“Έχω δει το μέλλον και λειτουργεί”

10/10/20 | 4 | 3 | 452 εμφανίσεις

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Ο Τζέιμς Ρόμπινσον και ο Ντάρον Ατζέμογλου γράφουν στο βιβλίο τους με τίτλο “Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη”: “Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου …μια διαπραγματευτική αποστολή της οποίας ηγούνταν ο νεαρός διπλωμάτης Γουίλιαμ Μπούλιτ και ο βετεράνος διπλωμάτης και διανοούμενος Λίνκολν Στέφενς στάλθηκε (από την Ουάσινγκτον) στη Μόσχα για να συναντήσει τον Λένιν. Ο Στέφενς ο οποίος όταν ξέσπασε η επανάσταση βρισκόταν στη Ρωσία, εντυπωσιάστηκε από όσα είδε στη Ρωσία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σοβιετικό καθεστώς είχε τεράστιες δυνατότητες. Όταν επέστρεψε από τη διπλωματική αποστολή, πήγε να δει τον παλιό φίλο του και γλύπτη Τζο Ντέιβιντσον. Τον βρήκε να φιλοτεχνεί το πορτρέτο του πλούσιου επενδυτή Μπέρναρντ Μπαρούχ. “Ήσασταν, λοιπόν, στη Ρωσία;” τον ρώτησε ο Μπαρούχ. Ο Στέφενς του απάντησε: “Ήμουν στο μέλλον και λειτουργεί”. Αργότερα θα έδινε στην ετοιμόλογη απάντησή του, μια μορφή που θα καταγραφόταν στην ιστορία: “Έχω δει το μέλλον και λειτουργεί”.  Όμως είναι και ο Ίγκο Σούλτσε, ο Ανατολικογερμανός συγγραφέας ο οποίος εξομολογήθηκε σε παλαιότερη συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα: «Η πρώτη φορά που σκέφθηκα το χρήμα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν έπαιζε κανένα ρόλο στη ζωή μας ή στην επιλογή του επαγγέλματος». Πρόκειται για την πεμπτουσία του “ευ ζην” σύμφωνα με τον Μαρξ, που όπως και ο μέντοράς του Αριστοτέλης, θεωρεί ότι η “καλή ζωή” συνίστανται σε δραστηριότητες που επιτελούνται ως αυτοσκοπός που οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου.

Όμως γιατί αφού ο Λένιν δρομολόγησε τις προϋποθέσεις να αγγίξει η Ρωσία και μετέπειτα η ΕΣΣΔ το μέλλον εγκαθιστώντας μια κοινωνία των υψηλότερων προσδοκιών, η προσδοκία δεν πραγματώθηκε; Διότι η προσδοκία ξεπέρασε τα όρια της σκέψης, τις νοητικές αντιλήψεις και τις δυνατότητές του ρωσικού λαού. Έγραφε ο Λένιν: “.Η δύναμη της συνήθειας εκατομμυρίων και δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων είναι η πιο φοβερή δύναμη. Είναι χίλιες φορές πιο εύκολο να νικήσουμε τη μεγάλη συγκεντρωποιημένη αστική τάξη, παρά να “νικήσουμε” τα εκατομμύρια και εκατομμύρια των μικρονοικοκυραίων, ενώ αυτοί με την καθημερινή, τη συνηθισμένη, την αφανή, την ασύλληπτη, την αποσυνθετική τους δράση φέρνουν τα ίδια εκείνα αποτελέσματα που χρειάζεται η αστική τάξη και που παλινορθώνουν την αστική τάξη”

Όμως αυτά αφορούν τους ανθρώπους, δεν αφορούν όσα ευαγγελίζεται ο σοσιαλισμός για μια καλύτερη κοινωνία. δεν αφορούν την προσδοκία. Αν απαρνηθείς τον σοσιαλισμό, την προοπτική μιας καλύτερης κοινωνίας για τις αδυναμίες των ανθρώπων, είναι σαν να απαρνείσαι τη χριστιανική διδασκαλία για τα εγκλήματα της Ιεράς Εξέτασης, της αποικιοκρατίας με τις ιεραποστολικές αποστολές ή του δουλεμπορίου με τη βάφτιση των αφρικανών πριν επιβιβαστούν στα σαπιοκάραβα για την Αμερική για να σωθεί η ψυχή τους, στην πραγματικότητα για να εισπράξει η Καθολική Εκκλησία από τους δουλεμπόρους το τίμημα για τη συναίνεσή της στο έγκλημα. Ο Μαρξ υποστήριζε ότι προϋπόθεση για την έλευση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας ήταν να προηγηθεί η αστικοδημοκρατική επανάσταση ώστε να είναι δεδομένη η πολιτική ωριμότητα του λαού για να προχωρήσει στον σοσιαλισμό και στον κομμουνισμό και η ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για όλους.. Γιαυτό περίμενε την έλευση του κομμουνισμού στη Δυτική Ευρώπη. Στην Σοβιετική Ένωση το 1917 δεν είχε προηγηθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο

Εκείνο που δεν έχουν αντιληφθεί οι λαοί της Δύσης είναι πώς το βιοτικό τους επίπεδο μεταπολεμικά το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στην επικράτηση της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Βέβαια όσο απομακρυνόμαστε από το 1989 τόσο περισσότερο θα αναδεικνύεται αυτή η διαπίστωση, γιαυτό οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ δυσφημούν με κάθε τρόπο τι σοσιαλιστικές αξίες. Το γιατί μας το αφηγείται γλαφυρά ο ο Σλαβόι Ζίζεκ: Τη δεκαετία του 1990 κυκλοφόρησε στη Γερμανία η φήμη σύμφωνα με την οποία ο Γκορμπατσόφ στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Βερολίνο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τον πρώην καγκελάριο Βίλυ Μπράντ. Ωστόσο όταν ο Γκορμπατσόφ έφτασε στο σπίτι του, ο Μπράντ αρνήθηκε να τον δει. Αργότερα ο Μπραντ εξήγησε τον λόγο σε κάποιο φίλο. Δεν συγχώρεσε ποτέ τον Γκορμπατσόφ που επέτρεψε τη διάλυση του κομμουνιστικού μπλοκ, όχι επειδή πίστευε μυστικά στο σοβιετικό κομμουνισμό, αλλά επειδή είχε πλήρη επίγνωση ότι η εξαφάνιση του σοβιετικού μπλοκ θα συνεπάγονταν την εξαφάνιση του δυτικοευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κράτους πρόνοιας. Με άλλα λόγια ο Μπραντ ήξερε ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι διατεθειμένο να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους εργαζόμενους και τους φτωχούς μόνον όταν υπάρχει η σοβαρή απειλή μιας εναλλακτικής λύσης, ενός διαφορετικού τρόπου παραγωγής ο οποίος υπόσχεται στους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους. Για να διατηρήσει τη νομιμοποίησή του, ο καπιταλισμός είναι υποχρεωμένος να δείχνει ότι μπορεί να λειτουργεί καλύτερα απ’ ό,τι η εναλλακτική λύση ακόμη και για τους εργάτες και τους φτωχούς, αλλά από τη στιγμή που αυτή η εναλλακτική λύση εξαφανίζεται, ο καπιταλισμός μπορεί να προχωρήσει στη διάλυση του κράτους πρόνοιας. Διότι στη Δύση «το κοινωνικό κράτος είναι νόθο τέκνο του κομμουνισμού, γεννημένο από το φόβο απέναντί του». Γιαυτό ανακαλείται. Δεν υπάρχει πλέον λόγος το κεφάλαιο να προβαίνει σε παραχωρήσεις.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

10-10-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Σας συγχαίρω ,αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε γιατί διαβάζετε και αφιερώνετε πολύτιμο χρόνο για τον πολιτικό άνθρωπο του Νέαντερταλ ,που τώρα πια είναι ο Λενινισμός-κομμουνισμός-που για να επιβληθεί στην Ρωσία-τον αδύναμο κρίκο των γεωπολιτικών παικτών της εποχής εκείνης-διέκοψε την συμμετοχή των Ρώσων στον Α’Παγκόσμιο πόλεμο-εστάλη από την Γερμανία-δολοφόνησε σύμπασα την Αυτοκρατορική οικογένεια των Ρωμανώφ και ”εξαφάνισε”την Ρωσική μικροαστική τάξη των αυτοαπασχολημένων και των γεωργών ,που δεν ήθελαν να γίνουν χαχόλοι.
  Κάνοντας όλα αυτά όλοι θα τον θαυμάζαμε τον Λένιν ,που είδε το μέλλον για 70 ολοκληρα χρόνια που κράτρησε ο κομμουνισμός στην Σοβιετική Ρωσία και ο καυμ΄λενούλης αυτοδιαλύθηκε σε μια εβδομάδασ και τα πρωτοπαλήκαρά του τον εξέδυσαν και επί τον ιματισμόν του έβαλαν και βάλουν κλήρον.
  Και όπως ξέρουμε γιατί δεν επανελήφθη μόνο ο Χριστός ανεστήθη.
  Εδώ χάθηκαν έθνη και λαοί , είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ο κομμουνισμός θα μετενσαρκωθεί με αιματωβαμένη επανάσταση ,γιατί αλλοιώς δεν μπορεί να επιβληθεί ,ούτε και να σταθεί για ένα 24ωρο;;;. Πίστη είναι ,όνειρο είναι και όλοι δικαιούνται να ονειρεύονται.

 2. 2
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Πάλι μπερδεύετε τα άτομα και τις αδυναμίες τους με την προσκοκία. Για να μη μιλήσουμε για τα εγκλήματα του καπιταλισμού που είναι ατέλειωτα και συνεχίζονται αδιάλειπτα. Από να αρχίσουμε και που να σταματήσουμε! Θα σας το ξαναπώ για να μη ζείτε στους αιθέρες. Δεν μπορείς να είσαι Χριστιανός αν δεν είσαι Κομμουνιστής. Το αντίστροφο δεν είναι αναγκαίο.

  • 2.1
   Σ.Α.Ν. says:

   Θεωρώ ύβρι την εξομοίωση του Χριστιανισμού -που μας κληρονόμησε ο Υιός του Θεού- και του Κομουνισμού ,που είναι κατασκεύασμα του σκοτεινού και
   αμφιλεγόμενου Λένιν ,που δίδαξε στους ανθρώπους το παράδειγμα του Κάιν.
   Υπάρχει κομμουνισμός ,που διδάσκει να αγαπάμε και τους εχθρούς μας ,γιαυτό σας παρακαλώ να μη μου το το ξαναγράψετε.
   Δεν συγκρίνονται τα ανόμοια ,φίλε μου.
   Εντάξει δεν σας πείθω ,αλλά μη χρησιμοποιείτε και μη λογικά επιχειρήματα ,όπως ότι ,”δεν ισχύει το αντίστροφο”, δηλαδή, ότι ”δεν είναι αναγκαίο να είσαι χριστιανός αν είσαι κομμουνιστής,”, παρ’ότι χριστιανισμός και κομμουνισμός -γράφετε εσείς- ότι είναι ΄ίδιοι.

 3. 3
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Μα καλά αγαπητέ ΣΑΝ δεν έχετε καταλάβει ακόμη τί συμβαίνει; Δεν βιώνουμε ένα ζωντανό παράδειγμα στη χώρα μας για τις συνέπειες του καπιταλισμού; Στη χώρα μας επιβιώνουν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ρωτήσατε τι περνούν την τελευταία δεκαετία οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα; Γιατί ξενιτεύετε η νεολαία; Και βέβαια δεν αναφέρομαι μόνον στην περίοδο του κορωνοιού.

  • 3.1
   Σ.Α.Ν. says:

   Καλά και τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους τους βαφτίσατε καπιταλιστές -προς επίρρωση των επιχειρημάτων σας εις βάρος της ελεύθερης οικονομίας(το καπιταλισμός είναι εφεύρεση του κομμουνισμού, γιατί κάνει ρίμα μαζί του);;;.
   Και εν τω μεταξύ και δημόσιος υπάλληλος υπήρξατε και συνταξιούχος του Δημοσίου είστε ,γιατί ο ΟΣΕ ήταν Οργανισμός του Δημοσίου.
   Α είναι και ας είμαστε καλά.

   • 3.1.1
    Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

    Δεν υπάρχει κομμουνισμός που να λέει να αγαπάμε τους εχθρούς μας αλλά σε μια κοινωνία χωρίς ανταγωνισμούς είναι ευκολότερη η προσέγγιση μεταξύ των ανθρώπων. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Είναι όμως δυνατό να είναι κανείς νεοφιλελεύθερος και να υποστηρίζει ότι είναι Χριστιανός; Να βλέπεις αυτά τα χάλια και να ισχυρίζεσαι ότι σέβεσαι τη διδασκαλία; Βέβαια σε αυτό έχει τεράστια ευθύνη η Εκκλησία διότι προτιμά την κοσμική εξουσία έναντι της πνευματικής προτιμά να είναι συνοδοιπόρος κάθε πολιτικής εξουσίας αντί να ανταποκρίνεται στην αποστολή της. Οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ είναι πολύ περισσότερο ευνοημένοι από τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή είναι η αλήθεια. Συνολικά συνταξιούχοι και δημ υπάλληλοι ανέρχονται σε πάνω από 3 εκ. Η ψήφος τους ενδιαφέρει την κυβέρνηση όπως και την προηγούμενη και όχι η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Δεν έχω τίποτα μαζί σας. Το να διαφωνούμε είναι αυτονόητο ως μέλη της ίδιας κοινωνίας.

 4. 4
  Σ.Α.Ν. says:

  Με μια φράση .Δεν υπάρχει κοινωνία ,ούτε οικογένεια και ούτε και παρέα ,ακόμη και προσωπικές -ερωτικές σχέσεις -χωρίς ανταγωνισμό.
  Πότε άρχισε ο πετροπόλεμος ,που συνεχίζεται και με το φέις μπουκ και τις γνωστές εκπομπές στην τηλεόραση ;;;.
  Χαίρομαι που ”απαλλάξατε” τους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους από την συκοφαντία ότι είναι”καπιτάλες”.
  Καλή εβδομάδα.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (1 σχόλια)
  Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας