Άλλη μια τουρκική πρωτοβουλία μας καλεί σε αφύπνιση

9/6/21 | 0 | 0 | 289 εμφανίσεις

του Δημήτρη Τσαϊλά*

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας σχετικά με την πώληση UAV Bayraktar TB2 αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από μια απλή πώληση αμυντικών συστημάτων και είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις, καθόσον κατέστησε την Πολωνία την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που αγόρασε Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ενώ δεν απεδείχθη η υπερτονισμένη επιχειρησιακή σημασία που αποδίδεται από τη πλευρά των τουρκικών μερών στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν καθόσον η μαχητική αποτελεσματικότητα των συστημάτων, δοκιμάστηκε σε περιβάλλοντα αεροπορικής υπεροπλίας και κατά ατάκτων στρατιωτικών ομάδων χωρίς αξιόπιστα συστήματα εγκαίρου εντοπισμού. Παρόλα αυτά τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις πολωνικές δυνατότητες άμυνας αλλά και θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα της τουρκικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης αναμένεται να καταβληθεί τουρκική προσπάθεια διείσδυσης εντός του ΝΑΤΟ λόγω της πιθανής διάδοσης της τουρκικής επιχειρησιακής εμπειρίας και του δόγματος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, θα υπάρξουν σοβαρές προκλήσεις κατά της περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ειδικότερα, οι εκκρεμείς διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις τουρκικές ελπίδες για τις ευκαιρίες συνεργασίας λόγω της επίμονης τουρκικής αδιαλλαξίας και αναθεωρητικής πολιτικής της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, έτσι από τη πλευρά μας παρά το ότι η μέχρι σήμερα πολιτική για να παρουσιάζονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ως ευρωτουρκικά, εξακολουθεί να επηρεάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις επακόλουθες πολιτικές, είναι γεγονός ότι τα συστήματα μη επανδρωμένων εναέριων, θαλασσίων και υποθαλάσσιων οχημάτων θα αποτελέσουν πιθανότατα έναν από τους κύριους παράγοντες των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών στο εγγύς μέλλον.

Συμπερασματικά απαιτείται να γίνει στόχος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να αποκτήσει παραγωγή πλατφορμών κρίσιμων όπλων. Η τρέχουσα πορεία υποδηλώνει ότι τα μη επανδρωμένα οχήματα ανταποκρίνονται σε αυτόν τον στόχο λόγω της εκτιμώμενης σημασίας των σε μελλοντικές εχθροπραξίες. Οι αναδυόμενες στρατιωτικές τεχνολογίες και ιδίως οι στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν περαιτέρω ότι τα ρομποτικά συστήματα θα διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Ενώ η αεροναυτική διάσταση ηγείται του τεχνολογικού άλματος στον τομέα, οι μη επανδρωμένες χερσαίες, εναέριες και ναυτικές πλατφόρμες γίνονται επίσης όλο και πιο ορατές τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η τρέχουσα επιτυχία και οι μελλοντικές προσδοκίες αποδεικνύουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στις μη επανδρωμένες πλατφόρμες όχι μόνο στις αεροπορικές δυνάμεις αλλά και στις χερσαίες και ναυτικές υπηρεσίες.

Τελευταία, ο σχεδιασμός του Στόλου, με την πρόσκτηση νέων Φρεγατών δίνει σημαντική προσοχή στην τεχνολογία, τα όπλα και τα προγράμματα ανανέωσης που απαιτούνται για το μέλλον. Αυτά τα θέματα έχουν δημιουργήσει επίσης πληθώρα συζητήσεων. Εμπειρογνώμονες εξέτασαν την ταχέως αναπτυσσόμενη πρόκληση των μη επανδρωμένων οχημάτων και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης σε ναυτικές συγκρούσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ του ναυτικού και του διαστημικού τομέα. Πέρα από την τεχνολογία, υπάρχουν επίσης πιο κλασικές ανησυχίες, όπως οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και των απαιτούμενων ανεφοδιασμών καυσίμων σε μελλοντικές συγκρούσεις σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον, μια ψύχραιμη συζήτηση του πώς να κρίνουμε την προηγούμενη και τη μελλοντική αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναερίων και θαλασσίων οχημάτων τονίζει τις επιπλοκές της αξιολόγησης νέων όπλων και νέων τεχνολογιών. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τα βελτιωμένα χρονοδιαγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για μη επανδρωμένα συστήματα που πλέον λαμβάνονται υπόψη στην πολεμική σχεδίαση.

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς είναι Senior Researcher  of Strategy International και Member of Institute for National and international Security.

geopolitics.iisca.eu

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/6/21 | (0 σχόλια)
    Της Άννας Κωνσταντινίδου* Οι περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία απογοήτευσαν τα δύο πιο δημοφιλή "στρατόπεδα", του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν. Η αποχή άγγιξε το 66,5%, αποδίδοντας οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές το αποτέλεσμα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο