Η «αριστερή καρφίτσα» και η «αριστερή τρομοκρατία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Εικόνα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η «καρφίτσα» ήταν μια παρακρατική οργάνωση που έδρασε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60, με σημαντική συμβολή στη δολοφονία του Λαμπράκη. Κλασική τακτική του μεταπολεμικού παρακράτους τη δεκαετία του ’60 ήταν να τρομοκρατεί τους πολίτες και τις οργανώσεις τους όταν ήθελαν να διαδηλώσουν ή όταν πλησίαζαν οι εκλογές. Επισκέπτονταν σπίτια, κυρίως αριστερών και κεντρώων, και απειλούσαν με διάφορες συνέπειες.

Αυτό το κλίμα και αυτήν την τακτική κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981.

Απο τότε, αναφερόταν μόνο σε κείμενα ιστορικών. Το κλίμα αυτό το βίωσε η Θεσσαλονίκη τις ημέρες που προηγήθηκαν της έλευσης Τσίπρα και των εγκαινίων της ΔΕΘ. Αστυνομικοί επισκέπτονταν οργανώσεις που είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση και επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν τις διοικήσεις τους.

Η υπόθεση «κρατική αριστερή τρομοκρατία» εξελίχθηκε την επόμενη ημέρα στη διαδήλωση. Οι αστυνομικοί έκαναν υπερβολική χρήση βίας και δακρυγόνων για να μας θυμίσουν πως το κράτος σήμερα, και ως ένα βαθμό και το παρακράτος, είναι οι χθεσινοί «αριστεροί» που σήμερα έγιναν εξουσία. Και πως κάθε εξουσία, επειδή προσπαθεί να διατηρήσει τα προνόμιά της, μετέρχεται τις ίδιες μεθόδους, είτε πρόκειται για Δεξιά, είτε για Αριστερά.

Και όπως καταγγέλλει έγκριτος δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, υπήρξε αυτόπτης μάρτυς απειλών, ΜΑΤατζήδων προς διαδηλωτές, του είδους: «καλά σας κάνει και σας γ… ο Τσίπρας κωλοβούλγαροι».

Τα επίορκα υποκείμενα και τα επιχειρησιακά ή πολιτικά αφεντικά τους καλά θα κάνουν να σκέφτονται πριν μιλήσουν. Γιατί δεν έχουν δοκιμάσει την οργή της κοινωνίας. Αυτά που βίωσε η Θεσσαλονίκη χθες, είχε να τα δει απο τη δεκαετία του ’60. Και κανείς μηχανισμός, είτε ιδεολογικός, είτε προπαγανδιστικός δεν μιλά. Καταγράφονται, όμως, στη συνείδηση του κόσμου.

Εδώ είμαστε κ. Τσίπρα. Κάποτε θα μιλήσει και η κοινωνία.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αρχίζω να σκέπτομαι πως η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην επίλυση των συσωρευμένων προβλημάτων της ασύδωτης γενιάς των ακρίδων και των επιτηδείων με συμφέροντα μασκαρεμένα κάτω από ιδεολογίες τύπου αριστεράς/κέντρου και αντίστασης στο τότε παλιό, μάλλον πραγματικά ενοχλεί και μάλιστα πολλούς.
    Ίσως ενοχλεί ακόμη περισσότερο το άνοιγμα σε νέες θάλασσες, δηλαδή, των Ην. Πολιτειών.
    Αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή η ιστορία με τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα και ο τρόπος που τοπικοί παράγοντες εξεγείρονται εναντίον της Κυβέρνησης έχει πολύ ψωμί από κάτω αλλά αφανές ακόμη…ίσως κάποιο γουικιλικς μας πληροφορήσει στο μέλλον..

  2. Οσοι απορουν και θετουν εντος παρενθεσεως τις λεξεις αριστερη καρφιτσα και αριστερη τρομοκρατια αποδεικνυεται οτι δεν εχουν μελετησει- και σιγουρα δεν εχουν ζησει-και την Οκτωβριανη Επανασταση και τα οσα επηκολουθησαν στην Ρωσια το 1917- σε διεθνες επιπεδο -και στην Ελλαδα μας απο της επικρατησεως των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ κατα τα ετη 1944-49, κατα τα οποια αποτελειωσαν τις καταστροφες της Τριπλης κατοχης του 1941-44 σε πολεις και χωρια , ιδιως της Βορειου Ελλαδος , κατεσφαξαν γερους και νεους αντιφρονουντες και απηγαγαν 28.000 Ελληνοπουλα σε χωρες του Κομμουνιστικου παραδεισου ,οσα επεζησαν απο τις κακουχιες οδοιπορωντας προς αυτες.
    Δυστυχως η εκπομπη της ΕΡΤ ” Μηχανη του χρονου” δεν παρουσιαζει τα κατεστραμμενα και καμμενα χωρια μας , τις κατεστραμμενες γεφυρες και τις σιδηροδρομικες και οδικες συγκοινωνιες και φυσικα τις μαυροφορες μανες και νεαρες χηρες και τα ορφανα της 5ετους αυτης ανταρσιας κατα του Εθνικου κρατους μας και των μη διεθνιστων Ελληνων και τα απεριτα νεκροταφεια των πολεμιστων της Εθνικης τιμης και κυριαρχιας.
    Πως να μαθει ο νεοΕλλην , οταν απο της Μεταπολιτευσευως ,αλλα κυριως απο το 1981 με την κυβερνηση της Αλλαγης επιβραβευθηκαν ολοι οι καταστροφεις ανταρτες και ο αρχιστρατηγος τους Μαρκος Βαφειαδης εγινε και Βουλευτης Επικρατειας με το ΠΑΣΟΚ , που εγκολπωθηκε ολους αυτους για να κυριαρχησει στην πολιτικη ζωη του τοπου 22 χρονια απο το 1981-2011 με αυτοδυναμες κυβερνησεις και να επιβαλει πολιτικο αλτσχαιμερ σε ολους οσους εζησαν ”τα εργα και τις ημερες -θηριωδιων σε μερικες περιπτωσεις -” των ανταρτων του 1944-49 , χαρακτηριζοντας ως γιορτες μισους ακομη και τα τρισαγια στην μνημη των φονευθεντων Ελληνων και φασιστες τους προγονους και απογονους τους , που απεμειναν;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα