Φωτό από την αιγυπτιακή “Πύλη Ανατολής”

Ιανουάριος 22, 2024. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο Ντίαα Ρασουάν [Diaa Rashwan], επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ανακοίνωσε ότι την τελευταία περίοδο άκουσαν πολλές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που περιείχαν ψευδείς ισχυρισμούς και ισχυρισμούς για την ύπαρξη λαθρεμπορικών επιχειρήσεων όπλων, εκρηκτικών, πυρομαχικών και εξαρτήματα, στη Λωρίδα της Γάζας από το αιγυπτιακό έδαφος μέσω διαφόρων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων που έχουν καταστραφεί.

Πρόσθεσε ότι αυτό που διευκρινίζει και επιβεβαιώνει το ψευδές αυτών των ισχυρισμών είναι ότι:

Η Αίγυπτος προσπαθεί να επιτύχει ασφάλεια και σταθερότητα στο Σινά

Όλες οι χώρες του κόσμου γνωρίζουν καλά την έκταση των προσπαθειών που κατέβαλε η Αίγυπτος τα τελευταία 10 χρόνια, για να επιτύχει ασφάλεια και σταθερότητα στο Σινά και να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ της αιγυπτιακής Ράφα και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς η ίδια η Αίγυπτος είχε υποφέρει πολύ από αυτές τις σήραγγες κατά τη διάρκεια της σκληρής σύγκρουσης με τρομοκρατικές ομάδες στο Σινά.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος της Αδελφότητας τον Ιούνιο του 2013 και μέχρι το 2020, αντιπροσώπευε ένα μέσο για το λαθρεμπόριο μαχητών και όπλων στο Σινά για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιχειρήσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 μέλη του στρατού, της αστυνομίας και πολίτες με περισσότερους από 13.000 τραυματίες.

Αυτή η κατάσταση ώθησε την αιγυπτιακή διοίκηση να λάβει ευρύτερα μέτρα για την εξάλειψη αυτών των τούνελ μια για πάντα. Δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας μήκους 5 χιλιομέτρων από την αιγυπτιακή πόλη Ράφα μέχρι τα σύνορα με τη Γάζα και καταστράφηκαν περισσότερες από 1.500 σήραγγες.

Ενίσχυσε επίσης το συνοριακό τείχος με τη Λωρίδα, το οποίο εκτείνεται για 14 χλμ. Ενισχύοντάς το με ένα τσιμεντένιο τείχος μήκους 6 μέτρων πάνω από το έδαφος και 6 μέτρων κάτω από το έδαφος, υπήρχαν τώρα τρία φράγματα μεταξύ του Σινά και της Παλαιστινιακής Ράφα, καθιστώντας κάθε λαθρεμπόριο αδύνατο, ούτε επίγεια ούτε υπόγεια. Η Αίγυπτος έχει πλήρη κυριαρχία στη γη της και έχει πλήρη έλεγχο σε όλα τα βορειοανατολικά της σύνορα, είτε με τη Λωρίδα της Γάζας είτε με το Ισραήλ.

Καταγγελίες για λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα

Είναι εντυπωσιακό και εκπληκτικό το γεγονός ότι το Ισραήλ μιλά με αυτόν τον άγραφο τρόπο για τους ισχυρισμούς περί λαθρεμπορίου όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα, η οποία είναι η χώρα που έχει στρατιωτικό έλεγχο στη Λωρίδα και διαθέτει τα πιο σύγχρονα και ακριβή μέσα αναγνώρισης και παρακολούθησης, και τις δυνάμεις της, επίγειες και ναυτικές δυνάμεις περικυκλώνουν τη μικρή Λωρίδα από τρεις πλευρές, και είναι ικανοποιημένοι με τις κατηγορίες που στέλνονται στην Αίγυπτο χωρίς κανένα στοιχείο.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου πραγματοποιούνται μέσω φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια και εμπορεύματα στη Λωρίδα της Γάζας από την αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης της Ράφα είναι άδειος και γελοίος, διότι κάθε φορτηγό που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας από αυτό το πέρασμα πρέπει πρώτα να περάσει από το πέρασμα Kerem Shalom, που διοικείται από τις ισραηλινές αρχές. Η οποία ελέγχει όλα τα φορτηγά που εισέρχονται στον κλάδο. Επίσης, αποδέκτες αυτής της βοήθειας είναι η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως η UNRWA, η οποία προσθέτει περαιτέρω στοιχεία για το ψευδές των ισραηλινών ισχυρισμών.

 Το Ισραήλ πουλάει ψέματα

Η πραγματική ουσία των ισχυρισμών του Ισραήλ είναι να δικαιολογήσει τη συνέχιση της διαδικασίας συλλογικής τιμωρίας, δολοφονίας και λιμοκτονίας περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία εφαρμόζει εδώ και 17 χρόνια.

Ομοίως, το συνεχιζόμενο μάρκετινγκ αυτών των ψεμάτων από το Ισραήλ είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει την προσπάθειά του να καταλάβει τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας ή τον Διάδρομο Salah al-Din, στη Λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, κατά παράβαση των συμφωνιών ασφαλείας και των πρωτοκόλλων που υπογράφηκαν μεταξύ αυτού και της Αιγύπτου.

Εδώ πρέπει να τονιστεί αυστηρά ότι οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει σε σοβαρή και σοβαρή απειλή για τις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ.

Η Αίγυπτος, εκτός από μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, είναι ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και την κυριαρχία της στην επικράτεια και τα σύνορά της, και δεν θα την υποθηκεύσει στα χέρια μιας ομάδας Ισραηλινών εξτρεμιστών ηγετών που επιδιώκουν να σύρουν την περιοχή σε κατάσταση σύγκρουσης και αστάθειας.

Αυτή η αιγυπτιακή κόκκινη γραμμή ενώνεται με την προηγούμενη, την οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει η Αίγυπτος, η οποία κατηγορηματικά απέρριψε τη βίαιη ή οικειοθελή εκτόπισης των Παλαιστινίων αδελφών μας στο Σινά, το οποίο το Ισραήλ επιδιώκει.

Η Αίγυπτος είχε την πρωτοβουλία και συμφώνησε με το Ισραήλ, το 2005 και το 2021, να αυξήσει το μέγεθος των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της συνοριακής φρουράς σε αυτή τη συνοριακή περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η βορειοανατολική στρατηγική κατεύθυνση, σεβόμενη τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, και έτσι ότι η τελευταία δεν κάνει κανένα μονομερές βήμα εκ μέρους της.

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να διεξαγάγει σοβαρές έρευνες εντός του στρατού, των κρατικών υπηρεσιών και των τομέων της κοινωνίας, για να αναζητήσει αυτούς που πραγματικά εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ αυτών, με σκοπό το κέρδος.

Πολλά από τα όπλα που βρίσκονται επί του παρόντος εντός της Λωρίδας της Γάζας είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου από το Ισραήλ, για παράδειγμα τουφέκια M16 και τύποι RPG, καθώς και υλικά διπλής χρήσης στη στρατιωτική κατασκευή των στρατιωτικών πτερύγων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αρκεί για να εξετάσουμε όσα δημοσιεύουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις έρευνες που έγιναν με μέλη του ισραηλινού στρατού, με φόντο την εξαφάνιση όπλων ή την πώλησή τους στη Δυτική Όχθη και από εκεί στέλνονται στη Λωρίδα της Γάζας.

• Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης για διαφυγή συνεχίζεται

Αξίζει να σημειωθεί αυτό που αγνοούν οι ισραηλινές δηλώσεις, το οποίο αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, ειδικά οι βιντεοσκοπήσεις, για κατάσχεση πολλών εργαστηρίων κατασκευής όπλων, πυραύλων και εκρηκτικών εντός των τούνελ στη Γάζα, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μεγάλο μέρος του οπλισμού της Χαμάς και των φατριών, παλαιστινιακής κατασκευής τοπικά και όχι μέσω λαθρεμπορίου.

Αυτοί οι ισχυρισμοί και τα ψέματα αποτελούν συνέχεια της πολιτικής φυγής που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση λόγω των διαδοχικών αποτυχιών της στην επίτευξη των δηλωθέντων στόχων της για τον πόλεμο στη Γάζα, αναζητά κάποιον υπεύθυνο εκτός αυτής για αυτές τις αποτυχίες, όπως επίσης έκανε το ίδιο πρόσφατα κατηγορώντας την Αίγυπτο στο Διεθνές Δικαστήριο ότι είναι αυτή που εμποδίζει την είσοδο στη χώρα.

Οι αυθαίρετες πολιτικές των διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων έχουν εξαλείψει κάθε προοπτική για ειρηνική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος και ενθάρρυνε την απόσχιση της Λωρίδας της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς από την Παλαιστινιακή Αρχή, συμπεριλαμβανομένου του κλειστού ματιού στη χρηματοδότηση που λαμβάνει και την ασφυκτική πολιορκία της Λωρίδας.

Αυτά οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που ισχυρίζεται το Ισραήλ ότι κατά καιρούς η Αίγυπτος είναι υπεύθυνη για αυτήν.

Αυτές οι πολιτικές, για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία, αποτελούν μέρος της στρατηγικής του Νετανιάχου να εμβαθύνει την παλαιστινιακή διαίρεση και να εξασφαλίσει τον διαχωρισμό της Γάζας από τη Δυτική Όχθη για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να έχει τη δικαιολογία να αρνηθεί να ξεκινήσει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιοι ψευδείς ισχυρισμοί δεν εξυπηρετούν τις θετικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα, η οποία έχει επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή και την έχει ωριμάσει για διεύρυνση του κύκλου των συγκρούσεων, κάτι που έχει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε.

Η ουσία είναι ότι αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί δεν εξυπηρετούν τη συνθήκη ειρήνης που σέβεται η Αίγυπτος, και απαιτεί από την ισραηλινή πλευρά να δείξει το σεβασμό της γι’ αυτήν και να σταματήσει να κάνει δηλώσεις που θα τείνουν τις διμερείς σχέσεις υπό το φως των σημερινών φλεγμονωδών συνθηκών.

Shorouk

The Hellenic Information Team