Η Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εθνοτικές συγκρούσεις στη διάρκεια του έτους 2024.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, αναφέρεται ότι η περιοχή δίνει στοιχεία τοπικής ενδοεθνικής βίας.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, οι εθνικιστές ηγέτες στην περιοχή μπορούν να επιδεινώσουν τις εντάσεις για να αποκτήσουν πολιτικό πλεονέκτημα και να χειραγωγήσουν την επιρροή εξωτερικών παραγόντων.

Η αμερικανική έκθεση αναφέρει ότι αυτή η χειραγώγηση θα έχει ως στόχο να ενισχύσει και να εκμεταλλευτεί τις εθνοτικές διαφορές για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της περιφερειακής επιρροής ή της παρεμπόδισης της περαιτέρω ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ευρωατλαντικές δομές.

«Οι συγκρούσεις μεταξύ των Σέρβων εθνικιστών και των αρχών του Κοσσυφοπεδίου οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το 2023».

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ λαμβάνει προκλητικά μέτρα για να εξουδετερώσει τη διεθνή εποπτεία στη Βοσνία και να εξασφαλίσει de facto απόσχιση στη Δημοκρατία της Σέρπσκα.

«Η ενέργειά του θα μπορούσε να ωθήσει τους ηγέτες του βοσνιακού (μουσουλμανικού βοσνιακού) πληθυσμού να ενισχύσουν την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και πιθανώς να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις που θα μπορούσαν να κατακλύσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις », ανέφερε η έκθεση.

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Υπάρχουν τάσεις συγκρούσεων στα δυτικά Βαλκάνια το 2024