Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για να συνομιλήσει για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ρωσικές οντότητες και «τις παράνομες δραστηριότητες» του κινήματος της Χαμάς στη χώρα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ανέφεραν ότι ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον, αναμένεται να συναντήσει τους Τούρκους ομολόγους του στη δεύτερη επίσκεψή του στην Άγκυρα φέτος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλείται πηγές που ανέφερε ότι ο Νέλσον θα ζητήσει από την τουρκική πλευρά να τηρήσει τις διμερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον ορισμένων ρωσικών οντοτήτων και τις οικονομικές δραστηριότητες του κινήματος της Χαμάς.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διεύρυνε τη λίστα κυρώσεων που περιλαμβάνει άτομα στην Τουρκία που είπε ότι αποτελούν μέτωπο για τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε 12 εταιρείες και σε ορισμένα άτομα στην Τουρκία επειδή διαχειρίστηκαν ένα μυστικό χαρτοφυλάκιο για λογαριασμό της Χαμάς ή επειδή βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ορισμένες τουρκικές εταιρείες για πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη Δύση.

Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα… για ρωσικές κυρώσεις και Χαμάς