ΑΚΥΡΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ.- ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε επιστολή προς τον ΟΗΕ την Τρίτη, η Τουρκία και η Λιβύη επέκριναν τις ελληνικές επικρίσεις για τις συμφωνίες τους για την οριοθέτηση των υδρογονανθράκων και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και προέτρεψαν την Ελλάδα να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις κλιμακωτικές ενέργειες και αντ’ αυτού να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο χωρών.

“Το Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ των Κυβερνήσεων της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι ένα νομικό μέσο που βασίζεται στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας. Το ΜΣ προβλέπει την  ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου τηρεί πλήρως τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», δήλωσε ο Feridun Sinirlioglu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.  , και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ Taher El-Sonni είπε σε κοινή επιστολή στα αγγλικά.

Στην επιστολή σημειώθηκε ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχει την ικανότητα να συνάψει και να τερματίσει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλα κράτη.

 Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η επιστολή τονίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, καθώς ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία  στη διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών.

«Η Ελλάδα παραλείπει να αναφέρει, ή σκοπίμως αγνοεί, ότι πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν συνάψει δεκάδες άλλα παρόμοια μνημόνια συνεννόησης με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης σε τομείς που απαιτούν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από τα υπογράφοντα μέρη, που κυμαίνονται από  ενέργεια σε υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες», αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, καταγράφηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και ότι επιτεύχθηκε δίκαιη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, και  απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

“Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας στο εν λόγω μνημόνιο συμφωνίας με το σκεπτικό ότι φέρεται ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απαράδεκτες για τη Λιβύη και την Τουρκία. Το ίδιο και η υποτιθέμενη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που υπογράφηκε μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Τα θεωρούμε (ως) άκυρα.  Σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετο σε εμάς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν δικαιούται κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετούνται μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας», ανέφερε.

Ισχυρίστηκε ότι με τους ισχυρισμούς της, η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης.  “Η Ελλάδα συνεχίζει να ερμηνεύει επιλεκτικά το δίκαιο της θάλασσας και το γενικό διεθνές δίκαιο. Αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων”, αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται παράνομα ως αρχιπελαγικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι όλα τα νησιά, οι βραχονησίδες και οι βράχοι θα πρέπει να έχουν πλήρη βαρύτητα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το μέγεθος ή την ικανότητά τους να συντηρούν την ανθρώπινη κατοίκηση ή την οικονομική ζωή από μόνα τους.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αναφέρεται στην επιστολή, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί να δυσφημήσει τη Λιβύη και τις προσπάθειες της Τουρκίας για προώθηση του διαλόγου στη Μεσόγειο στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία και η Λιβύη προέτρεψαν την Ελλάδα να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τα μέτρα που επιδεινώνουν τις εντάσεις και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών εθνών.

Anadolu Agency

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα