Το πλήρωμα του B-1B Lancer εκτινάχθηκε με επιτυχία (φωτό Air and Space Forces)

Ιανουάριος 5, 2024. Ελλάδα.

Στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνετρίβη, χθες, κατά την προσγείωση στην αεροπορική βάση Ellsworth στην αμερικανική πολιτεία της Νότιας Ντακότα, μετέδωσε το ABC News.

Και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν με ασφάλεια και επέζησαν, ανέφερε η διοίκηση της βάσης.

Σύμφωνα με τον στρατό, το περιστατικό σημειώθηκε λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών . Ένας εκπρόσωπος της βάσης είπε στο περιοδικό Air & Space Forces ότι δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Κάμερες τροχαίας που βρίσκονται κοντά στην αεροπορική βάση κατέγραψαν την έκρηξη. Μάρτυρες του αεροπορικού δυστυχήματος λένε ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις.

Η αεροπορική βάση είναι κλειστή για πτητικές λειτουργίες. Τα μισά από τα 40 Lancers B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εδρεύουν εκεί.

Το B-1B Lancer είναι το ταχύτερο στρατηγικό βομβαρδιστικό που διαθέτει το Πεντάγωνο . Τροφοδοτείται από 4 κινητήρες τζετ και έχει τελική ταχύτητα περίπου 1400 km/h. Τα φτερά έχουν μεταβλητή γεωμετρία, η οποία βοηθά στη βελτίωση της αεροδυναμικής του μηχανήματος.

Το αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 60 τόνους όπλων , καθιστώντας το βαρύτερο βομβαρδιστικό στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Πύραυλοι κρουζ βάρους έως 23 τόνων μπορούν να προσαρτηθούν σε εξωτερικούς πυλώνες και μέσα στο βομβαρδιστικό μπορούν να μεταφέρουν άλλους 34 τόνους βόμβες. Η μέγιστη αυτονομία είναι 9400 km.

Ένα τυπικό πλήρωμα B-1 αποτελείται από δύο πιλότους και δύο αξιωματικούς οπλικών συστημάτων, όλα με καθίσματα εκτίναξης.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν το B-1B Lancer την επόμενη δεκαετία, ένας από τους λόγους είναι το εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας του βομβαρδιστικού.

Τα καύσιμα και η συντήρηση για μια αποστολή 12 ωρών κοστίζουν 948.003 $ .

Το B-1B Lancer κατασκευαζόταν μέχρι το 1988, με 104 μονάδες κατασκευής. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν 45 από αυτά. Στα τέλη του περασμένου αιώνα, υπολογίστηκε ότι το κόστος ενός B-1B Lancer ήταν 280 εκατομμύρια δολάρια. Προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, από σήμερα αυτή η τιμή είναι ήδη πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια .

Το B-1B Lancer αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα εύκολο αεροπλάνο για πτήση. Μέχρι το 2001, οι ΗΠΑ είχαν χάσει 10 μονάδες και 17 πιλότους σε ατυχήματα.

The Hellenic Information Team