Αλ. Παπαχελάς: «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε πρόσφατη συζήτηση τέθηκε στο τραπέζι το ερώτημα: «γιατί οι Ελληνες δεν λειτουργούν σαν τους Εβραίους, γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;». Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ισως γιατί οι ομοιότητες είναι πάμπολλες, αλλά οι διαφορές θεαματικές. Είμαστε και οι δύο λαοί με μακρά ιστορία, που θεωρούμε μάλιστα ότι είμαστε έθνη ανάδελφα. Εχουμε μια λαμπρή διασπορά που διαπρέπει σε όλο τον κόσμο και ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα. Ελλάδα και Ισραήλ είναι επίσης μικρές χώρες, που έχουν όμως παγκόσμια ακτινοβολία, στρατηγική σημασία και επιρροή πολλαπλώς μεγαλύτερη του μεγέθους τους.

Κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές. Η εβραϊκή διασπορά έχει οργανωθεί με έναν μοναδικό τρόπο, που της επιτρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμες στιγμές αποτελεσματικά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Καμία σχέση με την ελληνική διασπορά, με ελάχιστες –δυστυχώς– εξαιρέσεις. Το Ισραήλ έχει αφομοιώσει στην καθημερινότητά του και την επιχειρηματική του κουλτούρα, την άμυνα και την ασφάλεια. Καμία σχέση με την Ελλάδα. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη διασπορά του για να δημιουργήσει μία από τις πιο πρωτοποριακές και δυναμικές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα.

Το ερώτημα είναι γιατί; Δεν είμαστε λιγότερο έξυπνοι, δημιουργικοί ή υπερήφανοι. Ούτε μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κάποιο συστατικό στο εβραϊκό DNA είναι τόσο διαφορετικό από το δικό μας.

Μετά την απειλή του 1974, η διασπορά κινητοποιήθηκε και στη συνέχεια την ξεχάσαμε ή την αντιμετωπίζαμε σαν κομματική πελατεία.

Σκέφθηκα ότι ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο γεγονός πως εμείς δεν νιώσαμε ποτέ στο πετσί μας ως έθνος την απειλή του αφανισμού. Οταν τη νιώσεις, προφανώς μεταλλάσσεσαι σαν έθνος και προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου, στήνεις το κράτος σου διαφορετικά. Σοβαρεύεσαι, υποτάσσεις τα ελάσσονα στα μείζονα, βάζεις στόχους, γίνεσαι έθνος φιλόδοξο.

Στην Ιστορία μας νιώσαμε τέτοιες προκλήσεις και ανταποκριθήκαμε στις περιστάσεις· τις καταστροφές ακολούθησαν οι θρίαμβοι, όπως θα έγραφε ο Στάθης Καλύβας.

Την τελευταία φορά που νιώσαμε, όμως, έντονα απειλή ήταν το 1974. Αντί ωστόσο να σοβαρευτούμε, χαλαρώσαμε. Η ιδέα μιας συνέργειας πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ανάθεμα. Η διασπορά κινητοποιήθηκε και μετά την ξεχάσαμε ή την αντιμετωπίζαμε σαν κομματική πελατεία. Το σαράκι του ρουσφετιού και της πολιτικοποίησης των πάντων ροκάνισε τους θεμελιώδεις αρμούς του κράτους. Κτίστηκαν καριέρες με μεγάλα λόγια, ενίοτε και με μίζες. Δεν δίναμε την εικόνα ενός έθνους ή κράτους που παίρνει στα σοβαρά κάποια απειλή.

Τώρα σοβαρευόμαστε. Και αυτό είναι πολύ θετικό, έστω και αν αργήσαμε, έστω και αν έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε έως ότου αυξηθούν οι ομοιότητες με το έτερο ανάδελφο έθνος…

“Καθημερινή”

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τελικώς τα αίτια της γενικής παρακμής μας -το Ισραήλ είναι ΄΄ο μόσχος ο σιτευτός” όλων των γεωπολιτικών παικτών. που το διατηρούν και με πολέμους ακόμη- από το 1948 και κυρίως από το 1967,
  Εμάς μας έσωσαν από τον κομμουνιστοποίηση από το 1945 (Γιάλτα) και μέχρι το 1949 ,αλλά μας ξέχασαν ΟΛΟΙ -μα όλοι-τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο του 1974 και στην συνέχεια- μετά την ένταξή μας με μόνο το πείσμα του πρωταγωνιστή της Μεταπολιτεύσεως Καραμανλή στην ΕΟΚ -μας άφησαν -με ευθύνη και του ελληνικού λαού είναι αλήθεια-στα χέρια του τριτοδρομικού και εκσυγχρονιστικού σοσιαλισμού επί 22 χρόνια, χρόνια που μετά από αυτά κανένα κράτος ούτε το Ισραήλ -θα απέφευγε την πτώχευση και την κοινωνικοπολιτική παρακμή, με τις στρεβλώσεις τις φαντασιώσεις και ”εθνικούς” μύθους.
  Ποιος αμφιβάλλει ότι μετά την γενική αναγέννηση των 10ετιών 1950 και 1960 δεν θα εξελισσόμαστε σε δεύτερο Ισραήλ ,με την ομογένεια υπό τον ”ΣΙΑΚΩΒΟΝ ” και τους πολλούς αρίστους πανεπιστημιακούς σε όλα τα κράτη της Δύσης και με ένα εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό από την Γερμανία.
  ΚΑΙ κανείς να μην αμφιβάλλει ότι από το 2019 ξεκινήσαμε και αν διατηρήσουμε μια 8ετία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουμε το ”Ισραήλ” της Ευρωπαικής Ενώσεως.
  ”Θανατική” ζημιά θα γίνει αν έχουμε την πολυδιαφημισμένη ”προοδευτική΄΄ συγκυβέρνηση, που και με την Τουρκία ”θα τα βρεί ” εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και θα επαναλάβει την ”άλωση των αρμών της εξουσίας ”, όπως τα ”καλά χρόνια” της πρώτης 8ετίας του ΠΑΣΟΚ.

 2. Η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ γιατί στην Ελλάδα ευδοκιμούν ο εθνομηδενισμός, τα τοξικά think tanks και οι ελίτ των κορακιών. Οι όψιμοι πατριώτες έχουν φροντίσει να σκάψουν τον λάκκο του έθνους – κράτους και όχι γενικά έθνους ή κράτους. Όσοι πάσχουν από εθνοψωρίαση μπορούν να θεραπευτούν πολύ γρήγορα μελετώντας την ιστορία της Ελλάδας.

  Η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ γιατί στην Ελλάδα ευδοκιμούν οι Δούρειοι ίπποι που τρώνε τα σωθικά της.

 3. Επειδή η γενίκευση και η συλλογική ευθύνη εγγίζουν τα όρια του φασισμού παράκληση κ.Παύλε να ονοματίστε τους εθνομηδενιστές και τους Δούρειους ίππους .
  Πως φωνάζαμε παλιά στους κινηματογράφους όταν προέβαλαν ξένη ταινία χωρίς ελληνικούς υπότιτλους ”γράμματα χασάπη…”

 4. Τα δύο έθνη διαφέρουν μεταξύ τους όπως η μέρα με τη νύχτα ως προς την πρόσληψη του κράτους. Για τους Εβραίους το κράτος είναι μια “πατρική οντότητα”, όπως είναι γι αυτούς και ο θεός. Για τους Έλληνες, ο θεός δεν είναι καν ΟΥΣΙΑ, είναι ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Έτσι, θεμέλιο της ελληνικής σκέψης-ψυχής είναι το ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. Και αυτό σημαίνει ότι το υπέρτατο αγαθό είναι ο ψυχικός τρόπος της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που είναι ο τρόπος στο υπαρξιακό επίπεδο του Γίγνεσθαι.
  Και οι δύο λαοί ξεχωρίζουν επειδή διαθέτουν ΝΟΗΜΑ -Σκοπό ζωής. Για τους Εβραίους όμως είναι η επιβίωσή τους ως ανθρώπινα έμβια, μέσω ενός κράτους-αγέλης, ενώ για τους Έλληνες είναι το να γίνουν Άνθρωποι, μέσω της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας.
  Οι Έλληνες δεν τα καταφέρνουν στον κόσμο που δημιούργησαν τα νομαδικά πολεμικά φύλα σε Ανατολή και Δύση επειδή η επιλογή του λαού παραμένει ο “πολιτικός-φιλοσοφικός βίος” του κοινωνείν, ενώ η επιλογή των Εβραίων (και όλων των άλλων μη πολεμικών φύλων) παραμένει ο “βίος βοσκημάτων”.

 5. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

  ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΧΥΟΣ;
  Νίκος Γραμματικόπουλος, 10/8/2020, Υποστράτηγος ε.α.

  Τα παρακάτω δεν αποτελούν ιδεολογική προπαγάνδα, ούτε πολιτικολογία. Γι’ αυτό παρακαλώ να αρθούμε στο ύψος της αμερόληπτης σκέψης και να διαβάσουμε τα γεγονότα υπό το πρίσμα και με γνώμονα μόνο την ΕΠΙΒΙΩΣΗ της Ελλάδας απέναντι σε μια αλλοπρόσαλλα επιθετική Τουρκία. Επί πλέον, η μικρή μας χώρα βρίσκεται μέσα στη δύνη μιας παγκόσμιο-ποιημένης οικονομίας που συνθλίβει τους μικρούς. Ναι, τα παρακάτω είναι γεγονότα βάσει των οποίων ένα μικρό έθνος, το Ισραήλ, (7,1 εκατομμυρίων) έκανε το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ και επιβιώνει, παρ’ ότι βρίσκεται περιτριγυρισμένο από τους εκατοντάδες εκατομμύρια αλλόθρησκους εχθρούς του.
  Αν οι Νέο-Έλληνες είμαστε απόγονοι του ΣΩΚΡΑΤΗ, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Ευκλείδη, Δημόκριτου, Πυθαγόρα, των Σπαρτιατών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κλπ., μπορούμε να κάνουμε σήμερα ένα παρόμοιο οικονομικό θαύμα σαν αυτό του Ισραήλ, επικείμενης της χρυσής ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, δηλαδή ΕΙΣΡΟΗΣ 72 δις ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε.;
  Το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιάζουν σε πολλά. Είναι δύο μικρές Μεσογειακές χώρες με ΄σχεδόν΄ ίδιο πληθυσμό (7,1 εκατ. το Ισραήλ, 11,2 εκατ. η Ελλάδα) και πλούτο ($268,3 δις το ΑΕΠ του Ισραήλ, $284,3 δις το ΑΕΠ της Ελλάδας). Οι κουλτούρες μας μοιάζουν: μας αρέσει η διασκέδαση, η καλή ζωή, ο ήλιος, ‘’το έξω’’, η θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Εβραίοι ξεκίνησαν τον Χριστιανισμό, το δε Ελληνικό πνεύμα και τα Ελληνικά γράμματα διέδωσαν τον Χριστιανισμό. Και οι δύο χώρες έχουν μικρές εσωτερικές αγορές, γι’ αυτό και η επιτυχία τους προϋποθέτει υψηλή ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ και δυνατές ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Κι εδώ είναι που ξεκινούν οι διαφορές……. Στον NASDAQ υπάρχουν μόνον 18 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρείες, ως επί το πλείστο ναυτιλιακές, ενώ το ΙΣΡΑΗΛ διαθέτει 69 εταιρείες σχεδόν όλες υψηλής τεχνολογίας. Το 2008 το κατά κεφαλήν κεφάλαιο ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ σε επιχειρήσεις στο Ισραήλ ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στις ΗΠΑ, 30 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Ευρώπη, 80 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Κίνα και 350 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Ινδία. Τέτοια παραδείγματα-αποδείξεις είναι εκατοντάδες. Σύμφωνα με στοιχεία του Economist, το Ισραήλ είναι η χώρα με τα περισσότερα startups (νεοσύστατες επιχειρήσεις) και venturefunds (επιχειρηματικά κεφάλαια) στον κόσμο! Ως εκ τούτου, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ισραηλινών είναι σχεδόν 40% μεγαλύτερο των Ελλήνων ($33.400 οι Ισραηλινοί, $23.800 οι Έλληνες). Πως τα κατάφεραν τόσο καλά οι Ισραηλινοί; Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς;
  Ισραηλινά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το TechnionInstitute of Technology στην Χάιφα και το WeizmannInstitute of Science κοντά στο Τελ Αβίβ, είναι ιδρύματα παγκόσμιας εμβέλειας, με επιστήμονες και ερευνητές που θα ζήλευαν κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Γιατί, λοιπόν, στην Ελλάδα, ενώ έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και πολλούς λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες σε πανεπιστήμια της Αμερικής αλλά και σε άλλες χώρες, γιατί δεν διαθέτουμε κάτι αντίστοιχο με τους Ισραηλινούς; Προσωπικά θεωρώ τα κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας χαμένη υπόθεση. Το πολιτικό κατεστημένο τα έχει διαβρώσει σε τέτοιο βαθμό που είναι μάταιο να αναμένει κανείς κάποια ουσιαστική βελτίωση. Ίσως η μόνη ελπίδα είναι να ιδρυθούν μη-κρατικά πανεπιστήμια και να αφεθούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν, να γίνουν η βάση της Ελληνικής ανάπτυξης και οικονομίας, προσελκύοντας πατριώτες ταλαντούχους καθηγητές και ακομμάτιστους εργατικούς φοιτητές.
  Ωστόσο, το υψηλότατο επίπεδο της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στο Ισραήλ δεν δικαιολογεί από μόνο του την επιτυχία της μικρής αυτής χώρας στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας βρίσκεται στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Εκπλήττεστε; Θυμάστε ότι για την ΕΥΗΜΕΡΙΑ κι ΑΝΑΠΤΥΞΗ μια χώρας οι οικονομολόγοι θέτουν οκτώ (8) προϋποθέσεις. Στην 1η προτεραιότητα βάζουν την ΑΣΦΑΛΕΙΑ εντός κι από εκτός (Στρατό-Νόμο-Τάξη), στην 2η προτεραιότητα θέτουν τον μηδενισμό της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Το Ισραήλ ξοδεύει το 5,69% του ΑΕΠ του στην ΑΜΥΝΑ, η Ελλάδα ξοδεύει το 2,63 του ΑΕΠ της στην ΑΜΥΝΑ (σχεδόν το μισό). Ωστόσο, τα λεφτά του Ισραήλ δεν πηγαίνουν μόνο στην εξασφάλιση ενός από τους πιο ΑΞΙΟΜΑΧΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ του κόσμου, ή μόνο για την αγορά εξοπλισμών από το εξωτερικό. Ένα ικανό ποσοστό του Ισραηλινού ΑΕΠ πάει στην τεχνολογική έρευνα της χώρας, την οποία κάνουν, για λογαριασμό των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, οι ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ! Το Ισραήλ με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτο, εξελίσσει ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ για την άμυνά του, που του εξασφαλίζουν υπεροχή και υπεροπλία στην πολύ επικίνδυνη περιοχή όπου βρίσκεται. Όμως δεν σταματά εκεί. Μετά από έναν ορισμένο αριθμό ετών οι πατέντες των τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από τους στρατεύσιμους περνούν στα χέρια των πολιτών, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών. Με άλλα λόγια ένα μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών του Ισραήλ χρηματοδοτεί την έρευνα στην υψηλή τεχνολογία και την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των νέων πολιτών. Οποία ΔΙΑΦΟΡΑ με τη ΧΩΡΑ μας !!!
  Υπάρχει κάτι ακόμα πιο σπουδαίο για τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις: η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ τους!!! Στο Ισραήλ, ο Στρατός διαλέγει τους καλύτερους νέους, στις ΗΠΑ συμβαίνει το αντίθετο. Οι Ισραηλινοί στρατεύσιμοι, παρά την πειθαρχία και τον πατριωτισμό τους, έχουν το δικαίωμα αντιλόγου και μάλιστα ενθαρρύνονται να αμφισβητούν τους ανωτέρους τους αν θεωρούν ότι εκείνοι έχουν άδικο. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την καινοτομία γνωρίζουν ότι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ είναι που συντελεί σε συνθέσεις καινοτομικών ιδεών και λύσεων. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (μέσω της Άμυνας του) ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ. (Κρατείστε τις λέξεις Κουλτούρα και Επιβίωση!). Φυσικά και στην Ελλάδα έχουμε αρκετή έφεση προς την αμφισβήτηση, μόνο που συχνά παρασυρόμαστε από μηδενισμό και άκρατο εγωισμό. Οι Έλληνες στην πλειονότητα ακόμα λειτουργούμε ως ΕΓΩ, οι Ισραηλινοί όμως παράγουν ως ομάδες κι ως έθνος (χρήση του ΕΜΕΙΣ). Οι Ισραηλινοί ηγέτες διαχρονικά και μανιωδώς εμπνέουν στους νέους τον παθιασμένο πατριωτισμό που παράγει ασφάλεια έναντι των κινδύνων και δουλειά-δουλειά-δουλειά στον καιρό της ειρήνη! Οι δυτικοί λαοί θεωρούν τους Εβραίους από τους πιο πατριώτες, τους πιο έξυπνους και τους πιο πολυταξιδεμένους στον κόσμο. Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας κάνει τις ομιλίες του στους ξένους και μιλά πιο πολύ για το Ισραήλ παρά για την επιχείρησή του!
  Τέλος, το Ισραήλ δεν διέθετε σχεδόν κανένα αξιόλογο φυσικό πόρο. Θα μου πείτε, είναι καλό αυτό? Κι όμως ίσως αυτό να είναι η πραγματική ευλογία στο Ισραήλ. Γιατί οι Ισραηλινοί αντιλήφθηκαν από ιδρύσεως του κράτους τους ότι ο σπουδαιότερος φυσικός πόρος ενός έθνους είναι οι άνθρωποι που το αποτελούν. Οι Ισραηλινοί π.χ. πιστεύουν ότι η γεωργία είναι 95% επιστήμη και 5% χειρωνακτική δουλειά. Και αυτό το πράττει ο άνθρωπος! Και παρά τα δεινά του έθνους τους έδειξαν και δείχνουν αστείρευτη επιμονή στην εργασία, την επιχειρηματικότητα, και έχουν παγκοσμίως καταπλήξει με την επιστήμη τους, την τεχνολογία, και ειδικά μεταξύ 1990-2020 το Ισραήλ έχει γίνει πρωτοπόρο κέντρο παγκόσμιας καινοτομίας. Και όλα αυτά μέσα σε ένα αδιαμφησβήτητο πλαίσιο: τον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ. Επίσης, η Ε.Ε. και όλη η Δύση χρήζει καινοτομίας, το Ισραήλ την έχει. Κάθε φορά που ακούω στην Ελλάδα κάποιους να ονειρεύονται κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο – ώστε να επιλύσουμε επιτέλους τα οικονομικά προβλήματά μας – με πιάνει τρομακτική απελπισία. Κανένα κοίτασμα φυσικού αερίου, πετρελαίου ή ό,τι άλλο, δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, και την ικανότητα να παράξει ΑΞΙΑ που έχει το μυαλό ενός έξυπνου ανθρώπου. Εύχομαι το πόνημα αυτό να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι υπάρχουν και κυρίως οι ιθύνοντες στα πολιτικο-στρατιωτικά δρώμενα στην Ελλάδα για να βρουν την έμπνευση και ΔΡΑΣΗ για το πώς θα επιβιώσει η πατρίδα μας ως μια χώρα ιδεών, καινοτομιών και ευμάρειας που να βασίζεται στη δημιουργική ΕΡΓΑΣΙΑ και την παραγωγή. Αυτά περίπου προλογίζει ο συγγραφέας Γιώργος Ζαχαράκης στο προαναφερθέν πόνημα : Start-upNation : Η Ιστορία του Οικονομικού Θαύματος του Ισραήλ, των DanSenorkaiSaulSinger. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, οι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, και οι Αρχηγοί Κλάδων των Ε.Δ., να έχουν μελετήσει το παραπάνω πόνημα.
  Καμία χώρα δεν είναι παράδεισος με κατοίκους … ‘αγγελούδια’. Ούτε το Ισραήλ. Εδώ μιλάμε για επιβίωση σε ένα κόσμο-ζούγκλα. Και υπάρχουν πολλά θετικά του ΙΣΡΑΗΛ που μπορούμε να αντιγράψουμε για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ έναντι μιας επιθετικής Τουρκίας δίπλα μας, και με προβλήματα στην οικονομία μας, την παιδεία, την πάταξη διαφθοράς, κλπ.
  Όπως έκαναν η ανεπτυγμένη Ν. Κορέα, η Σιγκαπούρη, Ιρλανδία, η Ταιβάν κ.α., δεν είναι ντροπή να αντιγράψουμε Ισραηλινές πατέντες και να καλέσουμε Ισραηλινούς συμβούλους και να προβούμε σε συμπαραγωγές Αμυντικων βιομηχανικών προιόντων με χώρες της Ε.Ε. (π.χ. τη φιλική Γαλλία). Δεν αρκεί όμως η αντιγραφή πατέντας. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες μας να διδαχθούν, (δεν είναι ντροπή), από την Ισραηλινή επίμονη πατριωτικο-επιχειρηματική κουλτούρα του Ισραήλ, την οποία οι ηγεσίες του Ισραήλ εμπνέουν στους νέους Ισραηλινούς ακατάπαυστα!

 6. Το πολύ λιβάνισμα δεν κάνει καλό. Η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ άρχισε την προσέγγιση με την Τουρκία και σύντομα θα έχουμε εκπλήξεις. Το ίδιο παναγυρίζαμε για τα ΗΑΕ και την αμυντική συμφωνία και χθες υπέγραψαν βοήθεια 10 δις στον Ερντογάν! Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει αντιγραφές, αλλά πρέπει να οικοδομήσει ξανά το δικό της brand name στην περιοχή. Έχει όλες τις προδιαγραφές, εκτός των κατάλληλων ηγετών. Με καθοδήγηση του Μαξίμου από το φιλοτουρκικό ΕΛΙΑΜΕΠ προκοπή δεν φαίνεται.

  • Το αν το Ισραήλ επαναπροσεγγίσει την Τουρκία, ή όχι, δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο τού άρθρου, ούτε αλλάζει κάτι στις ομοιότητες, ή διαφορές των δύο κράτων (Ελλάδος-Ισραήλ). Άρα το σχόλιο είναι εκτός θέματος.

   Στο Ισραήλ έχουν πολιτικούς πατριώτες και ο ίδιος ο λαός αγαπά την πατρίδα του, την βάζει πάνω από το ατομικό του συμφέρον, γι αυτό έχουν καταφέρει ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Και αυτό που έχουν καταφέρει είναι να τους τούς σέβονται οι φίλοι και να τούς φοβούνται οι έχθροί. Η Ελλάδα κατάντησε ο καρπαζεεισπράκτορας των πάντων, ένα ανυπόληπτο κράτος, που κανείς δεν σέβεται και δεν υπολογίζει. Κοντός ψαλμός, αλληλούια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα