Ένα απίστευτο δημοσίευμα των NY Times: Το Ισραήλ βρήκε τη “μηχανή χρημάτων” της Χαμάς πριν από χρόνια, αλλά δεν την απενεργοποίησε κανείς… Πάντα ύποπτος ο ρόλος της Τουρκίας!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

H εφημερίδα New York Times σε ρεπορτάζ των Jo Becker από το Τελ Αβίβ και του Justin Scheck από την Άγκυρα, με τίτλο Israel Found the Hamas Money Machine Years Ago. Nobody Turned It Off., τονίζει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πραγματοποίησαν ένα σημαντικό πραξικόπημα πληροφοριών το 2018:

— Μυστικά έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες με περίπλοκες λεπτομέρειες για ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

Τα έγγραφα κατέγραψαν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η Χαμάς ήλεγχε εταιρείες εξόρυξης, εκτροφής κοτόπουλου και κατασκευής δρόμων στο Σουδάν, δίδυμους ουρανοξύστες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Αλγερία και εταιρεία ακινήτων εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο.

Τα έγγραφα, τα οποία εξέτασαν οι New York Times, ήταν ένας πιθανός οδικός χάρτης για να εμποδίσουν τα κεφάλαια της Χαμάς και να ανατρέψουν τα σχέδιά της. Οι πράκτορες, που απέκτησαν τα αρχεία, τα μοιράστηκαν μέσα στην κυβέρνησή τους και στην Ουάσιγκτον.

Για χρόνια, καμία από τις εταιρείες που κατονομάζονται στα λογιστικά βιβλία δεν αντιμετώπιζε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ. Κανείς δεν αποκάλεσε δημόσια τις εταιρείες ούτε πίεσε την Τουρκία, τον κόμβο του χρηματοπιστωτικού δικτύου, για να το κλείσει.

Μια έρευνα των ΝΥΤ διαπίστωσε ότι τόσο ανώτεροι Ισραηλινοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι απέτυχαν να δώσουν προτεραιότητα στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες – τις οποίες είχαν στα χέρια τους – δείχνοντας ότι δεκάδες εκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν από τις εταιρείες στη Χαμάς ακριβώς τη στιγμή που αγόραζε νέα όπλα και ετοίμαζε επίθεση.

Αυτά τα χρήματα, λένε τώρα Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, βοήθησαν τη Χαμάς να δημιουργήσει τη στρατιωτική της υποδομή και βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Όλοι μιλούν για αποτυχίες της Υπηρεσίας Πληροφοριών στις 7 Οκτωβρίου, αλλά κανείς δεν μιλά για την αποτυχία να σταματήσουν τα χρήματα», δήλωσε ο Udi Levy, πρώην επικεφαλής του τμήματος οικονομικού πολέμου της Μοσάντ. «Είναι τα χρήματα που το επέτρεψαν».

Στο αποκορύφωμά του – Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα – το χαρτοφυλάκιο είχε αξία περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακόμη και όταν το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τελικά κυρώσεις κατά του δικτύου το 2022, τα αρχεία δείχνουν ότι πρόσωπα, που συνδέονται με τη Χαμάς, μπόρεσαν να αποκτήσουν εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας μετοχές μιας εταιρείας που ήταν στη μαύρη λίστα. Το Υπουργείο Οικονομικών φοβάται τώρα ότι τέτοιες ροές χρημάτων θα επιτρέψουν στη Χαμάς να χρηματοδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ και να ανοικοδομήσει όταν τελειώσει.

Σημειώνεται ότι στα ανώτατα κλιμάκια της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης, οι αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Καμία χώρα δεν έδωσε προτεραιότητα στη Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες πίστευαν ότι η Χαμάς ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διακυβέρνηση παρά για τη μάχη. Μέχρι τη στιγμή που οι πράκτορες ανακάλυψαν τα λογιστικά βιβλία το 2018, ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Κατάρ να παραδώσει εκατομμύρια δολάρια στη Λωρίδα της Γάζας. Στοιχημάτιζε ότι τα χρήματα θα αγόραζαν σταθερότητα και ειρήνη.

Ο κ. Levy θυμήθηκε ότι ενημέρωσε προσωπικά τον κ. Νετανιάχου το 2015 για το χαρτοφυλάκιο της Χαμάς. Ο επικεφαλής της Μοσάντ του κ. Νετανιάχου έκλεισε την ομάδα του κ. Levy, τη Task Force Harpoon, που επικεντρωνόταν στη διακοπή της ροής χρημάτων σε ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Οι πρώην πράκτορες της Harpoon απογοητεύτηκαν τόσο πολύ με την αδράνεια, που ανέβασαν ορισμένα έγγραφα στο Facebook, ελπίζοντας ότι οι εταιρείες και οι επενδυτές θα τα έβρισκαν και θα σταματήσουν να συναλλάσσονται με εταιρείες που συνδέονται με τη Χαμάς.

  • Ο ρόλος της Τουρκίας

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας, με υπότιτλο 2019: Turkey, όπου τονίζονται τα εξής:

Αν και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο κάλυπτε πολλές χώρες, η Τουρκία ήταν το κλειδί.

Οι Σαουδάραβες είχαν ξεκαθαρίσει με τις συλλήψεις τους ότι η Χαμάς δεν ήταν ευπρόσδεκτη. Και οι χρηματοδότες είχαν χάσει μεγάλο μέρος του σουδανικού εισοδήματός τους με την πτώση του αυταρχικού ηγέτη Omar al-Bashir.

Η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, δεν έχει ποινικοποιήσει τη Χαμάς ούτε έχει σαφώς περιορίσει τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία.

Μέχρι το 2019, ο κ. Odeh βρισκόταν στην Τουρκία, όπως και ο κ. Qafisheh, στέλεχος της Χαμάς. Σημειώνεται ότι ο Ahmed Odeh είναι Ιορδανός επιχειρηματίας με χρόνια εμπειρίας στη Σαουδική Αραβία. Οι Ισραηλινοί έμαθαν – και οι Αμερικανοί το λένε τώρα – ότι το κυβερνών Shura Council της Χαμάς είχε δώσει στον κ. Odeh χρήματα για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου εταιρειών.

Ο κ. Al-Shawa, ο μηχανικός με σπουδές στο Οχάιο που βρισκόταν στο στόχαστρο του Ισραήλ για χρόνια, πέρασε 135 ημέρες στις φυλακές των Εμιράτων πριν αποφυλακιστεί το 2015 — χωρίς εξήγηση «και χωρίς πρωινό», όπως είπε στους ΝΥΤ σε συνέντευξή του. Επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν ήταν ένας σημαντικός υποστηρικτής της οικοδομικής βιομηχανίας, κάτι που ήταν καλά νέα για την εταιρεία στο επίκεντρο του χαρτοφυλακίου της Χαμάς: ένας κατασκευαστής ακινήτων με την επωνυμία Trend GYO.

Η Trend εκμεταλλεύτηκε την οικοδομική έκρηξη του κ. Ερντογάν. Έφερε έναν επενδυτή, τον Hamid Al Ahmar, με δεσμούς με τον πρόεδρο. Και αναδιοργανώθηκε ως επενδυτικό τραστ σε ακίνητα, το οποίο είχε τουρκικά φορολογικά πλεονεκτήματα, και μπήκε στο χρηματιστήριο.

Ο γενικός διευθυντής της Trend, κ. Al-Shawa, είπε ότι δεν είχε πραγματική εξουσία στην εταιρεία. Το συμβούλιο, είπε, πήρε όλες τις αποφάσεις. Αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τη Χαμάς, αλλά είπε ότι υποψιαζόταν ότι ήταν και άλλοι στην Trend.

Οι ξένοι επενδυτές συσσωρεύτηκαν. Το 2019, ενώ η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε τα λογιστικά βιβλία, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν περισσότερο από το 3% των μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται δημόσια για λογαριασμό πελατών, σύμφωνα με τουρκικά οικονομικά αρχεία. Ο επενδυτικός βραχίονας της Εκκλησίας του Jesus Christ of Latter-day Saints αγόρασε περισσότερες από 200.000 μετοχές.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εκκλησία ή οι δυτικές τράπεζες γνώριζαν για δεσμούς της Χαμάς εκείνη την εποχή. Εκπρόσωπος της εκκλησίας είπε ότι ένας επενδυτικός σύμβουλος με έδρα τις ΗΠΑ, η Acadian Asset Management, αγόρασε τις μετοχές για λογαριασμό της. Εκπρόσωπος της Acadian είπε ότι η εταιρεία είχε «συμμορφωθεί με όλους τους σχετικούς νόμους».

Ενώ η πρόταση κυρώσεων απορρίφθηκε, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι η Χαμάς διόρισε νέο επικεφαλής επενδύσεων, τον Musa Dudin. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ήταν ένας πολύ γνωστός στρατιωτικός πράκτορας της Χαμάς, που είχε περάσει 18 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή για τον ρόλο του σε θανατηφόρες επιθέσεις. Ο κ. Dudin, επίσης, έχει εγκατασταθεί στην Τουρκία. Επίσης, ο κ. Dudin αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, κάτοχοι μετοχών που συνδέονται με τη Χαμάς άρχισαν να εξαργυρώνουν. Το 2019, ο κ. Qafisheh πούλησε μετοχές άνω των 500.000 δολαρίων, δείχνουν τα εταιρικά αρχεία. Το 2020, ο κ. Al Ahmar πούλησε μετοχές αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας πήραν χρήματα και με άλλο τρόπο. Ο κ. Al-Shawa, στη συνέντευξή του, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο τον ώθησε να αναθέσει συμβάσεις της Trend σε μια κατασκευαστική εταιρεία που κατείχε ο κ. Qafisheh με άλλους δύο μετόχους της Trend.

Τα αρχεία της εταιρείας δείχνουν ότι η Trend πλήρωσε σε αυτήν την εταιρεία περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια δολάρια από το 2018 έως το 2022 – ένα παράδειγμα του πώς τα στοιχεία που συνδέονται με τη Χαμάς άντλησαν μετρητά από το χαρτοφυλάκιο.

****

«Δεν υπήρχε τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες που είχαμε», είπε ο Uzi Shaya, πρώην πράκτορας της Mossad και μέλος της Harpoon. Τελικά, τον Μάιο του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις εναντίον αυτού που αποκάλεσε ως ένα εκτεταμένο δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς. Ο κ. Odeh και ο κ. Qafisheh ονομάστηκαν ως χρηματοδότες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να αρνηθούν στη Χαμάς τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να διακινήσει κεφάλαια και να θέσουν τη Χαμάς υπεύθυνη για τον ρόλο της στην προώθηση και τη διεξαγωγή βίας», ανέφερε το υπουργείο.

Η Trend βρέθηκε στη μαύρη λίστα, όπως και πολλές άλλες συνδεδεμένες εταιρείες. Όλα είχαν κατονομαστεί στα λογιστικά βιβλία, που η ισραηλινή ομάδα είχε δώσει στους Αμερικανούς τρία χρόνια νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα New York Times, Jo Becker και Justin Scheck – Israel Found the Hamas Money Machine Years Ago. Nobody Turned It Off. Agents worried as millions poured in. Hamas bought weapons and plotted an attack. The authorities now say the money helped lay the groundwork for the Oct. 7 assault on Israel

https://hellasjournal.com/2023/12/ena-apistefto-dimosievma-ton-ny-times-to-israil-vrike-ti-michani-chrimaton-tis-chamas-prin-apo-chronia-alla-den-tin-apenergopiise-kanis-panta-ipoptos-o-rolos-tis-tourkias/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα