Άγνωστες πτυχές της σχέσης Τουρκίας-Χαμάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Χαμάς και την Τουρκία.

fdd.org

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, υλικό και πολιτική υποστήριξη από την Τουρκία. Για δεκαετίες, η Τουρκία και το Ισραήλ απολάμβαναν μια παραγωγική εταιρική σχέση. Ωστόσο, από το 2009, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ έχει αυξήσει την υποστήριξη προς τη Χαμάς. Πιο πρόσφατα, η δημόσια υποστήριξη του Ερντογάν στη σφαγή Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει τερματίσει τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

1. Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση
Μετά τη σφαγή των Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», αλλά «μια ομάδα απελευθέρωσης, «μουτζαχεντίν» που διεξάγουν μάχη για να προστατεύσουν τα εδάφη και τον λαό της».

2. Η Τουρκία παρέχει στη Χαμάς ένα ασφαλές καταφύγιο
Η Χαμάς εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 2011 μετά από άμεση πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης. Η κίνηση ήταν μέρος μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από χίλιους Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων υψηλού προφίλ στελέχη της Χαμάς, με αντάλλαγμα τον στρατιώτη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Gilad Shalit. Έκτοτε, η Τουρκία παρέχει ασφαλές καταφύγιο για την ανώτερη ηγεσία της Χαμάς. Ο Saleh al-Arouri, επί του παρόντος αναπληρωτής πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, μετακόμισε προσωρινά από τη Δαμασκό στην Τουρκία μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου για να ιδρύσει ένα παράρτημα της Χαμάς εκεί. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Αλ Αρούρι το 2015.

3. Προηγουμένως, η Τουρκία και το Ισραήλ διατηρούσαν μια ισχυρή εταιρική σχέση
Η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949. Οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις διατήρησαν ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, εν μέρει λόγω της σημαντικής εβραϊκής μειονότητας της Τουρκίας. Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βασίστηκαν στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το 1996 και το 1998, η Τουρκία ανέθεσε στο Ισραήλ συμβάσεις για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας. Η Άγκυρα ανέθεσε επίσης στο Ισραήλ σύμβαση 700 εκατομμυρίων δολαρίων το 2002 για την αναβάθμιση τουρκικών αρμάτων μάχης. Οι δύο χώρες πραγματοποιούσαν συχνές στρατιωτικές ασκήσεις μαζί και μοιράζονταν πληροφορίες μεταξύ τους μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

4. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώθηκαν επί Ερντογάν
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 στο Νταβός, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες για τον πόλεμο με τη Χαμάς το 2008-2009 που ξεκίνησε με σφοδρή ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε παλαιστίνια βρέφη πριν φύγει από τη σκηνή. Το 2010, ένας στολίσκος πλοίων, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης της Τουρκίας, επιχείρησε να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική συμπλοκή γνωστή ως περιστατικό Mavi Marmara. Το Mavi Marmara οδήγησε σε σημαντική υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ. Με την ανάληψη της τουρκικής προεδρίας το 2014, ο Ερντογάν τάχθηκε σθεναρά κατά του Ισραήλ κατά τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας εκείνο το έτος, κατηγορώντας την για τρομοκρατία. Η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν διπλωματικούς δεσμούς σε επίπεδο πρεσβευτών τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εκφώνησε μια ζωηρή ομιλία για τον πόλεμο στη Γάζα στις 28 Οκτωβρίου 2023, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε δημόσια ότι «διέταξε την επιστροφή των διπλωματικών εκπροσώπων» από την Άγκυρα «προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».

5. Η Τουρκία υποστηρίζει τους ηγέτες της Χαμάς παρέχοντας πληροφορίες, τουρκικά διαβατήρια
Η Χαμάς διατηρεί γραφεία στην Τουρκία, αν και αυτές οι τοποθεσίες δεν είναι δημοσίως γνωστές. Το 2015, ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ, στέλεχος της Χαμάς που έπαιξε ρόλο στην απαγωγή του στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού Nahshon Waxman, έγινε εκπρόσωπος της Χαμάς στην τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών και Τρομοκρατίας Meir Amit, ο Yaghmour «συνάπτει σχέσεις μεταξύ της Χαμάς και της τουρκικής κυβέρνησης και του Τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT). Ο Ερντογάν πραγματοποιεί ανοιχτά συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της Χαμάς, με πιο πρόσφατη τον Ιούλιο του 2023, όταν φιλοξένησε τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Η Άγκυρα χορήγησε στον Haniyeh τουρκική υπηκοότητα το 2020. Ο αναπληρωτής του, Saleh al-Arouri, έλαβε επίσης τουρκικό διαβατήριο.

6. Η Τουρκία στηρίζει οικονομικά τη Χαμάς
Το 2012, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να δώρισε 300 εκατομμύρια δολάρια στη Χαμάς καθώς η ομάδα δημιούργησε κατάστημα στην Τουρκία. Μια τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση με δεσμούς με την κυβέρνηση, το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHH) [που διοργάνωσε επίσης τον στολίσκο Mavi Marmara το 2010], έχει μεταφέρει χρήματα σε μετρητά στο παράρτημά της στη Λωρίδα της Γάζας από το 2010. Η Χαμάς χρησιμοποιεί αυτές τις καταθέσεις για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία . Ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ ηγείται μιας άλλης τουρκικής ΜΚΟ που συγκεντρώνει χρήματα για τη Χαμάς. Το 2020, ένα Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε τον Yaghmour ως χρηματοδότη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς το 2015 που σκότωσε δύο Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη. Το δικαστήριο έκρινε ρητά ότι η τουρκική τράπεζα Kuveyt Turk Bank «βοήθησε στη χρηματοδότηση της Χαμάς».

7. Η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά τη Χαμάς
Το 2018, το Ισραήλ συνέλαβε και απέλασε τον Kamil Takli, Τούρκο καθηγητή νομικής και χρηματοδότη της Χαμάς. Ο Τακλί παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης απο Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η Χαμάς δρα στην Τουρκία και λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από την Άγκυρα. Η συνεργασία Τουρκίας-Χαμάς διευκολύνεται από το SADAT, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στην Τουρκία με επικεφαλής έναν ισλαμιστή στρατηγό με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι η SADAT είναι υπεύθυνη για τον εφοδιασμό της Χαμάς με όπλα και υλικό. Τον Ιούλιο του 2023, οι ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν 16 τόνους εκρηκτικού υλικού που προέρχονταν από την Τουρκία και προορίζονταν για τη Γάζα, προφανώς προοριζόμενες για ρουκέτες της Χαμάς.

8. Οι πολιτικές απόψεις του Ερντογάν ευθυγραμμίζονται με της Χαμάς
Το 2017, ο Ερντογάν παρέθεσε ευθέως στίχους από τον ιδρυτικό χάρτη της Χαμάς που ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ. Τον επόμενο χρόνο, κατηγόρησε δημόσια το Ισραήλ ότι διεξήγαγε μια «πολιτιστική γενοκτονία» και ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή πολιτική δεν ήταν «λιγότερο σοβαρή από την καταπίεση των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η κοσμοθεωρία του Ερντογάν διαμορφώνεται από το Κίνημα Εθνικών Προοπτικών, το ιδρυτικό κίνημα του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, το οποίο διακατέχεται απο βαθιές αντιδυτικές και αντισημιτικές πεποιθήσεις.

9. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να καταδικάσει τη Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου
Η Χαμάς διέπραξε ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου στις 7 Οκτωβρίου με δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών αμάχων. Ωστόσο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς στις 28 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις αμυντικές ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «σφαγή» και είπε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται «να καταγγείλει σε όλο τον κόσμο ότι το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου». Φάνηκε επίσης να απειλεί με στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί «να έρθει οποιαδήποτε νύχτα απροσδόκητα». Στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτης» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «τις πιο ύπουλες επιθέσεις στην ανθρώπινη ιστορία».

10. Η Τουρκία συντονίζει την απάντησή της στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ με το Ιράν, τον κύριο προστάτη της Χαμάς
Από τις 7 Οκτωβρίου, Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, συναντήθηκαν ανοιχτά με τους Ιρανούς ομολόγους τους για να συντονίσουν μια αντι-ισραηλινή απάντηση. Μια συνάντηση την 1η Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο αξιωματούχοι να υποστηρίξουν την «ειρήνη», ενώ απείλησαν το Ισραήλ με έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

www.fdd.org

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949”

    Λάθος αυτό! Όταν η Τουρκία ανεγνώρισε το Ισραήλ, δεν ήταν μουσουλμανικό κράτος (προσοχή στην λέξη), αλλά καθαρά λαϊκό. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι τύποις λαϊκό, αλλά ουσιαστικά κυλά προς το Ισλάμ. Σημασία δεν έχει η χώρα, αλλά το κράτος (κυβέρνηση).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα