Είναι αναίσθητοι; Ή κάνουν απλώς τη δουλειά τους;

2/8/18 | 4 σχόλια | 12 απαντήσεις | 1,897 εμφανίσεις

Η πεζότητα του κακού: «Την κάτσαμε αδερφέ!»

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ 31.7.2018 lifo.gr

Πώς στην προσπάθειά σου να κρατήσεις την εξουσία χάνεις πρώτα την επαφή με την πραγματικότητα κι έπειτα χάνεις την επαφή με την ανθρωπιά.

 

Δεν το ῾λπιζα να ῾ν᾿ η ζωή μέγα καλό και πρώτο !

Διονύσιος Σολωμός    

Aυτό που μου κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στην τραγωδία που βιώνουμε, είναι η όψη της κυβέρνησης. Ο τόνος της φωνής τους, οι δηλώσεις τους, οι λέξεις τους, το βλέμμα τους― ακόμη και η γλώσσα του σώματός τους.   Έχουν κάτι αφόρητα άνετο. Αφόρητα αεράτο. Είναι σα να τους λείπει ένα βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: η συμπόνια.  

Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Δεν είναι η δουλειά τους να θρηνούν- ειδικά την ώρα που πρέπει να δράσουν. Όμως εδώ ούτε δράση έχουμε ούτε ανθρωπιά. Μόνο ένα πυκνό ιστό από χειριστικές πονηριές που θα τους βγάλουν λάδι στο κοινό αίσθημα.   

Στη λούπα της προσπάθειάς τους να σώζουν την εξουσία τους από oτιδήποτε την απειλεί, έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα ― κι ακόμη περισσότερο έχουν χάσει την επαφή με την ανθρώπινη φύση. Έχουν απομειωθεί σε ψιλοτέρατα του business as usual (αν ήταν ποτέ κάτι ανώτερο στα κομματικά παχνιά τους). Και κυρίως έχουν χάσει μια βασική ιδιότητα του ανθρώπου: να αντιμετωπίζεις την ζωή του άλλου ως κάτι ιερό και απαραβίαστο και άξιο σεβασμού.    

 Για αυτούς, ο θάνατος 90 ανθρώπων είναι απλώς μια δύσκολη εξίσωση που ζητάει λύση ― ένας πολιτικός μπελάς. Όχι ανθρώπινος.   «Την κάτσαμε αδερφέ!»

  Ένοιωσα οδυνηρή έκπληξη όταν είδα τον Καμμένο να κουνάει το δάχτυλο στους απελπισμένους. Τους υπαίτιους της καταστροφής να προσέρχονται σχεδόν ανέμελοι στο Συμβούλιο για να συζητήσουν πώς να κουκουλώσουν τα αποκαΐδια. Ακόμα και το μπουλβάρ του Τσίπρα σήμερα, στημένο θλιβερά, με πόζες γλάστρας μεσημεριανάδικου (ο δείκτης τεταμένος στον ορίζοντα, το χέρι στο γοφό) ― όλα αυτά με αποκαρδίωσαν διότι, μέσα στη συμφορά, κατάλαβα ότι οι Έλληνες θα είναι πάντα μόνοι. Έρμαια. Εξαπατημένοι εξακολουθητικά από όσους τόσο ηλίθια αποθεώνουν.  

Είναι όμως όντως τέρατα ο Τσίπρας, ο Καμμένος, η Δούρου, ο Σκουρλέτης ή ο Ψινάκης;      

Δεν είναι σημαντικές προσωπικότητες ασφαλώς (δεν έχουν παράξει έργο, λένε ψέματα μεγάλης ανυποληψίας, είναι διαρκώς κατώτεροι των περιστάσεων), αλλά είμαι σίγουρος πως όχι- δεν είναι τέρατα. Ίσως είναι και ευχάριστα παιδιά. Καλοί φίλοι. Καλοί οικογενειάρχες. Θα αγαπούν τους συντρόφους τους. Θα είχαν ίσως και κάποιους ιδεαλισμούς στα νιάτα τους.

Είναι συνηθισμένοι καριερίστες που ήθελαν να πετύχουν, να κρατήσουν το αξίωμά τους, να πάρουν και τις επόμενες εκλογές, να ζήσουν την ωραία ζωή, να τρώνε με τον Βαρδινογιάννη, να τους στρώνουν το κόκκινο χαλί. Τα συνηθισμένα μεγαλεία της εξουσίας.   

Τότε όμως, γιατί συμπεριφέρονται σαν ρομπότ την ώρα μιας μεγάλης εθνικής οδύνης;  

Ένα άρθρο που διάβασα σήμερα μου θύμισε το περίφημο βιβλίο της Χάνα Άρεντ Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Νομίζω ότι απαντά σε όσα λέμε.   Το βιβλίο αναφέρεται στην δίκη του Άιχμαν το 1961, ενός ναζιστή που πιάστηκε στην Αργεντινή και δικάστηκε στην Ιερουσαλήμ, ως ο Αρχιτέκτονας της Τελικής Λύσης: εκείνος που οργάνωσε το σύστημα μεταφορών των Εβραίων από όλα τα μέρη της κατεχόμενης Ευρώπης προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.  

Το βιβλίο σόκαρε, διότι αντί να σκιαγραφήσει ένα αιμοσταγές τέρας, έδειξε ένα νορμάλ, μεσαίας τάξης υπάλληλο, που απλώς έκανε τη δουλειά του και είχε σαφέστερη εικόνα για τις προαγωγές των συναδέλφων του παρά για το χάος στην Ευρώπη.

Ο ψυχίατρος που τον εξέτασε τον χαρακτήρισε «ένα απολύτως φυσιολογικό πρόσωπο, και σίγουρα πιο φυσιολογικό από ό,τι είμαι τώρα εγώ, μετά την εξέτασή του».  

Ο ‘Αντολφ Άιχμαν στην αυλή της φυλακής Ramle στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της δίκης του. 21 Απριλίου 1961

Πώς γίνεται ένας συνηθισμένος άνθρωπος να συμβάλλει ανέμελα στη μαζική δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να τρελαθεί; Και χωρίς μετά να στοιχειώνεται απ’ τις τύψεις;  

«Η αποφασιστική ρωγμή του χαρακτήρα του» λέει η Άρεντ, ήταν η αδυναμία του να μπει στη θέση του άλλου, να δει την πραγματικότητα «μέσα από τα μάτια του διπλανού.»  

Αυτός ήταν ο λόγος που μπορούσε να κάνει ό,τι έκανε. Να περιφρονεί την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και να παραβαίνει κατ’ εξακολούθησιν το κορυφαίο ανθρώπινο ταμπού.  

Και πότε έπαψε να μπαίνει στη θέση του άλλου; Όταν μπήκε στο απατηλό ιδιοσύστημα του ναζισμού. Στην ψευδαίσθηση ότι ανακάλυψε κάτι μεγαλύτερο και σεβαστότερο από τη ζωή την ίδια.   Τον ενδυνάμωσαν (και τον αποκοίμησαν) μια σειρά αυταπάτες: η πίστη του στα ιδανικά της αρείας φυλής. Η μεγαλειώδης αίσθηση ενός ιστορικού πρότζεκτ. Η αποστολή του να αλλάξει την Ευρώπη, να αποκαθάρει τη φυλή του, προς ένα μέλλον ξανθό και ευγονικό, φιλόμουσο και κρυστάλλινο σαν πηγή στις Άλπεις.   Ορισμένες ζωές θα έπρεπε να θυσιαστούν – no big deal. Νυν υπέρ πάντων αγών.  

Όμως η πραγματικότητα βρωμάει καμένο πτώμα. Οι νεκροί σε τραβάνε απ’ το μανίκι. Τι έκανε ο Άιχμαν απέναντι στο χειροπιαστό θάνατο;    Υπεξέφυγε. Κουκούλωσε τα γεγονότα με υπηρεσιακή αποστασιοποίηση. Ψυχρή γλώσσα. Λογικά άλματα. «Τα κλισέ, η ξύλινη γλώσσα, η ακολουθία των συμβάσεων, η τυπολατρική τήρηση κάθε κανονικότητας στην έκφραση και την συμπεριφορά, λειτουργούν κοινωνικά ώστε να μας προστατεύουν απέναντι στην πραγματικότητα» έγραψε η Άρεντ σε ένα δοκίμιό στο New Yorker με τίτλο «Τhinking» 15 χρόνια μετά το βιβλίο του Άιχμαν.  

Αυτό ακριβώς αισθάνομαι ότι κάνουν τα μέλη της κυβέρνησης αυτές τις μέρες. Κινητοποιώντας ένα κούφιο, αναίσθητο οπλοστάσιο από κλισέ και υπηρεσιακές ασάφειες, ουσιαστικά προστατεύονται από την φριχτή πραγματικότητα η οποία εν πολλοίς είναι και δικό τους έργο.   Διηγούνται επίσης την αποστασιοποίηση και την έλλειψη ανθρωπισμού τους. Το τριπάκι της καριέρας τους. Την χαμηλή επαφή με την πραγματικότητα που έχουν -και ανέκαθεν είχαν- πρώτα λόγω του παιδαριώδους ιδεαλιστικού τους αυτισμού (όταν ήθελαν να αλλάξουν την Ευρώπη), τώρα λόγω της ολικής βύθισής τους στο φαγανό μάελστρομ του Μαξίμου.  

Σημερα ακόμη ένα νέο πτώμα ξεβράστηκε στη Γλυφάδα. Εννοείται ότι κανένας τους δεν θα πάει στην οικογένεια του νεκρού. Κανένας τους δεν θα ζητήσει συγγνώμη. Διότι απλώς αδυνατούν να μπουν στη θέση του άλλου, να δουν την πραγματικότητα «μέσα από τα μάτια του διπλανού τους».   Όπως όλοι οι μοιραίοι πολιτικοί. Όπως όλοι οι μοιραίοι άνθρωποι

Πηγή: www.lifo.gr

Category: Κυριο Θεμα, Πολιτισμός, Προτεινόμενα άρθρα

( 4 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Αναστασία says:

  Καλή η προσπάθεια του αρθογράφου να εξηγήσει την ψυχοσύνθεση του Τσίπρα και της παρέας του, αλλά δεν βλέπω πουθενά να ομολογείται η περιβόητη δήλωσή του: “Είμαι ΑΘΕΟΣ”, είπε.

  Τί περιμένετε απο έναν τέτοιο άνθρωπο;

  Σαφώς και οι προηγούμενοι πολιτικοί δεν ήταν καλύτεροί του μόνο και μόνο επειδή δεν το δήλωναν, επειδή και αυτοί αποδείχτηκαν κρυφοαρνητές και κρυφομασώνοι.
  Αλλά είναι διαφορετικό όταν το δηλώνεις έτσι ξεκάθαρα και σίγουρα η ευθύνη του κόσμου που τον ψηφίζει είναι πολύ μεγαλύτερη.

  • 1.1
   Στέφανος says:

   Εγώ είμαι φανερός μασώνος..τί θα ήθελες να μου κάνεις;

   Ποιόν ψήφισες και ψήφιζες τα όσα χρόνια έχεις από το πολιτισμένο κράτος μας τη δυνατότητα να ψηφίζεις;..διότι στην ιερά σύνοδο για να εκλεγείς, το βλέπω λίγο…σκούρο και μακρινό!!

   • 1.1.1
    Αναστασία says:

    Μπά! Θίχτηκες εσύ; Τσιπραίος είσαι, γι αυτό;

    • 1.1.1.1
     Αναστασία says:

     Ή μήπως πασόκος, ή νεοδημοκράτης;

     Εγώ δεν μπορώ να σου κάνω τίποτα, όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης σου, τότε θα είσαι για κλάματα, ταλαίπωρε!

     • Στέφανος says:

      Κι ενώ εγώ θα κλαίω την ώρα εκείνη της κρίσης, εσύ θα βολτάρεις παραδίπλα, ίσως πίνεις και κανα φρέντο έξω από την πύλη ή ό,τι άλλο έχει για φράχτη ο παράδεισος!!

      ΥΓ: Δεν είσαι πασόκα, δεν είσαι νεοδημοκράτισα, δεν είσαι τσιπραία…χρυσή αυγή δεν υπήρχε πριν λίγα χρόνια..είσαι τόσο μικρή ή είσαι σαν τον Παπαθεμελή..πονηρή;

      Παισούλα έπρεπε να σε λένε!

  • 1.2
   Σ.Α.Ν says:

   Περαν των υπερβολων σας , θα περιμενε ενας καλοπιστος να διαχωρισετε τον πρωην πρωθυπουργο κ. Κωστα Καραμανλη , που και θεοσεβουμενος ηταν και σταυροκοπιοταν καλυτερα και απο τους ιερωμενους .
   Μηπως να τον εξαιρεσετε στο επομενο σχολιο σας για να αποκατατησετε την αληθειαν;;; και
   Δεν ειναι αδικο να βαζετε ολους τους Ελληνες πολιτικους και πολιτες στο ”μπλεντερ”;;;.

   • 1.2.1
    Αναστασία says:

    Στέφανε, μόνο πονηρή δεν είμαι. Το “Παισούλα” είναι ωραίο. Ξέρεις τί άλλο αποδίδεται στον αγιο Παίσιο; Ο προφητικός λόγος ότι θα έρθει καιρός που ο κόσμος θα τους πάρει με τις πέτρες τους πολιτικούς! Ο καιρός αυτός εγγύς και νυν.

    ΣΑΝ, σιγά τον ηγέτη, ανατρίχιασα! Οι σταυροί που κάνει κι αυτός είναι ψεύτικοι. Που είναι ο Καραμανλής να μιλήσει τόσα που γίνονται;;; Και δεν εννοώ μόνο για το μακεδονικό, αλλά και για τόσα άλλα σοβαρά θέματα! Τί κάνει; Μουγγάθηκε;;;

    • 1.2.1.1
     Επισκέπτης says:

     Βρε Αναστασία, όπου πας τα ίδια λες. Κολλάνε δεν κολλάνε, εσύ εκεί, με τούς άθεους και τούς … ένθεους και δεν συμμαζεύεται. Τελευταίως έχεις κατσικωθεί στον “Ινφογνώμονα” τού Καλεντερίδη και τού έχεις κυριολεκτικά πηδήξει τού ανθρώπου το ιστολόγιο.

     Μπας και είσαι πιστή τού Καλαβρύτων; 🙂 🙂

     • Αναστασία says:

      Βρεε…ενοχλήθηκε και ο Επισκέπτης! Αν ενοχλεί ο λόγος μου πάει να πει ότι χτύπησα φλέβα. Να αρχίσετε να ξυπνατε σιγά σιγά. Και όχι, δεν είμαι εγώ που γράφω στον Καλεντερίδη. Αναστασία γράφει και εκεί;;

      Πιστή μόνο στον εαυτό μου είμαι, σε κανέναν δεν δίνω λογαριασμό.

    • 1.2.1.2
     Στέφανος says:

     Ο κόσμος που το μόνο που γνωρίζει να κάνει ως δράση ή χειρότερα αντίδραση είναι να παίρνει με πέτρες τις ηγεσίες του και ειδικά αυτές που τις εξέλεξε ο ίδιος με την ψήφο του, είναι το λιγότερο για…δέσιμο ή για αεροβάπτισμα και θάψιμο!
     Εάν ποτέ γίνει αυτό που ονειρεύεσαι, την επόμενη ημέρα έλα να με ξαναβρείς για το επόμενο επεισόδιο της..Λάμψης!
     Το σενάριο είναι ήδη γραμμένο!

     • Αναστασία says:

      Αν το κάνει αυτό Στέφανε ο κόσμος, θα λεγεται μετάνοια ή ανάνηψη. Και θα είναι θεάρεστο και ελπιδοφόρο.
      Εδώ θα είμαστε και θα το δουμε.

 2. 2
  Άρις Τεροδέξιος Εφιάλτης says:

  Είναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, δηλαδή ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ, και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Το έχει άλλωστε πει πολύ καιρό πριν ο Ανιέλι: “Βάλε την αριστερά να σου κάνει τη βρώμικη δουλειά”. Είναι εξαιρετικά ικανοί, μαζί με τους νεοφιλελέδες της σημερινής ΝΔ φυσικά …

 3. 3
  Αργυρώ Αμπαριώτου says:

  Τρικυμία εν κρανίω

  • 3.1
   Άρις Τεροδέξιος Εφιάλτης says:

   Συντόφισσα Αργυρώ, σε αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ (ή γενικά η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ίδιο κάνει, τα ίδια μπιπ είναι εξάλλου) μας κλείνει το Μάτι ….

 4. 4
  ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ says:

  Αγαπητοι μου,πολυ σωστα τοποθετηθηκατε ολοι,αλλα μην γελοιομαστε,ολα ειναι στημενα,τι κι αν ψηφιζαμε ολοι αυτους που μας καθοριζανε καποιοι απ την εποχη του μεγαλου Εθναρχη ο οποιος δεν προλαβε να κατεβη απ το αεροσκαφος μετα την χουντα του 1974 ξεκινησε λιτοτητα,περιεργως διοτι χρεος δεν υπηρχε -οπως αποδειχτηκε 30 χρονια αργοτερα-οπου ολοι μα ολοι τον υποδεχτηκαν σαν ελευθερωτη……….εκτοτε τους φαγαμε με το κουταλι ολους τους πολιτικους που νοιαζονταν για την χωρα με απαυγασμα την εποχη Τσιπρα και τις υποσχεσεις του “δεν πληρωνω”……αυτα βεβαιως θα τα κρινη η ιστορια αν μεινη στο τελος Ελληνικο κρατος απουλητο,ως αναφορα τωρα στην δεδηλωμενη αθεια του,μονον αθεος δεν ειναι η μαλλον ειναι αθεος ως προς τον Χριστο,γιατι πως αλλιως φοραει το “κιπα” το Εβραικο αρα πιστευει στον Εβραιο θεο………οπως ο Μπους υιος που ειχε κανει δηλωση “εμενα ο θεος μου με διεταξε να επιτεθω στο Ιρακ”καιι φυσικα δεν εννοουσε τον Χριστο αλλα τον θεο των Εβραιων τον Γιαχβε…….ετσι και ο τσιπρας μας δηλωνει την αθεια του και για να μην παραξηγιομαστε οχι μονον αυτος και οι ακολουθοι του αλλα και οι κυριοι και κυριες των αλλων κομματων……….τιποτα τυχαιο λοιπον,ολα κατευθυνομενα και μεις προβατα που ακολουθουμε τις ροτες τους “εκοντες”βεβαιως μια και μας επεισαν οτι καθοριζουμε το μελλον μας………..συγγνωμη αν στενοχωρησα καποιους αλλα αν ψαξετε θα δητε την σαπιλα απο πολυ παλιοτερα απ τις αρχες του αιωνα με τον αλλο Εθναρχη τον Ελ.Βενιζελο τον κατασκευαστη της Μικρασιατικης καταστροφης………

  • 4.1
   Επισκέπτης says:

   Δεν ξεκίνησε μόνο λιτότητα, αλλά και ευρείας κλίμακος κρατικοποιήσεις, καίτοι είχε πρόθεση να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ. Κατέστησε αφεντικά τα συνδικάτα, τούς παρέδωσε την οικονομία, ενώ την παιδεία την άφησε έρμαιο στην αριστερά.

   “ως αναφορα τωρα” προφανώς εννοείτε ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ. Το έχω δει αρκετές φορές αυτό το λάθος, που οφείλεται σε κακή γνώση τής γλώσσας.

   Τέλος, το περίφημο κιπά δεν φανερώνει κάποια θρησκευτική πίστη, αλλά είναι δείγμα σεβασμού για τούς ιερούς των Ιουδαίων. Σε μία καθολική εκκλησία, αλλά και στην ρωσσική ορθόδοξη, οι γυναίκες οφείλουν να φορούν μαντήλι στο κεφάλι. Για να μπεις σ’ ένα τζαμί, οφείλεις να βγάλεις τα παπούτσια σου και να πλύνεις τα πόδια σου (υπάρχουν βρύσες απ’ έξω για αυτήν την δουλειά). Για να μπεις σ’ έναν ιερό ιουδαϊκό χώρο, οφείλεις να φορέσεις κιπά.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Σταύρος Λυγερός Όπως αναμενόταν, έλαβε χώρα μίνι ανασχηματισμός, για την ακρίβεια συμπληρώσεις του κυβερνητικού σχήματος. Αφορμή ήταν η αντικατάσταση του υφυπουργού Εργασίας Ηλιόπουλου, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. ...

  15/2/19 | (0 σχόλια)
  Του Κώστα Ράπτη Η πολυετής συριακή περιπέτεια της Τουρκίας ξεκίνησε με τη φιλοδοξία της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ και της δημιουργίας ενός οιονεί προτεκτοράτου νοτίως των συνόρων. Οδηγήθηκε στην προσπάθεια αποτροπής της ανάδυσης μιας νέας κουρδικής οντότητας, απειλητικής για ...

  15/2/19 | (2 σχόλια)
  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ Ο Μ.Μπόλαρης, ο Θ.Μωραΐτης, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, ο Π.Κουρουμπλής, ο Α.Τόλκας, η Θ.Τζάκρη Η τελευταία μεταγραφή δύο πρώην συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τους Θάνο Μωραίτη και Αγγελο Τόλκα- τους ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας