Ανάλυση CT: Λαβύρινθος χωρίς έξοδο το Κυπριακό. Η τελευταία πράξη του Αναστασιάδη για επανέναρξη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε εξαιρετικά δυσοίωνη πορεία το Κυπριακό – Με «λευκή”« σελίδα επιστρέφει από την Λευκωσία στην Νέα Υόρκη ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι επαφές του – Τουρκικό πείσμα για δύο κράτη – Τελευταία πρωτοβουλία Αναστασιάδη για ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα, με περιορισμένες προσδοκίες

Ούτε μισό βήμα πίσω δεν κάνουν οι Τούρκοι από τις αξιώσεις τους για δύο κράτη, τις οποίες επιχειρούν να επιβάλουν μέσα από κάθε έκφανση του Κυπριακού. Ως αναμενόταν, ο Ερσίν Τατάρ έδωσε αυτή την εβδομάδα μια ακόμη παράσταση ενώπιον του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική. Ο Μιροσλάβ Γιέτζια βρέθηκε στην Κύπρο με οδηγίες του Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανατροπή στη στάση των δύο μερών, που θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για την επανέναρξη.

Όπως θα καταγράψει στο ενημερωτικό σημείωμα που θα ετοιμάσει για τον Γενικό Γραμματέα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αντιλήφθηκε πως αντί οι προσεγγίσεις των δύο μερών να πλησιάζουν, απομακρύνονται μήνα με το μήνα περισσότερο. Όπως και οι προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό, έστω μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από το πρώτο λεπτό των συναντήσεων του με Αναστασιάδη και Τατάρ, ο Γιέτζα κατάλαβε πως οι ουσιαστικές διαφορές για τη βάση της λύσης παραμένουν αγεφύρωτες. Ο μεν Πρόεδρος δήλωσε σταθερά προσηλωμένος στον επιδιωκόμενο στόχο της ομοσπονδιακής λύσης, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους όρους εντολής που έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο δε Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε πεισματικά στην ανάγκη για κυριαρχική ισότητα, αποκλείοντας και απορρίπτοντας οτιδήποτε παραπέμπει στην “παλιά διαδικασία” και την ομοσπονδία. Κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, το Κυπριακό παραμένει χαμένο σε ένα δαιδαλώδη λαβύρινθο χωρίς έξοδο. Και το πιο ανησυχητικό δεδομένο είναι το γεγονός πως η -σε επίπεδο δημόσιου λόγου- αδιαπραγμάτευτη θέση της τουρκικής πλευράς δεν πρόκειται να αλλάξει μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα το καλοκαίρι. Όπως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνηγορήσει σε λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Για αυτά τα πέντε χρόνια δραματικής στασιμότητας δεν ευθύνεται μόνο η τουρκική πλευρά. Ευθύνες αναλογούν και στην ίδια την ηγεσία του διεθνούς Οργανισμού, η οποία επέτρεψε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Τα παράλογα «θέλω» της Τουρκίας δεν συνάδουν και δεν συμβαδίζουν με το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τις γραμμές του οποίου καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αντί λοιπόν να το ξεκόψει στην τουρκική πλευρά από την πρώτη στιγμή ή έστω όταν η πρόταση αυτή κατατέθηκε εγγράφως στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτέρες αφήνει ανοιχτά παράθυρα καλώντας τις δύο πλευρές να αποφασίσουν που θα συναντηθούν οι θέσεις τους.

Με αρκούντως περιορισμένες ελπίδες για θετική κατάληξη, ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει την τελευταία του προσπάθεια για ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα με σκοπό την άσκηση πιέσεων προς την τουρκική πλευρά για εκλογίκευση και συνεργασία. Αυτό προκύπτει από τις εισηγήσεις που υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα στον Εμανουέλ Μακρόν και σκοπεύει να καταθέσει ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Πρόκειται για το σκελετό μιας διπλής πρότασης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ενεργή εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στη διαδικασία. Το πρώτο προτεινόμενο βήμα αφορά μια εκστρατεία εταίρων μας με δύναμη και επιρροές στην Άγκυρα, ώστε επιτέλους να εγκαταλείψει τις ανατρεπτικές ιδέες και να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο διαλόγου. Ως όχημα για κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να λειτουργήσουν τα ουσιαστικά ΜΟΕ Αναστασιάδη, τα οποία μέχρι σήμερα η Τουρκία απέρριψε δις.

Σε θεωρητικό επίπεδο είναι μια καλή πρόταση, όμως πρακτικά δεν μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα εξαιτίας των τουρκικών εμμονών. Για αυτό και δεν αναμένεται να δούμε σύντομα την υλοποίηση του δεύτερους σκέλους της πρωτοβουλίας Αναστασιάδη, που αφορά την ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες.

CyprusTimes

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα