Ένα όραμα για την Θεσσαλονίκη, ένα όραμα για την Ελλάδα, ένα όραμα για αύριο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παναγιώτη Τσουρίδη.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μπορεί να αλλάξει την ιστορία αρκεί να το θελήσουμε. Να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας, να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις και ιδεοληψίες μας.

Σε πρώτη φάση απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο ΔΕΘ, ΑΠΘ, Γ΄ΣΣ, ΠΑΜΑΚ.

Η απομάκρυνση άμεσα μάλιστα της ΔΕΘ από τον σημερινό χώρο είναι αναγκαία για την συνέχιση της ΔΕΘ και πρώτο βήμα για την αλλαγή της πόλης και όχι μόνο. Στο χώρο θα παραμείνουν μόνο το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, το Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, ο Πύργος του ΟΤΕ και ίσως το Βελλίδειο.

Για την ανάπτυξη του το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ πρέπει επίσης να φύγουν από εκεί. Στο χώρο του ΑΠΘ θα παραμείνει η παλιά Φιλοσοφική, το Αστεροσκοπείο, η αίθουσα τελετών και η Βιβλιοθήκη.

Το Γ΄ΣΣ μπορεί να κρατήσει εκεί το πολεμικό Μουσείο, το κτίριο διοικήσεως και ίσως κάποια κτίρια ακόμα.

Το Δημαρχείο κακώς κτίστηκε εκεί, η παραμονή του μπορεί να συζητηθεί.

Όλος αυτός ο χώρος να γίνει ένα τεράστιο πάρκο που θα διχοτομεί στην ουσία την πόλη και θα ξεκινάει από την θάλασσα και θα φτάνει μέχρι του Σέιχ Σου.

Δεύτερη φάση.

Το μετρό αποκάλυψε μιαν άλλη Θεσσαλονίκη, μια Θεσσαλονίκη 2300 χρονών συνεχούς ιστορίας. Αφού ξεπεράσουμε τις δυτικές φοβίες για το Βυζάντιο και αναγνωρίσουμε την συνέχεια του Ελληνισμού για πολλές χιλιάδες έτη μπορούμε να ξεκινήσουμε την αποκάλυψη της μοναδικής ίσως πόλης με τέτοια συνεχή μακραίωνη ιστορία. Αυτό το εγχείρημα είναι μακρόπνοο και μπορεί να αποτελέσει όραμα εκατονταετηρίδας που θα αλλάξει την ιστορία όλης της Ελλάδας και όχι μόνο.

Σε πρώτη φάση μπορεί να ανασκαφή ο χώρος της πλατείας δικαστηρίων αποκαλύπτοντας την Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη σε μεγάλη έκταση σε σχέση με σήμερα. Από Χαλκέων μέχρι Μητροπολίτου Γενναδίου και από Αγίου Δημητρίου μέχρι Εγνατία.

Θα απαγορευτεί οποιαδήποτε ανοικοδόμηση εντός της περιμέτρου των τοιχών από Βαρδάρη μέχρι Καμάρα.

Αυτές οι ανασκαφές του είδη ελεύθερου και δημοσίου χώρου μπορούν να μας περάσουν στην επόμενη φάση. Στην απαλλοτρίωση μικρών τμημάτων και την ανασκαφή τους. Παραδείγματος χάριν το μέτωπο της Εγνατίας από Μητροπολίτου Γενναδίου μέχρι Πλάτωνος και την αποκάλυψη της οδού Decoumanis μέχρι της Αγίας Σοφίας. Όραμα είναι όλη η αποκάλυψη της Θεσσαλονίκης από Βαρδάρη μέχρι Καμάρα.

Η σημερινή πολεοδομία, τα Δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια μπορούν να βοηθήσουνε με την μεταφορά τους.

Τέτοια πόλη θα είναι μοναδική στον κόσμο με ότι αυτό σημαίνει σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό δεν είναι κάτι που θα το δούμε συγκρίνοντας το, με το μέγεθος της προσωπικής μας ζωής αλλά σαν έργο αλλαγής ροής όχι μόνο της πόλης και ούτε μόνο της Ελλάδας.

 

Παναγιώτης Τσουρίδης

9/10/19

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα