Ανάλυση CT: Αλλάζει το «χάρτη» της ΑΟΖ το νέο κοίτασμα. Η διπλή αξία του «Κρόνου 2»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σημαντικής αξίας η νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ – Ελπιδοφόρα μηνύματα για ποσότητα και ποιότητα του φυσικού αερίου στον «Κρόνου 2» – Ανεβάζει την αξία των τεμαχίων 6 και 10 – Ανοίγει το δρόμο για κοινό σχέδιο ανάπτυξης

Η φλόγα που άναψε τα ξημερώματα πάνω από το κοίτασμα «Κρόνου 2», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σπίθα ελπίδας για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού πλούτου. Η νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εξαιρετικά σημαντική και ίσως αποτελέσει το κλειδί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στα Τεμάχια 6 και 10. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αργοπορεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην «Αφροδίτη».

Η προφανής εξέλιξη είναι η αύξηση της δυνητικής δυναμικής της Κύπρου σε φυσικό αέριο. Το ποσό αυτό σήμερα εκτιμάται ανάμεσα στα 14 και 18 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf). Το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12 περιέχει 4,5 tcf φυσικού αερίου και το κοίτασμα «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10 περιέχει 6-8 tcf. Στο Τεμάχιο 6 εντοπίστηκαν το κοίτασμα «Ζευς» που περιέχει 2-3 tcf, το κοίτασμα «Κρόνος 1» που περιέχει 2,5 tcf και το κοίτασμα «Καλυψώ» για την ποσότητα του οποίου δεν έγιναν ακόμη ανακοινώσεις.

Σε αυτούς τους αριθμούς θα προστεθούν και τα αποτελέσματα από το νέο κοίτασμα «Κρόνος 2», τα οποία θα ανακοινωθούν από την ιταλογαλλική κοινοπραξία εν ευθέτω χρόνω. Με δεδομένο πως ο στόχος στον οποίο έγινε η γεώτρηση έχει παρόμοια πετρώματα και μορφολογία με τα υπόλοιπα κοιτάσματα του Τεμαχίου, εκτιμάται πως οι ποσότητες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα ανακοινώσουν οι δύο εταιρείες θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά.

Όμως ζητούμενο είναι η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων και όπως φαίνεται ο «Κρόνος 2» θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο σ’ αυτήν. Το γεγονός πως έχουμε σε μια θαλάσσια γειτονιά πέντε επιβεβαιωμένα και δυνατά κοιτάσματα φυσικού αερίου (στα Τεμάχια 6 και 10), ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για ένα κοινό πλάνο αξιοποίησης.

Με άλλα λόγια, τα τέσσερα κοιτάσματα των ENI – TOTAL (Καλυψώ, Ζευς, Κρόνος 1 και Κρόνος 2) και το κοίτασμα των ExxonMobil – Qatar (Γλαύκος) μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με αγωγούς και άλλες υποδομές. Μέσα από αυτή τη συνέργια θα μπορούσε να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης. Οι εταιρείες μοιράζονται το κόστος της επένδυσης, η απόδοση μεγαλώνει και ο χρόνος που απαιτείται για εκμετάλλευση μικραίνει.

Στο κεφάλαιο των υποδομών, μια καλή ανακοίνωση για τον «Κρόνο 2» ίσως ανοίξει το δρόμο για έναν κύκλο συζητήσεων ανάμεσα στις δύο κοινοπραξίες για τη δημιουργία ενός πλωτού τερματικού (FLNG). Μια δεύτερη επιλογή είναι η σύνδεση των κοιτασμάτων με τις υποδομές του αιγυπτιακού Ζορ. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στο τερματικό υγροποίησης της Νταμιέτα στην Αίγυπτο.

Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα χρόνο, σήμερα είναι πολύ καθοριστικός για την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Επόμενος στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα