Αμετροέπεια και πομφόλυγες από ρηχούς πολιτικούς.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Είναι κατάντια που η αγωνία ενός βουλευτή για δημοσιότητα εξευτελίζει τη συζήτηση για ένα μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.     

Άλλο η πολιτική και άλλο ο πολιτικός. Η πολιτική είναι κάτι αναγκαίο. Πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα αποτελούν ένα απεχθές είδος.

Αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η υπέρμετρη φιλοδοξία μερικών από αυτούς σε συνδυασμό με την ρηχώδη σκέψη τους οδηγούν σε φληναφήματα που, δυστυχώς, απασχόλησαν και απασχολούν, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η χώρα πληρώνει την ανεπάρκεια του πολιτικού της προσωπικού και, δυστυχώς, την υποβάθμιση του μέσου όρου παιδείας της. Αυτό που ο Γιανναράς λέει «κατά κεφαλήν παιδεία». Αν υπήρχε, δεν θα τολμούσαν τόσο ρηχοί τύποι να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Τώρα, όχι μόνο, την διεκδικούν αλλά εκλέγονται πανηγυρικά.

Η αλήθεια είναι πως εκεί που τους γνωρίζουν υφίστανται συντριπτική ήττα αλλά αν ταιριάζεις στο μέγεθος του αρχηγού φροντίζει ο ίδιος να σε βολέψει κάπου αλλού. Οι κομματάνθρωποι αναλαμβάνουν τα περαιτέρω.

Αυτή είναι η δημοκρατία. Ένα κακό πολίτευμα αλλά όλα τα άλλα είναι χειρότερα, όπως διάβασα ότι είπε ο Τσώρτσιλ.

Ευθύνονται, όμως, και οι «γνωστικοί». Υπαλληλίσκοι της εξουσίας αποδέχθηκαν τον εκφυλισμό οτιδήποτε μπορούσε να δώσει κάποια ποιότητα στον τόπο. Με τη νοοτροπία του υπαλλήλου δεν μπορούν να βγουν στο ξέφωτο, να διεκδικήσουν και να προωθήσουν κοινωνικές και πολιτισμικές αρχές.

Η χώρα δεν έχει καμιάς μορφής σοβαρή ηγεσία. Ούτε πολιτική, ούτε οικονομική (μεταπράτες είναι οι άνθρωποι και εδώ), ούτε πνευματική. Αυτή η τελευταία, αν υπήρχε, θα έβγαινε μπροστά στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα λούφαζε. Το γεγονός ότι θα έβρισκε απέναντί της ισχυρή αντίδραση, έπρεπε να την ενθαρρύνει. Όχι να την κλείσει ακόμη περισσότερο στο καβούκι της. Οι ηγεσίες που είναι άξιες του τίτλου τους, επιζητούν το σταύρωσον, όχι το ωσσανά. Την άρνηση για να την μετατρέψουν σε ενεργό δυναμική .

Αυτό το είδος που λουφάζει αποτελεί, υποτίθεται, τον μεσαίο χώρο. Τον ορθολογικό, τον νηφάλιο. Το είδατε πουθενά να εκφράζει πρόταση; Συντηρείται, πάντως, καλά.

Άφησε το πεδίο ελεύθερο στα δύο άκρα. Αυτά που εκφράστηκαν πριν λίγες ημέρες. Με τη ρηχότητά του το καθένα. Αλλά αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα, όπως θα έλεγε ένας από τους πολιτικούς εκμαυλιστές της. Συνθήματα που ρίχνουν τη χώρα και την κοινωνία της περισσότερο στο βούρκο.

Για να έρθουμε στο προκείμενο που είναι το μεταναστευτικό. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας επειδή κάποιοι εγκάθετοι θα μας εγκαλέσουν. Δεν θα ανεχθούμε τη δικτατορία ούτε αριστεράς ούτε ακροδεξιάς. Το μεταναστευτικό, όπως εξελίσσεται, είναι μια απειλή για τη χώρα. Όχι, διότι έρχονται μετανάστες αλλά διότι δεν υπάρχει πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όταν έχεις πολιτική και πνευματική ηγεσία σαν τη σημερινή, δεν μπορείς να διαμορφώσεις πρόταση στα σύνθετα. Τα σύνθετα φαινόμενα χρειάζονται ικανότητα να σκεφτείς και να καταλήξεις.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού. Για την προηγούμενη, μια από τις χειρότερες που γνώρισε ο τόπος στα 200 χρόνια του νεώτερου βίου του, τι να πει κανείς; Το ελάχιστο, υπήρξε άκρως υποκριτική. Δεν εφείδετο καλών λόγων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μιλούσε θετικά γι αυτούς αλλά τους στοίβαζε σε χώρους όπως η Μόρια και εκεί συνέχιζαν το δράμα τους. Ίσως, ευελπιστώντας ότι αφού ζουν σε χειρότερο τόπο από  την πατρίδα που εγκατέλειψαν, θα επέστρεφαν. Ή, ήλπιζε στα φιλάνθρωπα αισθήματα των ευρωπαίων να πίεζαν τις ηγεσίες τους να τους δεχθούν στις δικές τους χώρες. Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν γίνει αντικείμενο κρατικών πολιτικών.

Μερικές από τις πιο ευφυείς ευρωπαϊκές ηγεσίες εφαρμόζουν τη φασιστική λογική της επιλογής αυτών που κρίνουν ότι τους χρειάζονται. Άλλες επανεκλέγονται προβάλλοντας  στους λαούς τους, ως μέγιστο επίτευγμα, ότι κράτησαν ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους. Και, βεβαίως, η γειτονική Τουρκία τους χρησιμοποιεί ως μέσον άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Το πώς και το γιατί είναι πολυσυζητημένα αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι επιχείρησε να θέσει το θέμα στην ατζέντα των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν χρειάζεται να έρθει σε καμιά σκληρή αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Μπορεί να πετύχει οτιδήποτε με την απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία (και αναφέρομαι στο σύνολό της), αντί να διαμορφώσει, συνεργαζόμενη, πολιτική διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας, υποβαθμίζει το ζήτημα στο επίπεδο κακομοιριάς και τσίκνας, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται να κατατεθούν προτάσεις από ανθρώπους που το γνωρίζουν σε βάθος.

Προτάσεις, όμως, σε ποια πολιτική βάση; Το πλαίσιο αυτό θα το διαμορφώσουν με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, οι πολιτικοί. Οι λεπτομέρειες θα είναι ζήτημα των ειδημόνων.

Ποια, λοιπόν, είναι τα σταθερά χαρακτηριστικά του ζητήματος;

1.-Ήρθαν, έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται μετανάστες. Κυρίως, με την ενθάρρυνση της Τουρκίας.

2.-Η διαχείριση του θέματος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει σε διμερές επίπεδο. Αλλά σε ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα θα πρέπει να δράσουν καλύτερα οι κρατικές δομές για να φέρουν γρηγορότερα σε πέρας τις υποχρεώσεις τους. Και εννοώ ό,τι έχει σχέση με το δικαίωμα αίτησης ασύλου από τους μετανάστες.

3.-Πρέπει να βγει έξω από κάθε σκέψη η ιδέα ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος με βίαιες, απάνθρωπες μεθόδους.

4.-Από τη στιγμή που φθάσουν στην Ελλάδα η διαχείρισή τους πρέπει να είναι αξιοπρεπής. Όχι γιατί κάποιος το επιβάλλει αλλά διότι αυτή είναι η αντίληψή μας για τη ζωή.

5.-Η πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε νομική η πολιτική δυνατότητα που της παρέχει το ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό κεκτημένο για την κατανομή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

6.- Το σημαντικότερο. Υπάρχουν, δυστυχώς, στιγμές που μια πολιτική ηγεσία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη και με το λαϊκό αίσθημα αν κρίνει πως το συμφέρον της χώρας το απαιτεί. Αφού, βεβαίως, πρώτα γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί ο λαός και να κρίνει ο ίδιος με γνώση, όχι εφήμερα.

Η χώρα φθίνει δημογραφικά. Και σ αυτήν τη χώρα θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας με την επίκληση ενός πολιτισμού που έχει αφομοιωτικά χαρακτηριστικά, όπως έδειξε η ιστορική του διαδρομή. Πρέπει ή όχι, ένα μέρος των προσφύγων- μεταναστών να μείνει στη χώρα, να επηρεασθεί πολιτισμικά και να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία; Μήπως μια τέτοια εξέλιξη την έχουμε ανάγκη;

Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι όσοι έρχονται θα σεβαστούν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της κοινωνίας που θέλουν να ζήσουν. Για να γίνω σαφέστερος, δεν θα επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο αντιμετώπισης π.χ. της γυναίκας. Ούτε και, στο όνομα της θρησκείας θα σαρώνουν τα πάντα. Θα αποδεχθούν και δεν θα επιβάλλουν τα πολιτισμικά τους πρότυπα. Θα διατηρήσουν τις ιδιαιτερότητές τους αλλά δεν θα επιδιώξουν βίαιη επιβολή τους στις παρηκμασμένες, δυστυχώς, κοινωνίες που φθάνουν.

Πολλοί μπορεί να διαφωνούν αλλά, όλα αυτά έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιου, ουσιαστικού διαλόγου εδώ και χρόνια. Όχι πομφόλυγες γα τη δημοσιότητα, επειδή δεν έχουμε- και δεν μπορούμε- κάτι να πούμε.

Είναι κατάντια που η αγωνία ενός βουλευτή για δημοσιότητα εξευτελίζει τη συζήτηση για ένα μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

 

spot_img

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Ήρθαν, έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται μετανάστες. Κυρίως, με την ενθάρρυνση της Τουρκίας”

    Όχι τής Τουρκίας, κ. Σαββίδη, τής Ελλάδος. Όταν ξέρουν ότι θα βρούν φιλοξενία, στέγη, τροφή, ιματισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χαρτζιλίκι, ως και … ψυχολογική υποστήριξη τσάμπα, γιατί να μην έλθουν και μάλιστα να ειδοποιήσουν τούς οικείους στην πατρίδα, ώστε να έλθουν κι αυτοί;

    Όταν η Ελλάδα (από ΟΗΕ ή ΕΕ, δεν έχει σημασία) παρέχει τα πάντα στον λαθρομετανάστη και αγνοεί τούς δικούς της ανθρώπους, που είναι άστεγοι, πεινασμένοι και άρρωστοι, η Τουρκία μάς φταίει;(*)

    Και αυτά δεν είναι καινούρια; Ποιος θα ξεχάσει τον ανεκδιήγητο Παυλόπουλο, που ήδη το 2006 ως ΥΠΕΣ ευχαριστούσε από τηλεοράσεως εκείνους που επιλέγουν την χώρα μας; Η Τουρκία μάς φταίει;

    (*) Γράφω τα παραπάνω εξοργισμένος από πρόσφατο περιστατικό στην πόλη που κάθομαι, που απασχολεί μέρες τώρα τον τύπο. Λήστεψε γιατί πεινούσε. Ο κακομοίρης αυτός είχε την ατυχία να είναι Έλληνας, οπότε μπορεί να πεθάνει σαν σκύλος. Αν είχε την τύχη να είναι λαθρομετανάστης, τα πράγματα θα ήσαν εντελώς διαφορετικά.

    • Η Τουρκία βρίσκει και κάνει. Αν είχαμε πολιτικούς σαν τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι, οι Τούρκοι θα κοίταζαν να βρουν αλλού να τους στέλνουν. Αλλά με τούς ανεύθυνους λαπάδες που μάς κυβερνούν, αφού είμαστε και όμορα κράτη, τούς βολεύει μια χαρά.

    • Η Τουρκία δεν είναι ένα κανονικό κράτος και οφείλεις να την αντιμετωπίζεις όχι με “Δημοκρατικούς” τρόπους
      Τώρα εάν πιστεύετε ότι θα σωθούμε επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη των λαγών είναι άλλο θέμα

      • Μόνον ηλίθιοι μπορεί να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Άλλωστε, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ έχουν δείξει ποιου το μέρος παίρνουν κάθε φορά.

  2. Και τον σκύλο χορτατο και την πίτα ολόκληρη !!! Απλά δεν γίνεται.
    Λάζαρος

  3. Τετοια λεπτομερη και με αφορμες για σκεψεις και αποφασεις απ’ολους μας αναλυση απο τον κ. Σαββιδη την εκτρεψαμε σε μονολεκτικες απαντησεις , ενω θα μπορουσαμε να ”αποκηρυξουμε ,αφου συσκεφθουμε” οσους δεν συμφωνουν με τις εθνοπατριωτικες παραδοχες της τριτης απο το τελος παραγραφου του αρθρου του κ. Σαββιδη ,τις οποιες οχι ενας βουλευτης , αλλα το συνολο σχεδον της Αντιπολιτευσεως θεωρει ακροδεξιες και ρατσιστικες αποψεις ,το οποιο ομως συνολο της Αντιπολιτευσης ακολουθει -με φανατισμο οι ΤσιπροΣυριζοφυλακες – ανω του το 55-60% των συνελληνων.
    Αλλα ας ξεκινησαουμε απο την αρχη .
    Και η πολιτικη και οι πολιτικοι σε καθε Δημοκρατια -και την Ελληνικη -ειναι εκ των ουκ ανευ.
    Υστερουμε οντως σε πολιτικη και πολιτικους ,γιατι μετα το 1981 ασκησαν κυβερνητικη πολιτικη ανθρωποι ,που δεν τους ηξεραν στην πολυκατοικια τους , ανθρωποι ,που αναδειχθηκαν σε ”κοινωνικους” αγωνες , ανθρωποι που ασχοληθηκαν με συνδικαλισμο και αλλα κοινωνικα θεματα και ανθρωποι που μετα την Μεταπολιτευση τ’αβαζαν με το Κρατος , με πρωτη διδαξασα την γενηα των αμουστακων του Πολυτεχνειου , οι οποιοι απο ”ηρωες” δημοσιουπαλληλοποιηθηκαν και εξελεγοντο βουλευτες με την πρωτη αρκει να ειχαν γενεια και μακρυα μαλλια.
    ΚΑΙ αυτο κρατησε δυο 10ετιες και μετα την οικονομικη κριση ”ηρθαν στα πραγματα”-φυσικα παντα με την θεληση του Ελληνικου λαου – ολοι οι αγραβατωτοι , οι αθεοι και οι κομματανθρωποι, πλην εκεινων που συζητουσαν με την Τρόικα ,την οποιαν -οπως μετα την Συμφωνια των Πρεσπων ειπαν τα Σκοπια ”Βορεια Μακεδονια”- ωνομασαν και αυτην ΘΕΣΜΟΥΣ.
    ΚΑΙ τωρα που εχασαν στις εκλογες αυτες οι ”ριζοσπσστικες ”δυναμεις εμμενουν στη φιλομεταναστευτικη πολιτικη τους και ”κοβουν τις γεφυρες συνεργασιας με την σημερινη κυβερνηση , που ”οικειοποιηθηκε” πληρως την Ευρωπαικη πολιτικη για το προσφυγικο-μετανατευτικο με τον τελευταιο νόμο της και προσπαθει να ”ξεχειμωνιασει” τους προσφυγομεταναστες εκτος των νησιων του Αιγαιου , προς αποφυγην επιδημιων και κακουχιων μεχρι την Ανοιξη.
    ΚΑΙ τα εξι(6) σταθερα χαρακτηριστικα του προβληματος-που αναφερει ο κ.Σαββιδης τα γνωριζουν μαζι με την κυβερνηση σχεδον ολοι οι Τοπικοι αρχοντες ,αλλα δε πειθονται -αφου δε βλεπουν την επιβαλλομενη συνεργασια γαυτο το θεμα ολων των εν τη Βουλη κομματων ,αλλα κυριως γιατι ειναι εκλεγμενοι ,δηλαδη δεμενοι πισθαγκωνα απο τους ανησυχους ,η, αψηδες συντοπιτες τους ,που τους ”τρωει και το παραπονο” οτι δεν κατανεμονται οι ”φουρνιες” των ξένων σε ολη την Ελλαδα ,αλλα προωθουνται μετα τον Ολυμπο.
    Γιατι να μη εχουν και αυτοι παραπονα , οπως εχουμε και εμεις απο τα υπολοιπα ευρωπαικα κρατη , που δεχονται μονο οσους και οπως τους θελουν ;;;.
    Να παραθεσουμε τελος πεντε σκεψεις του πρωην πρωυθυπουργου κ. Κωστα Καραμανλη-να με συγχωρησουν οι ”ασπονδοι φιλοι του”- απο την ομιλια του χθες στο Σιτυ του Λονδινου.
    1.-Βρισκομαστε μπροστα στο λυκοφως των ηγεσιων-οι συγχρονοι ηγετες υπολειπονται.
    2.-Ειναι ωρα να μαθουμε να συζηταμε και να συνεργαζομαστε.
    3.-Η Ισλαμικη τρομοκρατια δεν αποτελει εξωτερικη απειλη -εχει μεταφερθει στις πολεις μας.
    4.-Η Τουρκια γινεται σταθερα αναθεωρητικη χωρα .
    5.-Αρχη του τελους της παγκοσμιοποιησης η αποχωρηση των ΗΠΑ απο τον Παγκοσμιο Οργανισμο Εμποριου.
    Υ.Γ 1.- Οι πολιτικοι-ΟΛΟΙ- επιμενουν στην αναπαραγωγη των λαθων τους και γιατι δεν εισερχονται οι ”αριστοι” στην πολιτικη ,αλλα και γιατι υπερισχυει η προσωπικη συμπαθεια της αντικειμενικης κρισεως στην επιλογη των συνεργατων τους .
    2.-Οσο οι Ελληνες δεν βλεπουν τους εχθρους τους με περιφρονηση και τον ταφο με αδιαφορια ,ειναι βεβαιο οτι ουτε θα πολεμησουν και ουτε θα νικησουν ,εκτος να γινει κανενα θαυμα της πνευματικης Ελληνικης ιστοριας .
    Νικησαν το 1821, το 1912 ,το 1940 και το 1949 γιατι περιφρονησαν τους εχθρους τους και αδιαφορησαν για την αυτοθυσια τους, καθως εγραψε στον Γαλλο Λαφαγιετ για το 1821 ο Ανδρεας Καλβος το 1824.

  4. Αγαπητέ κε Σαββίδη,
    Είναι πασιφανές ότι εξωθεσμικές δυνάμεις προωθούν, υποθάλπουν και χρηματοδοτούν το φαινόμενο της αθρόας μετακίνησης πληθυσμών. Από φτωχότερες χώρες σε πλουσιότερες. Το φαινόμενο βεβαίως καταγράφεται ως κάτι φυσικό , αφού ανέκαθεν συνέβαινε αυτό. Και στον κόσμο των ζώων παρατηρείται και στα φυτά και στα θαλάσσια είδη. ‘Ολοι κατευθύνονται εκεί που μπορούν να βρουν τροφή και ασφαλές περιβάλλον γιά να επιβιώσουν . Με την διαφορά ότι μέχρι τώρα, οι ανθρώπινες αθρόες μετακινήσεις, ιστορικά, γίνονταν βίαια . Με πολέμους. Για να εκδιωχθούν ή να καθυποταχθούν οι άνθρωποι που ζούσαν στους «καλούς» τόπους . Και οι κάτοικοι των «καλών» περιοχών, στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν τον χώρο τους ,εφηύραν διάφορες μορφές κυριαρχίας. Βασίλεια, φέουδα, ηγεμονίες, κάστρα κλπ. Πάντοτε με τους στρατούς τους.Τελευταία, τρέχουσα μορφή είναι το κράτος -έθνος.
    Το σημερινό μεταναστευτικό φαινόμενο όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το παρελθόν. Οι μετακινούμενοι πορεύονται ειρηνικά . ‘Αοπλοι. Επικουρούμενοι από την τεχνολογία (κινητά τηλέφωνα , ίντερνετ, μεταφορικά μέσα κλπ) αλλά και με χρήματα από άγνωστες πηγές (που βρίσκουν οι φτωχοί χιλιάδες ευρώ να πληρώσουν τους διακινητές?)
    Οι σημερινοί ηγέτες των κρατών-εθνών δείχνουν ανήμποροι να διαχειρισθούν αυτές τις ορδές φτωχών ανθρώπων . Φοβούνται να υπερασπίσουν τα σύνορα των κρατών τους και να εκδιώξουν βίαια τους φτωχούς και εξαθλιωμένους ειρηνικά εισβάλοντες . Τι φοβούνται? Ότι αν αντιδράσουν, οι εξωθεσμικές δυνάμεις έχουν την δύναμη να τους καθαιρέσουν . Θα χάσουν τη εξουσία . Οι λαοί τους όμως ανησυχούν . Και αντιδρούν. Και στρέφονται σε άλλου είδους φωνές. Που μιλούν για κλειστά σύνορα. Που μιλούν για βία κατά των μεταναστών. Που σημαίνει γενικότερες αναταραχές, συρράξεις και βία. Το μήνυμα των καιρών είναι ένα . Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με το καλό, θα λυθεί με το κακό. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκουν οι παγκόσμιες , εξωθεσμικές δυνάμεις ?

  5. Οταν οι πολιτικοι εχουν ψηφισει τους καταλληλους νομους αλλα δεν εφαρμοζονται?π.χ.Ας ευχηθούμε και βοηθησουμε,κοινοποιησουμε ωστε πνευματικοί ηγέτες,ιατροί, νομικοί,δημοσιογράφοι(εστω ένας) κ.α. να παρεμβουν για να ΜΗ παραμένει ANAΠANTHTO (λογω κοστους εξετασεων?) συνoδευτικο Ερωτημα του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας( τηλ 2313327875 ) προς το Eργαστήριο Υγιεινής του Τομέα Βιολογικών Επιστημών και Προληπτικής Ιατρικής(τηλ 2310999142) της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ αν νομικά, ιατρικά επιβάλονται έστω δειγματολογικές ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ μαθητών ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ για ΙΝΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ αμιάντου που αφαιρέθηκε το 2015 από αίθουσες διδασκαλίας μετά 35 χρόνια χρήσης..Ο αποστολέας του εγγράφου επιβεβαίωσε τη λήψη του? Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τονίζει
    «Και μια ΜΙΚΡΗ δόση ΠΡΟΚΑΛΕΙ ασθένεια..καθώς οι ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΔΕΝ μπορούν να αποβάλλουν τις ίνες αμιάντου.
    Δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλούς έκθεσης. Είναι μηδέν»
    ..Ο Ν 2690/1999 αρθρο 4 επιβαλει η καθε δημοσια υπηρεσια να απαντησει σε καθε αιτηση,ερωτημα εντος χρονικου οριου και αν η αιτηση υποβληθει σε αναρμοδια υπηρεσια αυτη οφειλει εντος 5 ημερων να την διαβιβασει στη αρμοδια υπηρεσια και να γνωστοποιησει τουτο στον ενδιαφερομενο,.Ισως οι γονεις και αλλοι πρεπει να θεσουν(τηλεφωνικα,η και στην ιστοσελιδα της κυβερνησης,του υπουργειου παιδειας,δημου καλαμαριας ,συνηγορο του πολιτη,ευρωβουλης κτλ) τα αναλογα ερωτηματα?.Απο αναλογη περιπτωση εργαζομενων που τόσα χρόνια ηταν εκτεθειμένοι στο καρκινογόνο υλικό αμιάντου
    Ρέθυμνο 16 Δεκεμβρίου 2016
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας / Τομέας Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις στους εργαζόμενους συναδελφους που τόσα χρόνια είναι εκτεθειμένοι στο καρκινογόνο υλικό αμιάντου που βρίσκεται σε εσωτερική τοιχοποιία Αστυνομικής Υπηρεσίας του Ρεθύμνου.

    ..https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=858816321160536&id=491131944595644&__xts__%5B0%5D=68.ARCJEbzAUcojkAA8v3wFCisa237duuUNpkjnLx1nP0-Yc6TymEbzJqMsGwORZBgQEIJ0D3_yFH9D0OfCRnl2V34yjGXRiHLGsGMtPKHO9x7dRRSWRm2GEXL-yL2uNRq9ZEST-_qr8FPdXnjyp-QlyhX0BsdNAisBQYdOGxWKQ-9OPmLXamxYgbar9KiiE23FpL0A_lfcqXMvacoy1DhbG3trQmcMishvsEnFE9w1Te4NwxgotM4ZD8OkwntDtigcDlS8oM3-oEdGJGnubTxUkORH1b0_HeJ7Mj50-M8envKna0QkCy3ZlONn1W9-xm_FYPR4xnVH_BbtaaDOmddLeFeSWim-szd96QlY3n0xb5yAhMCPEbOu6JbfV6MlrYT9aWV-71KFmcWFD2G1lczRNvGcAaY8xg3GROzCLhWYmlJC45ZyHO-KMhWKQoiuUEbxq8QUtP7re3boPxknOtR99PzJdTqM3KP3JvXPLgX1kk3qqTt8NTTvqkI&__tn_-R.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα