του Κ. Λαμπρόπουλου
Η κυβέρνηση ΣάντσεΘ στην Ισπανία, στρέφεται σαφώς εναντίον των συμφερόντων του Ισραήλ καθώς επί της ουσίας ευνοεί τη Χαμάς αξιώνοντας επιτακτικά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους άνευ προϋποθέσεων πιεζόμενη και απ τις αριστερές της συνιστώσες..
Και βέβαια υπογράφει μνημόνια αμυντικής συνεργασίας με τη Τουρκία ιδίως στο κομμάτι του υποβρυχιακού πολέμου όπου μεταφέρει τεχνογνωσία στο πρόγραμμα Milden των Τούρκων.
Η Ισπανία διακατέχεται όσο κ αν είναι αδιανόητο για πολλούς από ένα ιδιότυπο μετα-αυτοκρατορικό σύνδρομο, το οποίο αν και δεν εκδηλώνεται επίσημα έχει παραπλήσια ρίζα με την Τουρκία.
Οι Ισπανοί ιθύνοντες θεωρούν οτι το status της χώρας τους λογίζεται πολύ μικρότερο απ ότι της αναλογεί βάσει του αποθέματος ισχύος που διαθέτει ιδίως στη Λατινική Αμερική.
Από τις κύριες φιλοατλαντικές μεσαίες δυνάμεις, η Ισπανία εντός ΕΕ αποπειράται να διαδραματίσει ρόλο κλειδοκράτορα στο ένα άκρο της Μεσογείου συμπλέουσα με τον επίδοξο κλειδοκράτορα στο άλλο άκρο την Τουρκία.
Η Γάζα πλέον αποτελεί το πετράδι περιφερειακών φιλοδοξιών μεσαίων δυνάμεων.
Γι αυτό και η στάση της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του ΣάντσεΘ είναι απαράδεκτη έναντι του Ισραήλ ευνοώντας εμμέσως τα σχέδια Ερντογάν..ακολουθούμενη απ το Βέλγιο..
Η φιλοτουρκική στάση ξεκίνησε απ τον Φελίπε Γκονζάλες και εμπεδώθηκε απ την κυβέρνηση Θαπατέρο με τον Σάντσεθ πλέον να λειτουργεί ως spoiler στην ΕΕ αναφορικά με τη Γάζα και την Τουρκία.
Οι δύο χώρες έχουν στρατηγική συνεργασία σε πολλούς τομείς,η Ισπανία είναι ο τρίτος τη τάξει εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.Κυρίως έχουν εγκαινιάσει τον διμερή Διάλογο των Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο Γέφυρας μεταξύ δύο πρώην Αυτοκρατοριών στο πλαίσιο επιρροής σε προνομιακές περιοχές και των δύο ιδίως στο Μαγκρέμπ και στην Υποσαχάρια Αφρική στα δυτικά.
Υγ Αυτονομία δεν επιζητούν μόνο τα αναθεωρητικά κράτη της Ευρασίας..αλλά και τα Ευρωπαϊκά Κράτη..
Εδώ δυστυχώς δεν το χει αντιληφθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας.Μιλάνε για Ευρώπη των 90ς..