Η συμφωνία των Πρεσπών εκτός από “μακεδονική γλώσσα” αναγνωρίζει και “μακεδονική εθνότητα”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Νίκου Ιντζεσίλογλου, Ομότιμου Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ.
Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η συνθήκη των Πρεσπών αναγνωρίζει μεν “μακεδονική γλώσσα” (το κάνει ρητά), αλλά επιμένουν ότι δήθεν δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη “μακεδονικής εθνότητας”, επειδή δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε “μακεδονική εθνότητα” (ή έθνος).

Μακάρι να ήταν τα πράγματα έτσι όπως τα λένε, και να μη υπήρχε αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας από την Ελλάδα στη συμφωνία των Πρεσπών. Θα είχα νιώσει μεγάλη ψυχική ανακούφιση, Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το άρθρο 7 περίπτωση 3 (της συμφωνίας των Πρεσπών) στην οποία αναφέρονται κάποιοι ισχυριζόμενοι ότι δεν γίνεται αναφορά σε «μακεδονική εθνότητα», κι ας δούμε τι λέει αυτή η περίπτωση 3 του άρθρου 7 της συμφωνίας των Πρεσπών.

Άρθρο 7, περ. 3:
«Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος (δηλαδή όσον αφορά την ΠΓΔΜ), με τους όρους αυτούς (δηλαδή με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες») νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 7.2 (εννοεί διαφορετικά από τη βόρεια Ελλάδα).».

Είναι φανερό ότι η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική εθνότητα» (ή «μακεδονικό έθνος») με τρόπο έμμεσο και συγκεκαλυμμένο, πλην όμως σαφώς. Ο τρόπος είναι συγκεκαλυμμένος, διότι δεν αναφέρεται ρητά η λέξη (μακεδονικό) έθνος (ή εθνότητα), προφανώς για να μη είναι φανερό και άμεσα αντιληπτό από τον καθένα (και να εκφέρονται επιχειρήματα περί του αντθέτου) ότι γίνεται αναγνώριση «μακεδονικού έθνους» (ή εθνότητας) εκ μέρους της Ελλάδας, διότι αυτό θα συναντούσε (όπως συναντά) αντιδράσεις στην Ελλάδα.. Πρόκειται όμως για σαφή (παρά την προσπάθεια συγκάλυψης) αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» (ή έθνους), διότι τι άλλο από «μακεδονικό έθνος» (ή εθνότητα) είναι ένας πληθυσμός, που αποτελείται από Μακεδόνες, σε μια επικράτεια μακεδονική, με δικιά του γλώσσα μακεδονική, με δικό του πολιτισμό και με δικιά του ιστορία και κληρονομιά;

Όλα αυτά μαζί τα ως άνω χαρακτηριστικά συγκροτούν τη «μακεδονική εθνότητα» (ή το «μακεδονικό έθνος»). Έτσι, υπάρχει σαφής αν και συγκεκαλυμμένη αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» (ή «μακεδονικού έθνους»). Ουσιαστικά, δηλαδή, η συμφωνία των Πρεσπών συνειδητά (εκτός κι αν τους «ξέφυγε» που δεν το πιστεύω) παρέλειψε να αναφέρει τη λέξη «εθνότητα» (ή «έθνος»), και αντί για τη λέξη «εθνότητα» (ή «έθνος»), χρησιμοποίησε τον εννοιολογικό ορισμό (ή το νοηματικό περιεχόμενο) του όρου «εθνότητα» (ή έθνος).

Έτσι, είτε χρησιμοποιείται ο ίδιος ο όρος «εθνότητα» (ή «έθνος») είτε το νοηματικό περιεχόμενο του όρου τούτου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γίνεται εκ μέρους της Ελλάδας συγκεκαλυμμένη (μη ρητή αλλά έμμεση, πλην όμως σαφής) αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» (ή «μακεδονικού έθνους»). Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα!

Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
τέως Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εχετε απολυτο δικιο!
    Επισης, αρθρο 7.2, δεν αναφερεται ρητα οτι η αρχαια ιστορια του α μερους ριναι ελληνικη-μακεδονικη!.
    Αναφερεται μονο στην ελλαδα. Στο αμεσο μελλον ο οιοσδηποτε θα μπορει να ισχυρισθει οτι το αρθρο 7.2 αναφερεται στους Ελληνες που εζησαν στο βορειο μερος της Ελλαδος, αλλα οι Μακεδονες ειναι διαφορετικοι! Ποιος και πως θα τους αντικρουσει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα