Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση Novartis -Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης

6/2/18 | 2 | 0 | 1,188 εμφανίσεις
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με  την ταχύτητα και την ευελιξία που τη χαρακτηρίζει στο να αλλάζει επικοινωνιακή πορεία σε ασφαλή για την ίδια νερά όταν πέφτει σε τρικυμίες, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά χθες να αφήσει πίσω της τον σκόπελο του «Μακεδονικού» και τις αντάρες των μεγάλων συλλαλητηρίων.

Επικαιροποίησε μια σκανδαλώδη υπόθεση, αυτή της Novartis, που ερευνάται επί μήνες, και την έφερε στο προσκήνιο. Αποσκοπούσα, προφανώς, στο να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το Σκοπιανό, που δείχνει να βαλτώνει και για να βάλει στο εδώλιο, ως απολογούμενη, την αντιπολίτευση -και κυρίως τη ΝΔ.

Αυτό που βάζει σε περίεργες σκέψεις και ανησυχίες είναι το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ευρισκόμενη υπό πίεση αντέδρασε κινούμενη στο όριο της θεσμικής νομιμότητας.

Η υπόθεση Novartis

Για τη δραστηριότητα της πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκων Novartis στην Ελλάδα διεξάγεται από πολλών μηνών δικαστική έρευνα , για να διαπιστωθεί αν η εταιρεία είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς προκειμένου να τύχει προνομιακής μεταχείρισης και να εξασφαλίσει υψηλές τιμές κοστολόγησης των προϊόντων της.

Υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες, που οδήγησαν στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας, την έρευνα ανέλαβαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Και από καιρό είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα ονόματα πολιτικών που αναφέρονται στον σχετικό φάκελο ως εκ της ιδιότητάς τους ενδεχομένως να είχαν κάποια ανάμειξη.

Χθες, από κυβερνητικές διαρροές δημοσιοποιήθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον φάκελο. Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά (πρώην πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο (πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό) και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Χθες, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να την ενημερώσουν ότι κατά την έρευνα «έπεσαν» σε ονόματα πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε τέτοιες περιπτώσεις διακόπτεται πάραυτα κάθε περαιτέρω ενέργεια και η προϊσταμένη εισαγγελική Αρχή στέλνει «αμελλητί» τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας.

Κατά… περίεργο τρόπο, λίγο πριν εμφανισθούν στον Άρειο Πάγο οι εισαγγελείς Διαφθοράς, έφθασε εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάτι που εξέπληξε τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες και θέλησαν να πληροφορηθούν αν η επίσκεψη αυτή συνδέεται με τη συνάντηση των εισαγγελέων Διαφθοράς (για την υπόθεση Novartis…) με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι ο κ. Τζανακόπουλος βρέθηκε εκεί για εντελώς άλλο θέμα. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε στον Άρειο Πάγο για να… ενημερωθεί για την υπόθεση! Και ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν πολύωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «με εντολή του πρωθυπουργού» ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβασθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, και μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι «η Βουλή θα διερευνήσει ένα σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τον εξωθεσμικό ρόλο που έπαιξε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εμφανίσθηκε να γνωρίζει το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας και η οποία απέδωσε την παραπομπή του φακέλου στη Βουλή (που συνταγματικά οφείλει «αμελλητί», χωρίς καμιά παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, να κάνει η εισαγγελική Αρχή) σε «προσωπική εντολή» του πρωθυπουργού!

Η αντίδραση της ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε για τον εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να πετύχει επικοινωνιακά οφέλη και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση για το θέμα:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσω μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι’ αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη Βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της Δικαιοσύνη».

Δείτε αναλυτικά τις αντιδράσεις καθενός εκ των εμπλεκομένων

Έχουν παραγραφεί

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην έρευνα οι όποιες πιθανές ευθύνες τους (η έρευνα αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας) έχουν… παραγραφεί, αφού για να συσταθεί από τη Βουλή εξεταστική επιτροπή δεν θα πρέπει να έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, και η υπό διερεύνηση υπόθεση αφορά το διάστημα 2006-2015.

Πάντως, συνεχίζεται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (ήδη έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis) για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, ενώ αναμένεται η έρευνα να επεκταθεί και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή) τόσο για πολιτικά όσο και για μη πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή: Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση Novartis -Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης | iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Χρίστος says:

  Ο λόγος που ήρθε τώρα το θέμα είναι προφανές δηλαδή η αλλαγή του σκηνικού από τις συγκεντρώσεις.
  Η ουσία όμως είναι πολύ γνωστή σε όλους.
  Οι εταιρείες δεν είναι κοινωφελείς οργανισμοί και πρέπει να βρίσκουν τρόπους ν αυξάνουν τα έσοδα τους. Δυστυχώς η μόνη ηθική που επικρατεί είναι να μη μας πιάσει ο νόμος.
  Οι πολιτικοί όμως (και είναι μόνον οι παραπάνω ; οι γενικοί γραμματείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που τηρούν την ιστορία του θέματος από υπουργό σε υπουργό τι έγιναν;) ) που βλάπτουν το συμφέρον του τόπου έπρεπε ν α έχουν την ηθική τουλάχιστον της αξιοπρέπειας. Αφού δεν την έχουν ας μαζευτούν όλοι μαζί κι ας καθαρίσουν την βρωμιά κι ας αφήσουν τα θέατρα του πως ανακοινώθηκε το θέμα.
  Η ουσία δεν αλλάζει όσο κι αν βολεύει η στιγμή στην κυβέρνηση.

 2. 2
Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο