Σε έκτακτη διάσκεψη, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο – όπως είχε ανακοινωθεί– παρά το γεγονός ότι ο Αλμπίν Κούρτι έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόβλημα με την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον Ράμα, η συνάντηση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς δεν είναι στιγμή για να δημιουργηθεί μια ψευδής εικόνα.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης είπε ότι φοβάται ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα πολύ βαρύ σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, αναφερόμενος στις κυρώσεις που μπορούν να θέσουν οι ευρωατλαντικοί εταίροι.

«Αφού μίλησα το απόγευμα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζόζεφ Μπορέλ, ζήτησα από τον Αλμπίν Κούρτι να συναντηθεί αύριο στη Γκιάκοβε σε στενότερη μορφή, δηλαδή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητήσουν ακριβώς αυτήν την κατάσταση, η οποία διχάζει δραματικά το Κοσσυφοπέδιο με την ευρω- Ατλαντική κοινότητα σε ένα αδιανόητο σημείο, όπου η τελευταία έχει βάλει το δάχτυλο, μάλιστα, στο κουμπί που θα θέσει σε κίνηση το σχέδιο κυρώσεων κατά του κράτους που δημιούργησε.

 Δυστυχώς και με μεγάλη λύπη πρέπει να πω ότι δεν είχαμε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κούρτι για αλλαγή μορφής, ζήτησε να γίνει κανονικά η συνάντηση και μετά θα το συζητήσουμε και αυτό.

»Ίσως δεν είναι τελική απάντηση από τον πρωθυπουργό (Κούρτι), ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να συναντηθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις απόψεις υπό τις συνθήκες που, επαναλαμβάνω, είμαστε στα πρόθυρα να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο, γιατί δεν θέλω καν να μιλάμε για κυρώσεις, αλλά για μέτρα λιτότητας σε ένα κράτος που δημιούργησαν αυτοί που σαφώς βρίσκονται σε συνθήκες υπομονής.

»Έκανα μια προσπάθεια να ζητήσω λίγο περισσότερο χρόνο, είχα λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για μια κοινή λογική μεταξύ όλων, τότε πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο, το οποίο είναι πραγματικά πολύ σοβαρά για το Κοσσυφοπέδιο, θα τεθεί σε κίνηση», είπε ο Ράμα υπονοώντας ενδεχόμενες κυρώσεις κατά του πρωθυπουργού του Κοσόβου.

Ωστόσο, ο Αλμπίν Κούρτι αρνήθηκε να συναντηθούν σε στενότερο επίπεδο για να μιλήσουν για την κρίση…

The Hellenic Information Team

Αλβανία: Ο Έντι Ράμα ακύρωσε την κοινή συνεδρίαση με την κυβέρνηση του Κοσόβου