Άλκης Καλλιαντζίδης: Υποσκάπτουν την αξιοπιστία τους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Πώς οι αιρετοί υποσκάπτουν την αξιοπιστία τους με τον ωφελιμισμό τους : ακόμα και οι αυτό-αποκαλούμενοι αντισυστημικοί.

Η περίπτωση αύξησης των εξόδων αποστολής των Γάλλων Γερουσιαστών και Βουλευτών.

Γίνεται χαλασμός Κυρίου στη Γαλλία, και αλλού, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα μπλόκα, έξω από τις εξόδους του Παρισιού. Διότι συμπιέζονται διαρκώς τα εισοδήματά τους από τους διάφορους μεσάζοντες μέχρι τα ράφια των σούπερμάρκετ. Λόγω πληθωρισμού έχασαν περίπου 20% της αγοραστικής τους δύναμης τα δυο τελευταία χρόνια. Ζητούν αύξηση των τιμών των παραγόμενων προϊόντων τους για να αντισταθμίσουν τη χασούρα, με λιγότερη γραφειοκρατία διεκδίκησης των πόρων τους  και εξομοίωση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος (από την κοινοτική Πράσινη Συμφωνία) με τους αλλοδαπούς ανταγωνιστές τους που την καταπατούν.

Και τι κάνουν οι αιρετοί συμπατριώτες τους ;

Τα ωφελιμιστικά παιχνιδάκια τους τόσο στη Γερουσία όσο και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Πράγματι, όπως αποκάλυψε ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart τη Δευτέρα 29-1-2024, οι Γερουσιαστές και οι Βουλευτές αποφάσισαν να αυξηθούν τα μηνιαία «έξοδα αποστολής τους» κατά 700 και 300 ευρώ αντίστοιχα. Αυτό αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του  Thibault Priore στις 30-1-2024, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du Dimanche, με τίτλο : «Οι γερουσιαστές αυξάνουν την προκαταβολή των εξόδων της θητείας τους κατά 700 ευρώ το μήνα» (Les sénateurs augmentent de 700 euros mensuels l’avance de leurs frais de mandat).

Οι Γερουσιαστές θα λαμβάνουν 700 ευρώ περισσότερα το μήνα για να καλύπτουν τα έξοδα αποστολής τους που δεν καλύπτονται από τη Γερουσία. Οι Βουλευτές, από την πλευρά τους, θα πιστωθούν με επιπλέον 300 ευρώ τον μήνα.

Αύξηση 700 ευρώ. Οι Γερουσιαστές αποφάσισαν να αυξήσουν την προκαταβολή των εξόδων αποστολής τους (AFM) σύμφωνα με μια έκθεση συνεδρίασης του Γραφείου της Γερουσίας που αποκάλυψε η Mediapart τη Δευτέρα. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη  στα μέσα Νοεμβρίου 2023, ελήφθη λαμβανομένου υπόψη «του πληθωριστικού πλαισίου». Δηλαδή σε αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, ο οποίος δεν έβλαψε μόνο αυτούς. Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη δαπανών που δεν επιστρέφονται άμεσα από τη Γερουσία, όπως : η ενοικίαση χώρων γραφείου ή διαμονής, τα έξοδα ταξιδιού, υποδοχής και εκπροσώπησης. Το σχετικό εισπραττόμενο ποσό λοιπόν θα αυξηθεί από 5.900 ευρώ μηνιαίως σήμερα σε 6.600 ευρώ.

Το σύστημα των εξόδων αποστολής ελέγχεται αυστηρά από τη Γερουσία. Το 2018 αντικατέστησε την ισχύουσα τότε «αντιπροσωπευτική αποζημίωση για έξοδα αποστολής» (IRFM), η χρήση των οποίων δεν επιβλέπονταν τότε! Δηλαδή τότε πλήρης ασυδοσία. Από την πλευρά της Εθνοσυνέλευσης, ορισμένοι Βουλευτές είχαν επίσης χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για τη χρηματοδότηση προσωπικών εξόδων τους (τα οποία φυσικά δεν είχαν καμία σχέση με την αποστολή τους), υπενθυμίζει ο εν λόγω ερευνητικός ιστότοπος.

300 ευρώ παραπάνω για τους Βουλευτές

Ανάλογη αναπροσαρμογή αποφασίστηκε και για τους Βουλευτές. Για τους τελευταίους η προκαταβολή των εξόδων αποστολής τους αυξήθηκε κατά 300 ευρώ μηνιαίως, φτάνοντας τα 5.950 ευρώ. Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ αυτού του μέτρου, με εξαίρεση την «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France insoumise του Μελανσόν) η οποία απείχε πονηρά, αφού οι άλλοι θα το ψήφιζαν. Ο «Εθνικός Συναγερμός» (δηλαδή το κόμμα της Λεπέν που το 2027 θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος) το υπερψήφισε αρχικά, πριν ζητήσει την αναβολή του! Οι τελευταίοι «γίγαντες του αντισυστημικού μύθου» έπαιξαν και αυτοί το παιχνιδάκι τους.

Η αύξηση «δικαίως προκαλεί αγανάκτηση στους Γάλλους σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων πολιτών είναι πολύ πεσμένη», έγραψαν οι αντιπρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης του «Εθνικού Συναγερμού» (RN), Hélène Laporte και Sébastien Chenu. Οι εν λόγω δύο βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι αυτή η αύξηση είχε παρουσιαστεί «ως σχεδόν αυτόματη αντιστάθμιση του πληθωρισμού». Από την πλευρά της, η Εθνοσυνέλευση υπενθύμισε, σε δελτίο τύπου της Πέμπτης, 25 Ιανουαρίου, ότι «τα έξοδα αποστολής δεν είναι μια αμοιβή των βουλευτών», αλλά μια «δωρεά».

Οι αιρετοί άρχοντες κάνουν λοιπόν πως δεν καταλαβαίνουν.

Τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν χάσει αγοραστική δύναμη θα ήθελαν και αυτά να είχαν μια αυτόματη αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Μια ΑΤΑ δηλαδή. Μα δεν την έχουν. Γιατί, αν όλοι ανεξαιρέτως πάρουν Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, τότε είναι βέβαιο ότι θα τιναχθεί στον αέρα η ήδη εύθραυστη γαλλική οικονομία, όπως και κάθε άλλη οικονομία που θα την εφάρμοζε.

Ας μην εκπλήσσονται λοιπόν οι Πολιτικοί, όταν τους κράζουν οι πολίτες κατά τις συνευρέσεις τους.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα