Το Ειδικό Εφετείο απέρριψε το αίτημα του Φρέντη Μπελέρη για άρση του μέτρου «κράτησης στη φυλακή», που επέβαλε το Δικαστήριο της Αυλώνας για αγορά ψήφων στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Καλεσμένος στο Studio Live στο Report Tv, ο γραμματέας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χειμάρρα, Μαρίν Σούλι, δήλωσε ότι ο Μπελέρης δεν κρατείται στη φυλακή επειδή είναι Έλληνας, αλλά επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν του αρέσει του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να ηγείται της Χειμάρρας.

 Με τη δήλωση αυτή, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Ντούλε, αλλά και του ίδιου του Μπελέρη, που υποστηρίζουν ότι διώκεται για το γεγονός ότι είναι Έλληνας.

«Όλοι γνώριζαν ότι το αίτημα του Μπέλερη θα απορριφθεί σήμερα.» «Ο Μπελέρης δεν διώκεται επειδή είναι Έλληνας. Ο Μπελέρης είναι στη φυλακή μόνο και μόνο, επειδή δεν είναι αρεστός στον Ράμα», πρόσθεσε στο στούντιο με τον δημοσιογράφο Arbë Hitaj.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ράμα θέλει τον Μπελέρη στη φυλακή;

«Η ουσία της συζήτησης είναι η δουλειά που κάνει ο Ράμα. Αυτό οδήγησε στην απόλυση της κυρίας Τζάσκα. Ο κύριος Μπελέρης, την επόμενη μέρα που θα έρθει στο δήμο, η πρώτη επιτροπή που θα συσταθεί είναι αυτή της κατάχρησης περιουσίας. Φανταστείτε να ανοίγετε χαρτιά 12 ετών κάθε φορά. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι είναι Έλληνας. Ο Ράμα δεν συμπαθεί τον Μπελέρη γιατί δεν τον υπακούει. Η ομιλία του Ράμα ήταν σκανδαλώδης οκτώ μέρες πριν τις (δημοτικές) εκλογές».

«Εξελληνισμός» της Χειμάρρας;

Ο ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων Κρέσνικ Οσμάνι υποστήριξε την άποψη ότι η περίπτωσή του δεν αφορά διακρίσεις λόγω εθνικότητας. Για τον ίδιο, το γεγονός ότι η ομογένεια έχει επιλέξει έναν χαρακτήρα σαν τον Μπελέρη, που κατηγορείται για τον εξελληνισμό της Χιμάρας, είναι τρομερό για να δώσει αυτή τη μάχη.

«Στη Χιμάρα πρέπει να το δούμε από διαφορετική οπτική γωνία. Υπάρχει διάκριση βάσει εθνότητας από την κυβέρνηση στο θέμα Μπελέρη. Όχι, είπε ο Αφέντης. Υπάρχει διεφθαρμένη κυβέρνηση στην Αλβανία; Ναι υπάρχει».

Η επίθεση της κυβέρνησης στον Μπελέρη είναι σκανδαλώδης, προτιμώ να το αφήσω στο δικαστήριο. Θεωρώ σκανδαλώδες ότι η αξιότιμη ελληνική κοινότητα χρησιμοποιεί έναν προβληματικό χαρακτήρα ως δούρειο ίππο. Το δικαστήριο δεν τον άφησε να ορκιστεί. Γιατί να ορκιστεί; Γιατί ο αλβανικός νόμος προβλέπει ότι αν πάει ο Μπελέρι και ορκιστεί, πάει και ορίζει τον εκπρόσωπό του…

Άλλο τρομερό είναι γιατί η ελληνική κοινότητα επιλέγει έναν χαρακτήρα σαν τον Μπελέρη για να δώσει μάχη, έναν χαρακτήρα που εμπλέκεται σε άλλους φακέλους που έχουν στους ώμους τους τις αμαρτίες του αίματος των Αλβανών, ξεκινώντας από τη σφαγή στην Επισκοπή και τις προσπάθειες του Μπελέρη για τη δραστηριότητα εξελληνισμού της Χιμάρας που δεν το αρνείται σήμερα κανείς», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Shqiperja

—https://echedoros.blog/2024/01/26/%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bb%ce%b9-%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5/