Σκηνοθετημένη η επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην Πράγα – Πήγε στο δείπνο μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις – Αιφνιδιάστηκε από την απάντηση Μητσοτάκη – Συνεχίζεται το πείσμα για Κυπριακό – Προβληματίζει η στάση των Ευρωπαίων ηγετών
Προσχεδιασμένη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη κατά το περίφημο δείπνο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Τσεχία. Ξεκάθαρα ο Τούρκος Πρόεδρος πήγε το βράδυ της Πέμπτης στο κάστρο της Πράγας για να ρίξει τη χειροβομβίδα κρότου λάμψης και να εξαφανιστεί. Από την αρχή αυτή ήταν η πρόθεση του, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχε από πριν προσκαλέσει τους δημοσιογράφους σε Διάσκεψη Τύπου την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να ήταν στο δείπνο.
Ζήτησε να μιλήσει πρώτος και αμέσως μετά ήθελε να αποχωρήσει άρον – άρον για να μην προλάβει τον αντίλογο. Όμως η κίνηση Μητσοτάκη να ζητήσει το λόγο τον αιφνιδίασε και… αναγκάστηκε να ακούσει όσα του είπε κατάμουτρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος στοχοποίησε και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές που ακολουθεί γενικά. Αυτή του η τοποθέτηση λειτούργησε ως προμετωπίδα για να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Από τη μια κατηγόρησε την Αθήνα ότι απειλεί, προκαλεί με τις αξιώσεις της στην Άγκυρα και αρνείται το διάλογο. Από την άλλη τόνισε εμφατικά πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν προηγουμένως δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή μίλησε για δύο κράτη, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον ορισμό αυτό.
Στην εκτός προγράμματος παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έντονος και κατηγορηματικός σε σχέση με το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Αφού ξεκαθάρισε πως είναι η Τουρκία που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, προσκάλεσε ανοιχτά τον Ερντογάν να αποδείξει εμπράκτως πως εννοεί όσα λέει για επίλυση των διαφορών μέσα από το διάλογο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν άφησε αναπάντητες τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου στο Κυπριακό, λέγοντας πως ποτέ και κανένας δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν σάστισε και αποχώρησε από την αίθουσα με εκνευρισμό, τον οποίο δεν μπορούσε να κρύψει κατά τη Διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στη συνέχεια. Η παρέμβαση Μητσοτάκη του χάλασε το μονόλογο, μέσα από τον οποίο ήθελε να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.
Αυτό που επίσης πρέπει να παρατηρήσουμε είναι η μη αντίδραση των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στο δείπνο. Με εξαίρεση τον Μακρόν, ουδείς τοποθετήθηκε εκείνο το βράδυ για το ξέσπασμα του Τούρκου Προέδρου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε τελευταίος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. Οι υπόλοιποι ομιλητές περιορίστηκαν σε τοποθετήσεις για το Ουκρανικό.
Σε αντίθεση κατά τις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή έγινε συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις με τους Αναστασιάδη και Μητσοτάκη να αναλύουν τις αιτιάσεις, τις παραβιάσεις, την προπαγάνδα και τις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν. Εκεί υπήρξε η συνήθης (τα τελευταία χρόνια) στήριξη σε λεκτικό επίπεδο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτού του είδους η στήριξη φάνηκε πως δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την πορεία που ακολουθεί ανενόχλητος ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Τοίχος» για Κυπριακό
Από την Πράγα μας έμειναν επίσης οι δύο ολιγόλεπτες συζητήσεις που είχαν Αναστασιάδης και Ερντογάν. Παρά την ανοιχτή πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας έστω για μια προσπάθεια να ξαναρχίσει ο διάλογος, ο Τούρκος Πρόεδρος έμεινε στην πεισματική άρνηση του. Ούτε η φράση που άκουσε πως «η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον και των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας» δεν τον άγγιξε. Η απάντηση σε όλα ήταν πως «δεν είναι η ώρα».
Ό,τι και να του έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η αντίδραση του θα ήταν η ίδια. Γιατί πολύ απλά δεν θέλει και δεν τον συμφέρει να υπάρξει η παραμικρή κινητικότητα στο Κυπριακό. Ίσως για αυτό επιμένει με φανατισμό στην πρόταση του για δύο κράτη, μιλώντας συνεχώς για κυριαρχική ισότητα.