπαλίες, ο νυν πρωταθλητής έκανε την πρώτη του  νίκη στο έκτο, και από εκεί και μετά κυριάρχησε με άλλες 3 νίκες. Αυτή η έκτη παρτίδα λοιπόν ήταν η κρίσιμη, διότι ναι, η ψυχολογία παίζει ρόλο και στο σκάκι!

Διήρκεσε 7 ώρες και 47 λεπτά, δηλαδή περισσότερο από 5 απανωτά ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Αξιοθαύμαστο ρεκόρ! Μάλιστα, κρίθηκε σε «τελείωμα» παρτίδας που δεν έχει ξαναπαιχτεί σε αυτό το επίπεδο (βασίλισσα εναντίον πύργου, ίππου και δύο πιονιών). Έτσι, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και στη θεωρία!

Σε αυτό το τελείωμα και ο δύο παίκτες είχαν ελάχιστο χρόνο, περίπου 3 λεπτά ο καθένας, συν 30 επιπλέον δευτερόλεπτα ανά κίνηση. Ο ηττημένος δήλωσε ότι αν είχε περισσότερο χρόνο, θα μπορούσε να εκμαιεύσει ισοπαλία, που ήταν άλλωστε και η εκτίμηση των υπολογιστών εκείνη τη στιγμή.

Η χρονική διάρκεια αναδύει το ερώτημα της κόπωσης ως παράγοντας επίδοσης στο σκάκι. Προσέξτε λοιπόν τα κάτωθι ευρήματα:

  • Το 1984 ακυρώθηκε ο τελικός μεταξύ Καρπώφ και Κασπάρωφ μετά από 48 παιχνίδια σε διάρκεια 5 μηνών, με απόφαση του προέδρου της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας, επειδή ο Καρπώφ είχε ήδη χάσει 10 κιλά!
  • Το 2004 o Ουζεμπέκος Κασιμντζάνοφ μετά από τουρνουά έξι αγώνων είχε χάσει 8 κιλά.
  • Το 2018 μία Αμερικάνικη εταιρεία ιατρικού υλικού παρακολουθούσε τους σφυγμούς της καρδιάς σκακιστών σε τουρνούα και βρήκε ότι ο 21 ετών Ρώσος Αντίπωφ σε παιχνίδι δύο ωρών είχε κάψει 560 θερμίδες. (χωρίς να μετακινηθεί καθόλου από την καρέκλα του, εννοείται).
  • Το 2009 ο καθηγητής νευροενδοκρινολογίας στο Στάνφορντ Robert Sapolsky ανακοίνωσε σε ομιλία του ότι ένας σκακιστής καίει περίπου 6000 θερμίδες σε μία ημέρα όταν παίζει σε τουρνούα, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από το φυσιολογικό. Οι σφυγμοί τους διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται, αυξάνεται και η πίεσή τους και γενικώς η σωματική καταπόνησή τους είναι όμοια με αυτή επαγγελματικών αθλητών, έως και μαραθωνοδρόμων!
  • Σε τουρνούα δέκα ημερών με έξι παιχνίδια, οι περισσότεροι σκακιστές χάνουν 3-4 κιλά.

Στη στήλη αυτή έχει προταθεί η ένταξη του σκακιού στα σχολεία (Εστία 12 Νοεμβρίου 2019). Εκεί επισημάνθηκαν τα οφέλη από την ενασχόληση με το σκάκι. Δεν θα τα επαναλάβω και εδώ.

Θα πω μόνο ότι εκτός από τη Ρωσία, την Αρμενία και τη Γεωργία που έχουν συμπεριλάβει εδώ και χρόνια το σκάκι ως τμήμα της σχολικής ύλης, πρόσφατα και άλλες χώρες έχουν υϊοθετήσει την ιδέα αυτή σε τμήμα των σχολείων τους, όπως η Ισλανδία, το Ισραήλ, η Ανδόρρα, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Τουρκία.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει ήδη τους υπολογιστές μπροστά από τον άνθρωπο. Αυτό όμως είναι θετικό, διότι μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ανάπτυξη σκακιστικών ικανοτήτων στις επόμενες γενιές, με όλα τα παρεπόμενα.

Πηγή – https://www.antibaro.gr/article/31669

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα