Αγώνας δρόμου μετά τον κινεζικό περιορισμό εξαγωγών σε δύο μέταλλα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η αιφνίδια κινεζική ανακοίνωση της Δευτέρας για ελέγχους από την 1η Αυγούστου στις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων γαλλίου και γερμανίου έχει εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. [Macro photo/Shutterstock]

Οι εταιρείες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές δύο μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τους ημιαγωγούς και τα ηλεκτρικά οχήματα έσπευσαν να εξασφαλίσουν κατάλληλες προμήθειες την Τρίτη (4 Ιουλίου), καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο να επακολουθήσουν περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Η αιφνίδια κινεζική ανακοίνωση της Δευτέρας για ελέγχους από την 1η Αυγούστου στις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων γαλλίου και γερμανίου έχει εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι, σύμφωνα με την Κίνα, αποσκοπούν στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, θα απαιτούν από τους εξαγωγείς να ζητούν άδεια για την αποστολή ορισμένων προϊόντων γαλλίου και γερμανίου.

Οι έλεγχοι της Κίνας θα εφαρμοστούν σε οκτώ προϊόντα που σχετίζονται με το γάλλιο και σε έξι προϊόντα γερμανίου.

Η κίνηση για τη διαχείριση των εξαγωγών των σπάνιων στοιχείων που το Πεκίνο κατατάσσει ως στρατηγικά, έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει νέους περιορισμούς στην αποστολή μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής ταχύτητας και στους τομείς της άμυνας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι αναλυτές είδαν την κίνηση, η οποία σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έγινε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, ως απάντηση στις κλιμακούμενες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να περιορίσει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας.

«Η Κίνα με τους εμπορικούς περιορισμούς χτύπησε την Αμερική εκεί που πονάει», δήλωσε ο Peter Arkell, πρόεδρος της Global Mining Association of China.

Τυχαίος συγχρονισμός;

Η ανακοίνωση έγινε την παραμονή της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και λίγο πριν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen επισκεφθεί το Πεκίνο.

Ο Paul Triolo, ανώτερος αντιπρόεδρος για την Κίνα στην εταιρεία στρατηγικής Albright Stonebridge, δήλωσε ότι οι περιορισμοί είναι πιθανό να στοχεύουν εταιρείες στον τομέα των ημιαγωγών και της αμυντικής βιομηχανίας και θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

«Είναι σαφώς καιρός [η Κίνα] να στείλει ένα όχι και τόσο διακριτικό μήνυμα στην κυβέρνηση Biden ότι η Κίνα κατέχει σημαντικά χαρτιά όταν πρόκειται για εισροές στις βιομηχανίες ημιαγωγών, αεροδιαστημικής και αυτοκινήτων, και μπορεί και θα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη να προκαλέσει πόνο στις αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο Triolo.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck δήλωσε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση των ελέγχων σε υλικά όπως το λίθιο θα ήταν «προβληματική».

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των νέων κανόνων θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ένας αμερικανός κατασκευαστής πλακών ημιαγωγών δήλωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια εξαγωγής, ενώ ένας παραγωγός γερμανίου με έδρα την Κίνα δήλωσε ότι υπήρξαν αιτήσεις αγοραστών καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Τα οκτώ προϊόντα γαλλίου και τα έξι προϊόντα γερμανίου που αναφέρθηκαν χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Ορισμένοι στη βιομηχανία μετάλλων δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η Κίνα θα μπορούσε να ακολουθήσει με νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, αφού περιόρισε τις αποστολές πριν από 12 χρόνια σε μια διαμάχη με την Ιαπωνία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο, μέταλα τα οποία χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Το γάλλιο και το γερμάνιο είναι μόνο μερικά από τα δευτερεύοντα μέταλλα που είναι τόσο σημαντικά για το φάσμα των τεχνολογικών προϊόντων και η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παραγωγός των περισσότερων εξ αυτών» δήλωσε ο Arkell. «Είναι φαντασίωση να υποθέσουμε ότι μια άλλη χώρα μπορεί να αντικαταστήσει την Κίνα βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μεσοπρόθεσμα».

Η Κίνα παράγει το μεγαλύτερο μέρος του γάλλιου και του γερμανίου στον κόσμο.

Το 2022, οι κορυφαίοι εισαγωγείς προϊόντων γαλλίου της Κίνας ήταν η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Caixin, επικαλούμενος τελωνειακά στοιχεία. Οι κορυφαίοι εισαγωγείς προϊόντων γερμαvίου ήταν η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε.

Το υπουργείο Εμπορίου θα συναντηθεί με τους μεγαλύτερους παραγωγούς των μετάλλων την Πέμπτη για να συζητήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Σε μια ένδειξη των δυνατοτήτων για νέα παραγωγή εκτός Κίνας, η Nyrstar δήλωσε ότι θα εξετάσει έργα γερμανίου και γαλλίου στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετοχές της Teck Resources, του μεγαλύτερου παραγωγού γερμανίου στη Βόρεια Αμερική, ανέβηκαν για λίγο πάνω από 1% στις πρώτες συναλλαγές, πριν καταγράψουν κέρδη 0,11% την Τρίτη.

Οι μετοχές της 5N Plus Inc, μιας εταιρείας με έδρα τον Καναδά που παράγει ειδικούς ημιαγωγούς και υλικά επιδόσεων, σημείωσαν άνοδο 8,9%, ενώ η Neo Performance Materials, ανακυκλωτής του γαλλίου και κατασκευαστής τριχλωριούχου γαλλίου, αυξήθηκε κατά 5,73%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Neo Performance, Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, δήλωσε στο Reuters ότι θα ήταν δύσκολο να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς χωρίς την κινεζική προμήθεια γαλλίου, αν και θα μπορούσαν να γίνουν παρακάμψεις με τα «κατάλληλα κίνητρα βιομηχανικής δημόσιας πολιτικής».

«Αυτό ήταν ίσως το λιγότερο σοβαρό μέτρο (που θα μπορούσε να λάβει η Κίνα), καθώς δεν βλάπτει τόσο πολύ όσο θα μπορούσαν να βλάψουν άλλες επιλογές», δήλωσε ο Καραγιαννόπουλος. «Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντική ώθηση στις κυβερνήσεις της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης – μαζί με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές υψηλής καθαρότητας γαλλίου εκτός Κίνας – να εξετάσουν πιο σοβαρά τι χρειάζεται για να καθιερωθεί η προαιρετικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού».

Εξαγωγικές άδειες, ανησυχίες για διαταραχές

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής πλακιδίων ημιαγωγών AXT Inc δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κινεζική εταιρεία κατασκευής Tongmei θα προσπαθήσει να λάβει άδεια ώστε να συνεχίσει να εξάγει προϊόντα υποστρώματος γαλλίου και γερμανίου.

Εκπρόσωπος της Intel δήλωσε ότι η εταιρεία αξιολογεί τη δήλωση του υπουργείου, προσθέτοντας το εξής: «Η στρατηγική μας να έχουμε μια ποικιλόμορφη, παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο που διατρέχουμε από τοπικές αλλαγές και διακοπές».

Μια πηγή στην Infineon δήλωσε ότι οι περισσότερες προμήθειες προέρχονται από χώρες εκτός Κίνας. Η γερμανική εταιρεία κατασκευής τσιπ παράγει ημιαγωγούς νιτριδίου του γαλλίου στο Villach της Αυστρίας και σύντομα θα τους κατασκευάζει στο εργοστάσιό της στο Kulim της Μαλαισίας.

Η γερμανική βιομηχανική ομάδα BDI δήλωσε ότι η κίνηση της Κίνας ενισχύει το επιχείρημα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις πρώτες ύλες.

Ενώ οι νέοι κανόνες δεν στοχεύουν συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές θα είναι πιο δύσκολες και η Κίνα θα μπορούσε να αρνηθεί άδειες σε ορισμένες τοποθεσίες, δήλωσαν οι αναλυτές της Bernstein.

Αλλά οποιαδήποτε αύξηση των τιμών για υλικά με βάση το γάλλιο και το γερμάνιο λόγω έλλειψης προσφοράς μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες ημιαγωγών να αναζητήσουν εναλλακτικά υλικά, πρόσθεσαν.

Ένας διευθυντής σε έναν παραγωγό γερμανίου με έδρα την Κίνα ανέφερε ότι έλαβε ερωτήματα από αγοραστές στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήλπιζαν να δημιουργήσουν αποθέματα πριν από την 1η Αυγούστου και οι οποίοι ανέμεναν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο μήνες για να λάβουν άδειες εξαγωγής.

Οι εγχώριες προσφορές αυξήθηκαν κατά 2% στα 10.000 γουάν (1.380 δολάρια) ανά κιλό την Τρίτη, δήλωσε ο ίδιος, ενώ οι τιμές εξαγωγής αυξήθηκαν κατά 7% στα 1.500 δολάρια ανά κιλό.

Ο κλάδος ανέμενε κάποιους ελέγχους στις εξαγωγές αυτών των μετάλλων, αλλά η χρονική στιγμή εξέπληξε, δήλωσε ο διευθυντής, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του επικαλούμενος την ευαισθησία του θέματος.

Ορισμένοι μεταγενέστεροι χρήστες με μακροχρόνια συμβόλαια πωλήσεων «είναι ενοχλημένοι για ένα πιθανό άλμα στις τιμές των πρώτων υλών, καθώς αυξάνει το κόστος παραγωγής τους και μπορεί να τους προκαλέσει ζημίες», είπε.

Η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, ωστόσο, υποβάθμισαν τις διαταραχές από τους περιορισμούς.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Οι έλεγχοι της Κίνας έρχονται καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει νέους περιορισμούς στην αποστολή μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, μετά από μια σειρά περιορισμών τα τελευταία χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ολλανδία αναμένεται επίσης να περιορίσουν περαιτέρω τις πωλήσεις εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτραπεί η χρήση της τεχνολογίας τους από τον κινεζικό στρατό.

Το Πεκίνο προχώρησε τελευταία φορά σε αντίποινα τον Μάιο, όταν απαγόρευσε σε ορισμένους εγχώριους τομείς να αγοράζουν προϊόντα από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης Micron.

Οι αναλυτές της Jefferies δήλωσαν ότι βλέπουν τους ελέγχους των εξαγωγών ως το δεύτερο, μεγαλύτερο αντίμετρο της Κίνας μετά την απαγόρευση της Micron.

«Ο κίνδυνος μιας ταχείας κλιμάκωσης της έντασης ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι μικρός», ανέφεραν.

«Εάν αυτή η ενέργεια δεν αλλάξει τη δυναμική ΗΠΑ-Κίνας, θα πρέπει να αναμένονται περισσότεροι έλεγχοι στις εξαγωγές σπάνιων γαιών».

EURACTIV.com with Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα