«Ίσως αυτή τη φορά να αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία»: Ξεκινούν έρευνες νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης από την Εxxon Mobil

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτογραφία αρχείου: AP
08/11/2022  07:21
«Ίσως αυτή τη φορά να αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τις σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αποκάλυψε πως η χώρας μας ετοιμάζεται να φέρει νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου , με σεισμικές έρευνες οι οποίες ίσως δώσουν «ανάσα» στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έρευνες νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης από την Εxxon Mobil δεν είναι ένα μελλοντικό πλάνο, αλλά κάτι που ξεκινά άμεσα, τις προσεχείς ημέρες δηλαδή.

Η «βόμβα» Μητσοτάκη για τις σεισμικές έρευνες
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κάνει τίποτα στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες την ώρα που η «Τουρκία προαναγγέλλει συνεχώς έρευνες για υδρογονάνθρακες», ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Πώς φτάσαμε στις έρευνες φυσικού αερίου σε Κρήτη-Πελοπόννησο
Σχετικά με τις έρευνες για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Φεβρουάριο του 2022 η αρμόδια κρατική εταιρεία ΕΔΕΥ ΑΕ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.

Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας, δίνοντας εντολή για επιτάχυνση των εργασιών, ενώ ανακοινώθηκε και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Exxon Mobil: Προσδοκία για υψηλά λειτουργικά κέρδη
Μετά την επίσκεψη-ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξίδεψε η ΕΔΕΥ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα «Υδρογονάνθρακες 2.0» και στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της εταιρείας αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα τη διαχείριση των παραχωρήσεων.

Παράλληλες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δύο οικόπεδα
Μόλις τρεις μήνες αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil μάς γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών.

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D) θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων έξι μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους.

Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

iefimerida.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήμουν νιος κι εγέρασα από τότε που γίνεται λόγος για υδρογονάνθρακες νοτίως τής Κρήτης. Πριν 10 χρόνια και μετά από πολύ αγώνα τού καθηγητή Αντώνη Φώσκολου, δέησαν επί υπουργίας Μανιάτη, τού μόνου σοβαρού υπουργού στον συγκεκριμένο τομέα, να ξεκινήσουν έρευνες με την νορβηγική PGS. Έκτοτε, ουδέν νεώτερον από το κρητικό μέτωπο. Τώρα θα βγάλουν χύμα-πλύμα τούς υδρογονάνθρακες αυτοί που μέχρι χθες έλεγαν ότι δεν θα κάνουν την Μεσόγειο κόλπο τού Μεξικού!

  2. ”Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από την Βουλή το 2019 και σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε από το Σ.τ.Ε η αίτηση ακύρωσης της σχετικής Υπουργικής απόφασης, με προσφυγή από τον Μάιο του 2019 των περιβαλλοντικών Οργανώσεων WWF Ελλάς ,GREENPEASE και Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών .(Πηγή .Ανιχνεύσεις ) ,ΟΠΟΤΕ
    ,αν δεν γινόταν αυτή η προσφυγή οι έρευνες αυτές θα άρχιζαν το 2019/2020.
    Υ.Γ Σημειώνεται ότι ο κ.Μανιάτης ήταν υπουργός της συγκυβερνήσεως ΝΔ-Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ και δεν αυτενέργησε, όπως και κανένας υπουργός δεν αυτενεργεί .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα