Ανάσα δημοκρατίας στη Βραζιλία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με μικρή διαφορά ο Λούλα ντα Σίλβα υπερίσχυσε του Μεσσίας Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία. Ελπίδες για βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πανηγυρισμοί, πυροτεχνήματα, ζητωκραυγές από τους οπαδούς του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα λίγο μετά την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Ο 77χρονος πολιτικός, πρώην συνδικαλιστής, υπερίσχυσε του Ζαϊρ Μεσσίας Μπολσονάρο με 50,9% έναντι 49,1% των ψήφων, συγκεντρώνοντας πάνω από 60 εκατομμύρια ψήφους, 2,1 εκατομμύρια περισσότερες από τον αντίπαλό του. Μετά την παραμονή του στη φυλακή το 2018 και 2019 με την κατηγορία της διαφθοράς επανήλθε στην πολιτική.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου, σ’ ευχαριστώ Θεέ μου. Και ευχαριστώ τον λαό της Βραζιλίας για τη νίκη που μου χάρισες. Για αυτό το λόγο, δεν μπορώ να αποτύχω. Και ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε όλους σας, με τη βεβαιότητα ότι θα εκπληρώσουμε όλες τις υποσχέσεις που σας δώσαμε. Νομίζω ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να υποφέρει», δήλωσε ο Λούλα συγκινημένος ενώπιον των οπαδών του.

Κλίμα ενότητας σήμερα

Οπαδοί Μπολσονάρο Απογοήτευση στο στρατόπεδο του Μπολσονάρο

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος και κυριαρχούνταν από ένα κλίμα πόλωσης ωστόσο ο νικητής των εκλογών επέδειξε ενωτικό πνεύμα τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν δυο Βραζιλίες αλλά ένας λαός, ένα μεγάλο έθνος».

Και η αλήθεια είναι πως η Βραζιλία με τους περίπου 208 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση μεγαλύτερη από 8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι η πέμπτη σε μέγεθος χώρα στον κόσμο. Χωρίζεται σε 26 πολιτείες και οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Λούλα απευθύνθηκε όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό λέγοντας πως επιθυμεί η χώρα του να παίξει και πάλι ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και να συμβάλει πρωτίστως στην προστασία του κλίματος.

Συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο

Οπαδοί Λούλα Πανηγυρισμοί από τους οπαδούς του Λούλα

Από την άλλη πλευρά οι οπαδοί του Μπολσονάρο είναι απογοητευμένοι, οργισμένοι και φοβούνται μήπως η Βραζιλία γίνει μια κομμουνιστική χώρα τύπου Βενεζουέλας κι ο κόσμος πεινάσει ακόμα περισσότερο. Ο ίδιος ο Μπολσονάρο μετά την ήττα του δεν συνεχάρη τον αντίπαλό του σε αντίθεση με πολλούς άλλους ηγέτες, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που συνεχάρη τον Λούλα μόλις 40 λεπτά μετά τη νίκη του και ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα τον συνεχάρη πάντως και ο Ρωσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι οπαδοί του Λούλα είναι πάντως πεπεισμένοι πως η εκλογή του συνεπάγεται ελπίδα, μέλλον και ειρήνη, όπως φωνάζει πανηγυρίζοντας μια νεαρή φοιτήτρια. Ο χρόνος θα δείξει.

Μαρία Ρηγούτσου /tagesschau, KNA, DPA

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα