Ανάλυση CT: Το «φάντασμα» του Τατάρ σε κάθε σελίδα της έκθεσης Ολγκίν

- Advertisement -
11/07/2024, 06:28

Παραδόθηκε η έκθεση Ολγκίν, σύντομα η απόφαση Γκουτέρες – Χωρίς κοινό έδαφος, εδραιώνεται το χάσμα – Δύσκολο τοπίο λόγω Τατάρ – Τα κατεχόμενα εμποδίζουν την προσπάθεια και αφήνουν τα χέρια του ΓΓ «δεμένα»

Εδώ και μερικές ώρες ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει στο γραφείο του την έκθεση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν για το Κυπριακό. Η προσωπική απεσταλμένη επέδωσε αργά ψες (ώρα Κύπρου) στον Γενικό Γραμματέα το κείμενο που συνέταξε με τα γεγονότα και τα αποτελέσματα της εξάμηνης απασχόλησης της. Δυστυχώς, όμως, τα επόμενα βήματα δεν εξαρτώνται από το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Αντίθετα, η στάση του Ερσίν Τατάρ εδραίωσε το χάσμα που εδώ και χρόνια υπάρχει στο Κυπριακό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει στη θέση πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών για ομοσπονδιακή λύση. Ο μοναδικός δρόμος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις στο Κυπριακό υποστηρίζει πως είναι αυτός που περνάει μέσα από την προϋπόθεση της αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά βάζει απαγορευτικό για αυτή τη δίοδο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα παρασυρθεί στις αξιώσεις των κατεχομένων που κινούνται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

Οποιοδήποτε επόμενο βήμα θα πρέπει να στηρίζεται στα κεκτημένα των συνομιλιών και η επανέναρξη της διαδικασίας θα πρέπει να γίνει από το σημείο όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, με στόχευση σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Στη μέση βρίσκεται ο ΟΗΕ, ο οποίος αν και αναγνωρίζει την υπαναχώρηση της πλευράς των κατεχόμενων δεν μπορεί να πράξει κάτι προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης. Με άλλα λόγια ο Διεθνής Οργανισμός παραμένει εγκλωβισμένος στα πείσματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία δείχνει να μην θέλει να προχωρήσει η διαδικασία. Βολεύεται με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, θεωρώντας πως η στασιμότητα την φέρνει πιο κοντά στο στόχο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Τατάρ δεν δίνει τη συγκατάθεση του για συνέχιση της προσπάθειας της Μαρία Άνχελα Ολγκίν για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες. Εξού και η απαίτηση για αποστολή περιορισμένου χρόνου. Έξι μήνες, κατά τους οποίους ο Τουρκοκύπριος ηγέτης όχι μόνο δεν έκανε βήμα για επανέναρξη, αλλά φρόντισε με τη στάση του να απομακρύνει ακόμη περισσότερο το στόχο.

Παρόλα αυτά, στην έκθεσή της η προσωπική απεσταλμένη δεν επιρρίπτει ευθύνες και περιορίζεται στην καταγραφή των γεγονότων. Τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών και -σύμφωνα με τα λεγόμενα τους- πόσο μπορούν να μετακινηθούν αυτές. Εξού και το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα η Ολγκίν δηλώνει γραπτώς την ετοιμότητα της για συνέχιση της προσπάθειας, σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Τη δική του προσπάθεια να πείσει την τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης, έκανε χθες βράδυ (ώρα Κύπρου) και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Ερντογάν να λειτουργήσει εποικοδομητικά, προβαίνοντας σε μια ακόμη τοποθέτηση που έριξε επιδεικτικά στο κενό ο Τούρκος Πρόεδρος.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εδώ ο Μητσοτάκης παρακαλά τον Ράμα να δώσει άδεια στον Μπελέρη να ορκιστεί και να το παρουσιάσει ως επιτυχία και θα πείσει τον Ερντογάν για επανέναρξη των συνομιλιών;
    Η 20η Ιουλίου είναι κοντά και η κοντόφθαλμη μικροπολιτική είναι κακός σύμβουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα