Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να απαντήσουν στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Να υπάρξει απάντηση στις τουρκικές κινήσεις στην Αμμόχωστο

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία προχωρεί ακάθεκτη και ανενόχλητη στους σχεδιασμούς της για τον άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, με απώτερο στόχο τον εποικισμό της.

Μετά τα εγκαίνια που έγιναν από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της ανακήρυξης της του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 2020, η κατοχική δύναμη προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών, που εντάσσονται στην επεκτατική πολιτική της κατοχικής δύναμης σε βάρος της Κύπρου. Ποιος ο στόχος; Ο εποικισμός της κατεχόμενης, περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης. Περαιτέρω, η διαμόρφωση συνθηκών για την επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Αυτό κάνει μονίμως και διαχρονικά το κατοχικό καθεστώς. Σταδιακά και συστηματικά η επιδίωξη είναι η εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Και δεν αφορά τούτο μόνο την Αμμόχωστο. Τα σχέδια αφορούν τετελεσμένα στο έδαφος και τη θάλασσα.

ΕΔΩ και εβδομάδες ο «Φιλελεύθερος» είχε δημοσιεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κατοχική δύναμη συνεχίζει τις εργασίες για να ανοίξει ολόκληρη η περίκλειστη περιοχή. Τούτο επιβεβαιώθηκε με εικόνες από το ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου, της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, έτοιμο σχεδόν είναι το νέο κομμάτι της παραλίας της Χρυσής Ακτής που επεκτείνεται προς το ξενοδοχείο Venus και θα καταστεί προσβάσιμο για το κοινό, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Όπως συναφώς αναφέρεται, το κομμάτι της παραλίας που θα ανοιχθεί είναι αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2020 και έφαγε μαζί με το ζεύγος Τατάρ στο κιόσκι που ειδικά κατασκευάστηκε για εκείνη την επίσκεψη. Το κιόσκι βρίσκεται ακόμη εκεί. Στον διάδρομο που έχει κατασκευαστεί προς την παραλία έχουν φυτευτεί φοίνικες ενώ δεξιά κατασκευάστηκε και αναψυκτήριο – καντίνα που ακόμη δεν λειτουργεί.

ΜΙΑ ακόμη κίνηση από πλευράς της κατοχικής δύναμης. Δεν είναι νέα, αλλά αποτελεί συνέχεια των όσων έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο. Κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει την ενέργεια εκείνη ως φιέστα του Ερντογάν, η οποία δεν θα είχε ενδεχομένως συνέχεια. Όσοι πίστευαν αυτό προφανώς και δεν γνωρίζουν την τουρκική πολιτική και πώς ενεργεί η κατοχική δύναμη. Εξαγγέλθηκε το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, ο εποικισμός της και υλοποιείται.

ΤΟ θέμα είναι πώς αποτρέπεται αυτή η κίνηση. Πώς θα σταθούμε απέναντι σε μια νέα ενέργεια επιβολής τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς. Εξ όσων έγινε γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς και κράτη- μέλη τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προφανώς και είναι ένα βήμα που έπρεπε να είχε γίνει. Ένα βήμα, που αφορά τη διεθνοποίηση του ζητήματος. Από εκεί και πέρα είναι σαφές πως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες, προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Κι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο εάν η κατοχική Τουρκία έχει κόστος. Αυτό, όπως φάνηκε στην προηγούμενη περίοδο δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς εμποδίζεται από συμμάχους της Άγκυρας. Δεν έχουμε, ωστόσο, άλλη επιλογή πλην αυτής. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε με πολιτικές κόστος στην κατοχική δύναμη. Τότε και μόνο η Τουρκία θα αναθεωρήσει πολιτικές και παράνομες ενέργειες.

Η Θέση του “Φ”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πρέπει να…
    Να υπάρξει….
    Να προσπαθήσουμε….
    Nα δημιουργήσουμε…
    “Εξ όσων έγινε γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς και κράτη- μέλη τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (κι αυτοί τα έβαψαν μαύρα κι έχασαν τον ύπνο τους).

    _______________________________________________

    Κι από την άλλη “Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία προχωρεί ακάθεκτη και ανενόχλητη στους σχεδιασμούς της για τον άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, με απώτερο στόχο τον εποικισμό της”

    Ε βέβαια, αφού εμείς αντιστεκόμαστε με πρεπιστικά άρθρα, αντί να έχομε και προαντός να χρησιμοποιούμε όπλα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα