Ανάλυση CT: Μπορεί ή θέλει η Ρωσία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος;

- Advertisement -

Δεν το βάζει κάτω ο Ερσίν Τατάρ – Εξακολουθεί να ζητάει αναγνώριση από τη Μόσχα – Προσπαθεί να την… πείσει πως είναι προς το συμφέρον της, καθώς σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο «θα χάσει την επιρροή της στην περιοχή» – Αρνείται να του κάνει το… χατήρι η ρωσική κυβέρνηση

Με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο TASS, ο Ερσίν Τατάρ επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Ρωσική Ομοσπονδία. Για πολλοστή φορά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκλιπαρεί δημοσίως τη Μόσχα να αναγνωρίσει και να αναπτύξει σχέσεις με το παράνομο μόρφωμα. Πόσο μακριά βρισκόμαστε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Φιλτράροντας τις λέξεις του, ο Τατάρ ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση και τους Ρώσους «να επανεξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στην Κύπρο, ειδικά μετά από αυτό που συνέβη στην Ουκρανία». Πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της Μόσχας, υποστηρίζοντας πως εάν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση εντός ΕΕ «η Ρωσία θα χάσει την επιρροή της στην περιοχή και πολιτικούς δεσμούς με το νησί».

Δεν είναι η πρώτη φορά, σίγουρα ούτε η τελευταία, που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να πείσει την Ρωσική Ομοσπονδία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μάταια, καθώς η Μόσχα έδειξε σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια πως δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Παρά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ουκρανικό.

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει την τουρκική εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου για να εκδικηθεί τη Δύση ή να καλοπιάσει την Άγκυρα. Και δεν θα το κάνει καθώς εδώ και δεκαετίες παραμένει συνεπής στις θέσεις αρχής για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου είναι Μόνιμο Μέλος.

Για παράδειγμα τον Οκτώβριο του 2022, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να καταστήσει σαφές πως η Μόσχα δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Αφορμή τότε ήταν τα δημοσιεύματα για απευθείας πτήσεις από ρωσικά αεροδρόμια προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου. Η Ζαχάροβα είχε δηλώσει πως «η θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση στο Κυπριακό παραμένει απαράλλακτη. Είμαστε προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων το 541 του 1983, το 550 του 1984, τα οποία ορίζουν προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να μην αναγνωρίσουν κανένα κυπριακό κράτος, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παρόμοια λόγια χρησιμοποίησε όταν το περασμένο καλοκαίρι άνοιξε η συζήτηση για το ρωσικό γραφείο παροχής προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους στα κατεχόμενα. Το γραφείο άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ρωσίας έσπευσε να επαναλάβει πως «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Όλα αυτά προφανώς τα γνωρίζει καλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος εξακολουθεί να μάχεται για κάτι που δεν μπορεί να πετύχει. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις δύο Τουρκοκυπρίων αναλυτών στο ΚΥΠΕ. Ο Αχμέτ Σοζέν είχε πει πως «εδώ οι φίλες χώρες της Τουρκίας δεν μπορούν και δεν υποστηρίζουν το μοντέλο των δύο κρατών. Ούτε και κάνουν κάτι για το θέμα της αναγνώρισης». Όπως και ο Χασάν Καφετζίογλου είχε πει πως «όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος, αναγνώριση δεν θα υπάρξει». Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση προς τον Ερσίν Τατάρ, οι προσπάθειες του οποίου μπορούν να παρομοιωθούν με την προσπάθεια ενός ορειβάτη να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ φορώντας σανδάλια.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα