Αναμένεται άνοδος των τιμών του πετρελαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ

Οταν ο ΟΠΕΚ πήρε μια αιφνιδιαστική απόφαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μειώσει την παραγωγή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε με κάτι που πολιτικά θα ισοδυναμούσε με ένα ανεπαίσθητο σήκωμα των ώμων. Αρα απείχε πολύ από την παλαιότερη δήλωσή του ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία, όταν είχε περιστείλει την παραγωγή πέρυσι τον Οκτώβριο.

Η εν λόγω χώρα είναι και η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του καρτέλ πετρελαίου. Η χλιαρή απάντηση ώς ένα βαθμό αποτυπώνει και την άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η ελάττωση της παραγωγής μπορεί να μην επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ και στην παγκόσμια όσο οι περικοπές του 2022, οι οποίες συντελέσθηκαν ενώ οι προμήθειες πετρελαίου ήταν ακόμη περιορισμένες. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία έχουν πλέον εισέλθει σε μια πιο προβλέψιμη και λιγότερο ασταθή φάση.

“]Πέρυσι, μια ραγδαία επανεμφάνιση του κορωνοϊού, που άσκησε ισχυρές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα κι ενώ η ζήτηση ήταν δυναμική, εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα 40 ετών. Φέτος, οι τιμές της βενζίνης σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ πλησιάζει σε πρωτοφανή υψηλά σημεία και η αγορά εργασίας, αν και εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αποθερμαίνεται μαζί με τον πληθωρισμό, όπως τονίζουν στελέχη της Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε μόλις 0,4% τον Μάρτιο εν συγκρίσει με το 1,8% τον Αύγουστο του 2022.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να τιθασεύσει τον επίμονο πληθωρισμό και να αποκλιμακώσει τις τιμές της βενζίνης στο εσωτερικό, σύμφωνα με πολυάριθμες συνεντεύξεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές. Η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, δε, έχει προσθέσει άλλον έναν παράγοντα αβεβαιότητας στις οικονομικές προβλέψεις εντός χώρας αλλά και διεθνώς. Οι αναλυτές του κλάδου των εμπορευμάτων της Goldman Sachs αναθεώρησαν προς τα πάνω τον στόχο τιμής στα τέλη του 2023 για το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, κατά 5 έως 95 δολάρια το βαρέλι.

Εάν φτάσει τα 100 δολάρια, αυτό θα σήμαινε άλλα 50 σεντς το γαλόνι για τη βενζίνη, εκτιμούν οι αναλυτές, ωθώντας τις τιμές στο πρατήριο πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 4 δολαρίων. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός πίεσης που οδήγησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε αυξήσεις επιτοκίων και αναζωπύρωσε την ανησυχία για ύφεση. «Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου το υπόλοιπο του έτους, ως αποτέλεσμα αυτών των εθελοντικών περικοπών, ίσως τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προκαλώντας επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων», τόνισε εν κατακλείδι ο Βικτόρ Πόσνφορντ της Rystad Energy.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα