Αναταράξεις στο ακροδεξιό ID καθώς διεκδικεί μια θέση τους στους ισχυρούς της Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Μετά τη μεγάλη διαμάχη του Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν και του γερμανικού AfD στα τέλη Ιανουαρίου, τα δύο κόμματα αναμένεται τώρα να συναντηθούν την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) για να διευθετήσουν τις διαφορές τους. [EPA-EFE/TIAGO PETINGA]

Το ακροδεξιό κόμμα «Identity and Democracy» (ID), το οποίο ταλαιπωρήθηκε πρόσφατα από μεγάλες εσωτερικές διαμάχες, προσπαθεί τώρα να χτίσει γέφυρες μεταξύ των εθνικών του κομμάτων, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις Ευρωεκλογές που έχει αυξημένες πιθανότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Μετά τη μεγάλη διαμάχη του Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν και του γερμανικού AfD στα τέλη Ιανουαρίου, τα δύο κόμματα αναμένεται τώρα να συναντηθούν την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) για να διευθετήσουν τις διαφορές τους.

«Είμαστε επίσης πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεργασία στο ID, φυσικά υπάρχουν κατά καιρούς διαφορές απόψεων, αλλά αυτό είναι μέρος μιας δημοκρατίας», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD Μαξιμίλιαν Κραχ στο Euractiv πριν από τη συνάντησή του με την Γαλλίδα ομόλογό του.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η Λεπέν είχε απειλήσει ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της με το AfD σε επίπεδο ΕΕ, καθώς το γερμανικό κόμμα φέρεται να τάσσεται υπέρ του «επαναπατρισμού», δηλαδή της απέλασης ορισμένων πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ακόμη και αν έχουν γερμανικό διαβατήριο.

Αργότερα το AfD υπαναχώρησε και διευκρίνισε τη θέση του για τον «επαναπατρισμό» λέγοντας πως δε θα αφορά σε πολίτες με γερμανικό διαβατήριο για να κατευνάσει τους Γάλλους ομολόγους του στο ID.

Η ομάδα του ID προβλέπεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το RN να προβλέπεται να κερδίσει άλλες οκτώ έδρες, ανεβάζοντάς το σε 26 έδρες συνολικά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Europe Elects για το Euractiv.

Το AfD δείχνει μια πορεία προς το να διπλασιάσει το ποσοστό του, ωστόσο οι αποκαλύψεις για το κόμμα τον προηγούμενο μήνα επηρέασε σημαντικά την απήχησή του. Ενδέχεται μάλιστα να δυσκολευτεί να καθορίσει κοινές θέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη τη συνεργασία με τις άλλες ομάδες της πολιτικής δεξιάς – δηλαδή το ΕΛΚ και το ECR.

Ενίσχυση της εσωτερικής συνεργασίας;

Μέχρι στιγμής, το ID έχει αποφύγει πολλές ευκαιρίες να βρει και να διαμορφώσει μια τέτοια κοινή θέση συνολικά. Για παράδειγμα, το κόμμα θα απέχει από ένα προεκλογικό μανιφέστο που θα τους έθετε σε κοινή βάση για τις επερχόμενες εκλογές.

«Δεν προβλέπεται μανιφέστο του ID, καθώς το πρόγραμμά μας έχει ήδη διατυπωθεί κατά την ίδρυση της ομάδας το 2019 και στη Διακήρυξη της Αμβέρσας, από την οποία απορρέει επίσης η απόρριψη της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της υπερβολικής κλιματικής πολιτικής», δήλωσε στο Euractiv ο αντιπρόεδρος της ομάδας του ID Γκούναρ Μπεκ, ευρωβουλευτής του AfD.

Σε παρόμοιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ομάδας ID, Μάρκο Ζάννι, δήλωσε ότι οι αρχές του κόμματος βρίσκονται «ήδη στο καταστατικό μας», και περιλαμβάνουν από «την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τη μάχη κατά του πράσινου ιδεολογικού εξτρεμισμού αυτής της Επιτροπής, την πρόκληση της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου».

Ο Ζάννι εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία της ομάδας ενόψει της ενίσχυσης της συνεργασίας μετά τις ευρωεκλογές.

«Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στην εσωτερική οργάνωση, όπως συμβαίνει στο τέλος κάθε θητείας, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία της ομάδας», δήλωσε ο Ζάννι στο Euractiv.

Το γαλλικό RN φαίνεται επίσης να επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία, με έναν από τους κορυφαίους ευρωβουλευτές του, τον Ζαν-Πολ Γκαρό, να δηλώνει ότι η ομάδα θα μπορούσε να έχει περισσότερες συνεδριάσεις για να διασφαλιστεί η συνοχή. «Η ομάδα ID θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική», δήλωσε στο Euractiv.

Ενισχύοντας το κύρος του σε ένα νέο κοινοβούλιο

Με το ID να φαίνεται ότι θα σημειώσει σημαντικά κέρδη, μαζί με το εθνικοσυντηρητικό ECR και το κεντροδεξιό ΕΛΚ, όλο και αυξάνεται το ενδεχόμενο οι δεξιές δυνάμεις του Ευρωκοιονοβουλίου σχηματίσουν μια ενωμένη πλειοψηφία για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Μετά τις ευρωεκλογές του 2019, το ID εξακολουθούσε να είναι αρκετά μικρό για να αποκλειστεί από τη χάραξη πολιτικής. Ωστόσο, με τη στροφή του Κοινοβουλίου προς τα δεξιά, αυτό είναι απίθανο να συμβεί ξανά.

«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ζάννι στο Euractiv, τονίζοντας ότι η νέα διαμόρφωση μπορεί να κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για την ακροδεξιά ομάδα.

«Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα, τελικά, χωρίς συμφωνίες με την Αριστερά», είπε και πρόσθεσε ότι το ID συνεργάζεται ήδη με το ECR και το ΕΛΚ με «κοινές πρωτοβουλίες στις επιτροπές και στην Ολομέλεια».

Τον Νοέμβριο του 2022, για παράδειγμα, όλες οι δεξιές δυνάμεις συμμάχησαν για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον επίμαχο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Ο Γκαρό επεσήμανε στο Euractiv ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με το ΕΛΚ σε «θεματικές συμμαχίες», ενώ οι διαφορές με το ECR ξεθωριάζουν, διευκολύνοντας περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας, όπως είπε.

«Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις πιστοποιούν παντού την ανάπτυξή μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του επόμενου Κοινοβουλίου, προκειμένου να μεταφέρουμε τη φωνή των ψηφοφόρων μας και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και με επιρροή εναλλακτική λύση έναντι της σημερινής πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο Ζάννι.

Kjeld Neubert and Max Griera | Euractiv  Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα