Ανάλυση CT: Σκαλίζει τα παλιά, αναζητώντας απαντήσεις. Οι πρώτες διαπιστώσεις της Ολγκίν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πάει… πίσω στο Κραν Μοντανά η απεσταλμένη – Αναζήτησε απαντήσεις για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017 – Προσπαθεί να κατανοήσει τα πραγματικά πεπραγμένα, αναζητώντας απαντήσεις για το μέλλον της διαδικασίας – Οι πρώτες διαπιστώσεις της

Για δύο πράγματα είναι ήδη σίγουρη η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν, από τις έως τώρα επαφές που είχε στην Κύπρο. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι προσεγγίσεις των δύο ηγετών για την επανέναρξη απέχουν παρασάγγας και το δεύτερο πως υπάρχει μεγάλη θέληση από πλευράς των λαών για επίλυση του Κυπριακού.

Αρχίζοντας από το δεύτερο σημείο, δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε χθες η προσωπική απεσταλμένη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό. Δήλωσε πολύ ενθαρρυμένη από όσα έχει ακούσει από την κοινωνία των πολιτών. Άκουσε άτομα τα οποία συμμετείχαν σε διαπραγματευτικές διαδικασίες παλαιότερα, ακτιβιστές, νέους, γυναίκες και μέλη Οργανώσεων. Άτομα τα οποία υποδείχθηκαν από το γραφείο του Κόλιν Στιούαρτ ή ζήτησε η ίδια να δει, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει απόψεις από ένα δείγμα αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας.

Από αυτές τις συναντήσεις προέκυψαν αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά μια σημαντική κοινή συνισταμένη. Το γεγονός πως οι πολίτες θεωρούν ως επιτακτική ανάγκη την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού. Την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι πληρώνουν εδώ και δεκαετίες τις συνέπειες της διχοτόμησης του νησιού, της εισβολής και κατοχής μέρους του από την Τουρκία.

Αυτό το μήνυμα συζήτησε η απεσταλμένη με τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, τους οποίους συνάντησε εκ νέου χθες το μεσημέρι και το απόγευμα αντίστοιχα. Επανερχόμενοι στην πρώτη διαπίστωσή της, για το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο μερών, η Ολγκίν αντιλαμβάνεται πλήρως πως έχει μπροστά της ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Ωστόσο επιδεικνύει πραγματική διάθεση να προσπαθήσει να το λύσει.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ανέμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό από τους δύο ηγέτες, σε αυτή την πρώτη της αποστολή στην Κύπρο. Άτομα με τα οποία συναντήθηκε υποστηρίζουν πως η αξιωματούχος γνωρίζει ήδη πολλά για τη μέχρι σήμερα πορεία του Κυπριακού.

Αυτό που δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο ούτε για την ίδια, είναι το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά.

Στο πλαίσιο αυτό η Ολγκίν θα δει το απόγευμα τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ συνάντησε τις προηγούμενες μέρες και τον Μουσταφά Ακιντζί. Συναντήσεις είχε και με τους τότε διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Στόχος είναι να αντιληφθεί επακριβώς τα γεγονότα, τα οποία μέχρι σήμερα ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως.

Αυτή η εικόνα θα δώσει διαστάσεις στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη από το σημείο όπου διακόπηκε ο διάλογος στο ελβετικό θέρετρο τον Ιούλιο του 2017. Οι επεξηγήσεις που έλαβε μέχρι σήμερα ή θα λάβει στην πορεία, θεωρεί πως θα την βοηθήσουν στην προσπάθεια αναζήτησης του «κλειδιού» για την επόμενη φάση. Μια διαδικασία την οποία σκοπεύει να αρχίσει αφού πρώτα ολοκληρώσει τις επαφές της με ΆγκυραΑθήναΛονδίνο και Βρυξέλλες.

/cyprustimes.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για τον Κρανσμοντανά θα πρέπει να ρωτήσει-όταν έλθει στην Ελλάδα- η κυρία μεσολαβητής και τον κ. Κοτζιά ,που συμμετείχε τότε ως Έλληνας ΥΠΕΞ ,μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Νταβούσογλου και δεν αποκλείεται αυτοί οι δύο ”να χάλασαν την δουλειά ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα