Άλλα ο Λευκός Οίκος, άλλα το Πεντάγωνο, άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Μύλος” δηλώσεων για τους Κούρδους της Συρίας (YPG) και την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έμπλεξαν τις …γραμμές στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους συμμάχους τους της Συρίας (YPG) και της παράνομης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο στις ενημερώσεις τους δεν ανέφεραν τη φράση του Τζον Κίρμπι, συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, ότι δηλαδή «η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της. Σίγουρα έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους».

Αντίθετα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί έδειξαν να είναι πιο υποστηρικτικοί στους Κούρδους και εναντίον της τουρκικής επίθεσης, διότι θέτει σε κίνδυνο τον συνεχιζόμενο πόλεμο των Αμερικανών, των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η συμμαχία αυτή έχει νικήσει τους τζιχαντιστές, οι οποίοι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ κατάφεραν να κατακτήσουν σημαντικό έδαφος της συγκεκριμένης χώρας και της Συρίας.

  • Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον κ. Κίρμπι, οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου προειδοποιούν για τις συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Διότι αν οι Κούρδοι και οι Άραβες εταίροι τους σταματήσουν να πολεμούν τους τζιχαντιστές αυτοί θα αναγεννηθούν από την τέφρα τους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την αντίθεσή του στις αεροπορικές επιδρομές, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» της Τουρκίας εναντίον της βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Φιλ Βεντούρα. δήλωσε τα εξής:

“Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είδαμε την Τουρκία να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το Ιράκ και οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας να εξαπολύουν νέες επιθέσεις στη νότια Τουρκία.

Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια που αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη Συρία ή παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία μέσω στρατιωτικών ενεργειών που δεν συντονίζονται με την ιρακινή κυβέρνηση.

Τέτοιες ενέργειες απειλούν τον κοινό στόχο της συνέχισης του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Daesh) και της διασφάλισης ότι η οργάνωση δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασηκωθεί».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, τα εξής:

«Έχουμε κοινοποιήσει με συνέπεια τις σοβαρές ανησυχίες μας στην Τουρκία, δημόσια και ιδιωτικά, σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιμάκωσης των στόχων μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και, συχνά, τον αντίκτυπο που έχει στους αμάχους. Καλέσαμε την Τουρκία να αποφύγει τέτοιες επιχειρήσεις, όπως και τους Σύρους εταίρους μας να αποφύγουν επιθέσεις ή κλιμάκωση».

Εξάλλου, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προέτρεψε για αποκλιμάκωση στη Συρία, λέγοντας ότι τα (τουρκικά) χτυπήματα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμάχων και τη σταθερότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του Πενταγώνου είναι η εξής και δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο:

«Το υπουργείο Άμυνας (των ΗΠΑ) είναι σθεναρά αντίθετο σε οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και έχει καταστήσει σαφείς τις αντιρρήσεις του στην Τουρκία, ειδικά επειδή το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πρόκειται να εκμεταλλευτεί αυτή την εκστρατεία — για να μην αναφέρουμε, τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο».

Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω Zoom, από τον Λευκό Οίκο, ο Τζον Κίρμπι, είπε τη φράση που εκμεταλλεύθηκαν οι Τούρκοι χωρίς να την αναφέρουν στην ολότητα της. Ότι:

«Η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της. Σίγουρα έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους».

Ο κ. Κίρμπι είπε και κάτι άλλο, το οποίο εξαφάνισαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Προειδοποίησε, λέγοντας ότι οι τουρκικές επιθέσεις «μπορεί να αναγκάσουν σε μια αντίδραση τις SDF (τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που αποτελούν οι Κούρδοι του YPG και οι Άραβες εταίροι τους) που θα περιόριζε την ικανότητά τους να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Θέλουμε να διατηρήσουμε την πίεση στο ISIS».

Το Πεντάγωνο ήταν πιο «καταδικαστικό» στα μηνύματά του προς την Τουρκία:

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την κίνηση και καλούμε για άμεση αποκλιμάκωση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Είμαστε αντίθετοι σε όλα τα κτυπήματα από όλες τις πλευρές», είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Sabrina Singh στους δημοσιογράφους από το βήμα του Πενταγώνου.

Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής της “Φωνής της Αμερικής” υπέβαλε την εξής ερώτηση:

  • Έχω μία ερώτηση σχετικά με τις μάχες, τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας στη βόρεια Συρία. Ακούσαμε εκκλήσεις από τον συνασπισμό, από την CENTCOM για αποκλιμάκωση και προειδοποιήσεις ότι αυτό πρόκειται να αποσταθεροποιήσει η περιοχή. Τι άλλο κάνει το Πεντάγωνο, ειδικά τώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν πρότεινε — εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, θα στείλει και τανκς; Και επίσης, πώς επηρεάζει αυτό τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος, στη Συρία και επίσης στο Ιράκ; Και υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πόσα στρατεύματα έχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ (κ. SINGH): Σίγουρα. Ευχαριστώ για την ερώτηση. Θα προσπαθήσω να τα θυμάμαι όλα.

Όσον αφορά το τι κάνουμε, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο έδαφος. Αυτό είναι ένα, εννοώ, αυτά — συμβαίνουν όπως — ξέρετε, καθώς είμαι εδώ πάνω, καθώς μιλάμε. Συνεχίζουμε λοιπόν να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο έδαφος και από όλες τις πτυχές αυτού του τμήματος, συνεχίζουμε να προτρέπουμε για αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές.

Και, ξέρετε, στις συνομιλίες μας και αυτό που έχουμε πει δημόσια, είναι ότι αυτά τα χτυπήματα, από όλες τις πλευρές, διακινδυνεύουν την αποστολή μας, που είναι να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), τη διαρκή ήττα του ISIS.

Και έτσι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο έδαφος και να βεβαιωθούμε ότι οι δυνάμεις μας είναι ασφαλείς — και δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στάση των δυνάμεών μας αυτή τη στιγμή στην περιοχή — αλλά για περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις δυνάμεις μας, εγώ θα σας κατευθύνω στην CENTCOM.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μόλις χθες ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στο σύντομο μέλλον στρατεύματα και άρματα μάχης εναντίον των Κούρδων του YPG στη Συρία.

Είναι κάτι που έχει ανακοινώσει αρκετές φορές εδώ και μερικούς μήνες. Οι Αμερικανοί του ζήτησαν να μην πραγματοποιήσει την απειλή του. Θα τους ακούσει.

Στην ευρύτερη περιοχή οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους Τούρκους. Και το ερώτημα παραμένει. Πως μπορούν οι Αμερικανοί να αποτρέψουν μία νέα τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων συμμάχων τους;

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Άλλα ο Λευκός Οίκος, άλλα το Πεντάγωνο, άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Μύλος” δηλώσεων για τους Κούρδους της Συρίας (YPG) και την Τουρκία (video)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα