Ανάλυση CT: Χτίζει προφίλ παγκόσμιου ηγέτη ο Ερντογάν. Μοιράζει προσκλήσεις σε ηγέτες

- Advertisement -

Απλώνει χέρι για συνεργασία (σχεδόν) παντού ο Ερντογάν – Ντόμινο προσκλήσεων σε ξένους ηγέτες για συναντήσεις – Νέα προσπάθεια με Ισραήλ και Αίγυπτο – «άνοιξη» στις σχέσεις του με ΗΑΕ – Κάλεσμα σε Πούτιν για να επισκεφθεί την Τουρκία

Προφίλ παγκόσμιου ηγέτη προσπαθεί να χτίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη φόρα που του έδωσαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων τουρκικών εκλογών. Εκεί ρίχνει το βάρος της πολιτικής του ο νεοσουλτάνος, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και μήνες το λαό του. Οικονομικά και άλλα.

Αυτά τα δύο είναι «σίγουρα» για τον Ερντογάν και ακολουθούν κράτη όπως το Πακιστάν και οι χώρες του Κόλπου (κυρίως το Κατάρ), με τις οποίες έχει εξαίρετες σχέσεις. Ακόμη και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ισχύει πλέον αυτό, αφού οι σχέσεις των δύο μερών πέρασαν τα τελευταία τρία χρόνια από το ναδίρ στο ζενίθ. Αποκορύφωμα ήταν η σωτήρια ένεση ρευστότητας από το Αμπού Ντάμπι προς την Άγκυρα πέρσι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε με θέρμη τον Πρόεδρο των Εμιράτων, ο οποίος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ερντογάν τον αγκάλιασε και του δώρισε το τουρκικό αυτοκίνητο Togg, σαν να μην υπήρχε ποτέ η μεγάλη διπλωματική κρίση για το Ισλάμ, το Μεσανατολικό, την Λιβύη και τη διαμάχη με το Κατάρ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να έχει ανάλογη πορεία εξομάλυνσης με τους κοινούς μας γείτονες αλλά δικούς μας συμμάχους, Ισραήλ και Αίγυπτο. Επιχειρεί να χτίσει πάνω στην προσπάθεια που άρχισε πριν από τις εκλογές χωρίς να προκύψει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και οι δύο χώρες κατέστησαν σαφές προς την τουρκική πλευρά πως η ενδεχόμενη ομαλοποίηση των σχέσεων τους και η ενεργειακή συνεργασία, περνάει μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Απτόητος ο Ερντογάν προσκάλεσε καταρχάς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι να επισκεφθεί την Τουρκία. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στο Κάιρο, προβλέποντας πως πλησιάζει το τέλος της δεκαετούς ψυχρής περιόδου. Το ίδιο επιθυμεί να κάνει και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι μερίδα των  Ισραηλινών ΜΜΕ μεταδίδει πως τη συνάντηση ζητάει ο Νετανιάχου ο οποίος εν μέσω πολιτικής κρίσης ψάχνει κάτι για να πιαστεί. Στην πραγματικότητα, μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας περισσότερο ζημιά θα έκανε στην εικόνα του Ισραηλινού Προέδρου, παρά καλό.

Τέταρτος πόλος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Στην προκειμένη περίπτωση, το πρακτορείο Ιντερφάξ αποκάλυψε πως ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πούτιν για επίσκεψη. Την πληροφορία επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει πως η επίσκεψη θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Χωρίς να έχει προσδιοριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό χρονικά. Έτσι κι αλλιώς ο Ρώσος Πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία πρόσφατα για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, πλην όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, τότε η Τουρκία θα είναι η πρώτη νατοϊκή χώρα που θα επισκεφθεί ο Πούτιν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ψιλά γράμματα για τον Ερντογάν, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: να παρουσιάσει διεθνώς την εικόνα ενός παγκόσμιου ηγέτη – ειρηνοποιού.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα