Σε δύο εβδομάδες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της αποστολής Ολγκίν – Κρέμεται από μια λεπτή κλωστή – Επικρατέστερο σενάριο ο τερματισμός της προσπάθειας – Μικρό παραθυράκι για συνέχιση, η οποία θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη
Ο μόνος που δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το μέλλον της αποστολής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες. Θα μιλήσει μόνο αφού παραλάβει (στις 10/07) και μελετήσει την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης για το Κυπριακό. Τότε θα ανακοινώσει εάν θα δοθεί παράταση ή εάν η προσπάθεια θα τερματιστεί άδοξα, με επικρατέστερο το δεύτερο.
Σε εκείνες τις πρώτες συζητήσεις στην Νέα Υόρκη το φθινόπωρο, Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν αναλάβει αντίστοιχα ρόλο «κακού» και «καλού». Κατά τις συναντήσεις τους με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο μεν Χακάν Φιντάν είχε υποκριτικά δώσει τη συγκατάθεση του για το διορισμό απεσταλμένου και ο δε Ερσίν Τατάρ είχε αρνηθεί. Μετά από ένα τρίμηνο άλλαξε γνώμη, αφού πρώτα έλαβε διαβεβαιώσεις από πλευράς ΟΗΕ πως η αποστολή θα είχε διερευνητικό χαρακτήρα και χρονοδιάγραμμα έξι μηνών.
Ο κατοχικός ηγέτης πιστεύει πως η τελευταία πράξη θα γραφτεί την ερχόμενη εβδομάδα με την παράδοση της έκθεσης της Ολγκίν, ανεξαρτήτως του περιεχομένου. Το γνωστό πείσμα, για να γίνει το δικό του. Όπως πεισματικά στέκεται στη συζήτηση για την ουσία του Κυπριακού, επιμένοντας πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη εάν δεν λάβει κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Ρισκάρει τα πάντα για να πετύχει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις του. Ρισκάρει το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, το μέλλον των Ελληνοκυπρίων, ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον. Διότι αν δεν δοθεί παράταση στη θητεία της Ολγκίν, είναι ξεκάθαρο ποιος θα φταίει. Ακόμη κι αν δεν αποδοθούν δημοσίως ευθύνες από πλευράς ΟΗΕ.
Τι θα γίνει όμως αν ρισκάρει και ο Αντόνιο Γκουτέρες και λειτουργήσει χωρίς να υπολογίσει τις απειλές του Ερσίν Τατάρ; Είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν η Μαρία Άνχελα Ολγκίν κληθεί να συνεχίσει την προσπάθεια και μετά τον Ιούλιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αρνηθεί να την δει; Η Τουρκία θα τον στηρίξει ή θα τον αφήσει να το πάρει όλο πάνω του; Και σ΄αυτή την περίπτωση ο ΟΗΕ θα εξακολουθήσει να μην αποδίδει ευθύνες;