Το Ισραήλ έδειξε σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων ένα κρησφύγετο της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

  Η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα, σύμφωνα με την προσωρινή εκεχειρία με τη «Χαμάς», δεν θα γίνει πριν από την Παρασκευή, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζαχί Χανεγμπί, σύμφωνα το πρακτορείο Reuters.

Η 4ήμερη κατάπαυση του πυρός είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. σήμερα.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται και προχωρούν.

«Η έναρξη της απελευθέρωσης (των ομήρων) θα γίνει σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των μερών, αλλά όχι πριν από την Παρασκευή», είπε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Δεν θα υπάρξει «καμία παύση» στις μάχες, είπε η πηγή, καθυστερώντας μια ευρέως αναμενόμενη εκεχειρία που αναμενόταν να ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. σήμερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ισραηλινός αξιωματούχος μετά από μια ημέρα καθυστέρησης της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ισραηλινός στρατός έδειξε σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων μια κρυψώνα της “Χαμάς” κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας – Αλ Σίφα, ανέφερε το Associated Press.

Χθες, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, συμφωνήθηκε η παλαιστινιακή ομάδα να απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς ομήρους -γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθέρωσε 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Δεκάδες στρατιώτες συνόδευσαν τους δημοσιογράφους μέσα από μια στενή πέτρινη σήραγγα, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έχει μήκος 150 μέτρα και οδηγεί σε μια σειρά από υπόγειες αποθήκες κάτω από το νοσοκομείο Ash Shifa. Στο τέλος του τούνελ υπάρχει ένα σαλόνι με κλιματισμό, μια κουζίνα, ένα μπάνιο και δύο μεταλλικά κρεβάτια σε ένα δωμάτιο επενδεδυμένο με κιτρινισμένα πλακάκια. Φαίνεται ότι το δωμάτιο δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να καταστρέψει την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς μετά την επίθεση μαχητών της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας περίπου 240.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως στρατιωτικούς σκοπούς κάλυψης. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς έχει κρυμμένα κέντρα διοίκησης και αποθήκες κάτω από την τεράστια έκταση του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει αυτό το υποτιθέμενο κέντρο, αλλά ο στρατός έχει διαφημίσει το υπόγειο κρησφύγετο ως τη σημαντικότερη ανακάλυψή του μέχρι σήμερα.

Η Χαμάς και η διοίκηση του νοσοκομείου έχουν απορρίψει τις κατηγορίες του Ισραήλ.

Στο Associated Press επετράπη να εισέλθει στη Γάζα υπό τον όρο ότι ο δημοσιογράφος του θα παραμείνει με την ισραηλινή στρατιωτική συνοδεία κατά τη διάρκεια της τετράωρης περιοδείας και θα υποβάλει το υλικό του σε στρατιωτική λογοκρισία πριν από τη δημοσίευση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπουν ξένοι δημοσιογράφοι στον θύλακα, επισημαίνει το AP.

Ισραηλινοί στρατιώτες έδειξαν επίσης σε ξένους δημοσιογράφους όπλα που ο ισραηλινός στρατός είπε ότι βρέθηκαν στο νοσοκομείο – δεκάδες τουφέκια AK-47, 20 χειροβομβίδες και πολλά drones.

Η περιοδεία ελεγχόταν αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό, αλλά οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να δουν κάτι από τη Γάζα, σημειώνει το AP.

Οι δρόμοι της πόλης είναι απόκοσμοι και εκατοντάδες ασθενείς και γιατροί παραμένουν αποκλεισμένοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Οι δημοσιογράφοι είδαν εξουθενωμένους Παλαιστίνιους να κινούνται στους δρόμους με τα κατεστραμμένα κτίρια και τις ερειπωμένες γειτονιές.

Ο παραλιακός δρόμος της πόλης, κάποτε γεμάτος εγκαταστάσεις, έχει χαθεί. Στη θέση του υπάρχουν ερείπια. Απομένει μία θέση για ναυαγοσώστες, αναφέρει το AP.

Οι δημοσιογράφοι είδαν επίσης μια ομάδα Παλαιστινίων να εκκενώνουν, να κουβαλούν τσάντες και άλλα αντικείμενα. Καθώς περνούσαν οι δημοσιογράφοι και η νηοπομπή του ισραηλινού στρατού, οι άνδρες και οι γυναίκες έδειξαν τα δελτία ταυτότητάς τους στους στρατιώτες. Κάποιοι κυμάτισαν και λευκές σημαίες.

Αναβλήθηκε η 4ήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Αποκαλύφθηκε σήραγγα κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα