Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας», διαμηνύει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μέσω του ραδιοφώνου 24/7. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια οι πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Του Βασίλη Σκουρη.

Επιμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι «νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε γραπτή παρέμβαση, που εκφωνήθηκε από το Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του μαρτυρικού χωριού της Μουσιωτίτσας, εκδηλώσεις που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω των φονικών πυρκαγιών της Αττικής. Τη νομική διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7, την περασμένη Δευτέρα. Η Αθήνα, άλλωστε, δείχνει να έχει αποφασίσει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Οκτώβριο, οπότε η Βουλή και θα υιοθετήσει το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συγκροτήσει και στην οποία Πρόεδρος είχε οριστεί ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Το news24/7 παρουσιάζει σήμερα τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, όπως έχουν ολοκληρωμένα παρουσιαστεί κατά το παρελθόν, απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις έχουν παραγραφεί:

«Διευκρινίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης.

Α. Σ’ αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.

Β. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρότερη, όσο ήδη από την κατοχική περίοδο είχε αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά καιρούς.

ΙΙ. Και, δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.

Α. Επισημαίνω πριν απ’ όλα ότι το 1946, στη Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.

Β. Κυρίως δε τονίζω με έμφαση ότι το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στη Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται. Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου) «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων που νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (lato sensu) σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.

1. Τούτο –ήτοι η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990. Όταν μετά την επανένωση της Γερμανίας η τελευταία απέκτησε ενιαία νομικώς πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο 2 + 4» μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.

2. Γίνεται δε σήμερα γενικώς και επισήμως δεκτό –και de facto το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στη βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει τη θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που περιγράφει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο «Σύμφωνο», δεδομένου ότι μόνο τότε, όπως ήδη τόνισα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γ. Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως παθόντα από την γερμανική κατοχή κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής.

Δ. Η από ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου. Κατά τις διατάξεις αυτές «ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τα πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως». Επέκεινα οι διατάξεις των άρθρων 46 και 47 του «Κανονισμού Νόμων και Εθίμων του Πολέμου στην ξηρά», ο οποίος είναι προσαρτημένος στη Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907, καθιερώνουν και τις δύο θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου του Πολέμου, ήτοι τις αρχές της προστασίας του σεβασμού του Ανθρώπου και της ατομικής ιδιοκτησίας. Όλες αυτές τις αρχές επικαιροποίησε η απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης του 1946.

1. Αυτό είχε αποδεχθεί, έναντι της ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμως το 1965 ο τότε Καγκελάριος Λούτβιχ Έρχαρτ.

2. Ο ίδιος δε είχε τότε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500 εκ. γερμανικών μάρκων.

ΙΙΙ. Η σχετικώς πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία απορρίφθηκε ιταλικό αίτημα –υπήρχε και παρέμβαση Ελλήνων διαδίκων- για πολεμικές αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας, ουδόλως αλλάζει τα προαναφερόμενα νομικά δεδομένα και επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο διότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή ιδιωτών. Τώρα γίνεται λόγος για απαιτήσεις του Ελληνικού Κράτους, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο για εξόφληση του κατοχικού δανείου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των «πεπραγμένων» των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Α. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ελάχιστο των κατά τα προαμνημονευόμενα ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας είναι σήμερα, περίπου, 60 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο και 110 δισ. ευρώ λόγω αποζημιώσεων. Ήτοι σύνολο, περίπου, 170 δισ. ευρώ. Αλλ’ αυτό είναι θέμα ειδικότερου υπολογισμού, ο οποίος θα γίνει με την επιμέλεια των αρμόδιων ελληνικών κρατικών αρχών.

Β. Και κάτι τελευταίο: Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται και από την ανάγκη οριοθέτησης των υποχρεώσεων των χωρών της ευρωζώνης ως προς την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων –μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας-μέλους- επιβάλλει και την επίλυση των μεταξύ των χωρών αυτών κάθε είδους συναφών διαφορών, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.»

Πηγη: news247.gr 

olympia.gr

spot_img

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο,τι και να κανει ο κ. Προεδρος της Δημοκρατιας παλι ΠΑΚΗ θα τον ονομαζουν οι αντιδεξιοι και κυριως οι αντικαραμανλικοι συνελληνες ,- μορφωμενοι και μη -, παρ’οτι μεχρι στιγμης κινειται στα πλαισια του Συνταγματος, ” βγαζει γλωσσα” σε ολους τους θρασεις γειτονες Σκοπιανους, Αλβανους και Τουρκους ,αλλα και σε αλλους -οπως τωρα -τους Γερμανους.
    Μερικοι μαλιστα τον ”προτρεπουν” να παραιτηθει για να αναλαβει μεχρι τις εκλογες Προεδρος της Δημοκρατιας ο κ. Βουτσης , ως Προεδρος της Βουλης, οπως ο μακαριτης ο Αλευρας το καταραμενο 1985 , που με την αναθεωρηση του Συνταγματος του 1986 μας ”κατσικωνεται” ως κοινοβουλευτικος ”δικτατορας” ο εκαστοτε πρωθυπουργος με μονη την δεδηλωμενη ,παρ’οτι εκπροσωπει την εσχατη μειοψηφια στον λαο καθ’ολην την 4ετια του, οπως πρεπει να συμβαινει τωρα , κυριως , μετα την Συμφωνια με τα Σκοπια και την πρωτοφανη πυρκαια στην Αττικη.
    Αλλα χρονια τωρα οι περισσοτεροι συνελληνες κατηργησαν το κυριε , καθιερωσαν τον ενικο στις προσφωνησεις και ειδοποιουνται μεταξυ τους και με την γνωστη λεξη που αρχιζει απο ”μ”. Ισως γιατι μεγαλωσαν με το ΚΛΙΚ του Πετρου Κωστοπουλου και αλλα ”κλασσικα” λαικίστικα .

    • Γιωργάκης, Κωστάκης, Αντωνάκης, Πάκης κλπ. Ο καθένας κερδίζει την προσφώνηση που τού αξίζει.

      Όπως ο Στεφανόπουλος στην δεύτερη θητεία του είχε καταντήσει δεκανίκι τού Σημίτη, έτσι και τούτος είναι δεκανίκι των κυβερνώντων, αρκεί να πέφτουν τα “φράγκα” κάθε μήνα, όπως λέει ο συμπαθής Στέφανος.

      Άλλως, γιατί παραβιάζει εν γνώσει του το Σύνταγμα; Πότε; Δεχόμενος πολιτικό όρκο, τον οποίο το Σύνταγμα (κακώς, κατά την γνώμη μου) δεν προβλέπει. Άρα, από το 1915 κυβερνά κυβέρνηση, που ουσιαστικά δεν έχει πάρει τον από το Σύνταγμα προβλεπόμενο όρκο. Παρατυπία, μικροπράγματα; Ίσως, αλλ’ αυτά δείχνουν το ποιον τού ανδρός, τού χαμαιλέοντος αυτού, που προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση.

      Εύκολα “βγάζεις γλώσσα” γλώσσα εκ τού ασφαλούς. Οι πομφόλυγες δεν κοστίζουν τίποτε κι “εντυπωσιάζουν” μόνον ανεγκεφάλους.

    • Και κάτι ακόμη. Η “ορολογία” αντικαραμανλικός, αντιδεξιός κλπ., ανήκει στο αρκετά απώτερο παρελθόν. Εκτός από παρωχημένη φρασεολογία, όμως, τα “αντικαραμανλικός”, “αντιπαπανδρεϊκός”, “αντιβενιζελικός κλπ., όπως και τα αντίστροφά των, εδράζονται στην προσωπολατρία, που φανερώνει άνθρωπο με παρωπίδες και μυαλά αρτηριοσκληρωτικά. Στο 2018, ζούμε, ρε φίλε, και όχι στο 1918. Έλεος!

  2. «Νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας»

    Από το 1950 και μετά, ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Το ερώτημα είναι γιατί επί σχεδόν 70 χρόνια δεν έχομε προσφύγει δικαστικά, αφού η Γερμανία αρνείται ακόμη και να εξοφλήσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, όπως έκανε στην Γιουγκοσλαβία (1971) και την Πολωνία (1956). Από τρεις χώρες είχε πάρει τέτοιο δάνειο.

    Τι συμβαίνει ακριβώς και δεν προσφεύγομε στην Δικαιοσύνη; Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο είναι συγκεκριμένο, μη διαπραγματεύσιμο (υπάρχουν έγγραφα) και δεν παραγράφεται.

    Οι πολεμικές επανορθώσεις/αποζημιώσεις είναι διαπραγματεύσιμες και σε περίπτωση διαφωνίας, μπορεί να προσφύγει κανείς στο διαιτητικό δικαστήριο τού ΔΔΧ.

    Οι Ιταλοί, που έχουν εξοφλήσει τις δικές των υποχρεώσεις, κορόιδα είναι; Αλλά αφού οι Έλληνες, αυτό το … “λαμπρό έθνος”, που γράφει και ο Παπαχελάς, δεν ενδιαφέρεται να μάθει, άλλως θα ζόριζε τούς πολιτικούς ταγού του, τι περιμένει κανείς;

    Συλλέγουν υπογραφές για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων

  3. Ο πιο αρνητικός υπουργός της μεταπολίτευσης σε επίπεδο προσωποπαγούς άσκησης της πολιτικής, με τα τερτίπια που διάβρωσαν τον κρατικό μηχανισμό, ο πιο υποστηρικτικός μιας εμετικής κυβέρνησης πρόεδρος της πολιτείας όλων των εποχών, μας κούρασε με τους δεκάρικους που βγάζει και με τα επικοινωνιακά του τσιτάτα.

    Ας κάνει ένα καλό στην πατρίδα και ας παραιτηθεί.

    Όλα τα άλλα είναι για το θεαθήναι και δεν αλλάζουν την εικόνα.

    Στην Ελλάδα λείπουν οι πολιτικές που θα ανατάξουν την κοινωνία και δε εμπιστεύομαι πάκηδες για αυτό, ούτε για αστείο!

    • Γιώργη, ο Παυλόπουλος ξεπληρώνει χρέη στον Τσίπρα. Χάρη σ’ αυτόν έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη γλάστρα τής Ελλάδος. Ο τύπος είναι εντελώς εμετικός και ο άλλος κάθεται με μυαλό δεκάχρονου και εκστασιάζεται με τούς δεκάρικούς του.

      Οι υποθέσεις που ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ήθελε να ξεχάσει

      • Αν και δεν περίμενα φίλε Επισκέπτη αυτά τα άρθρα για να σχηματίσω γνώμη για τον παυλόπουλο, ωστόσο είναι κατατοπιστικά σε σημαντικό βαθμό -αν και ελλειπτικά αλλά είναι λογικό- και σε ευχαριστώ για την επισύναψη των άρθρων αυτών.

        • Δεν έκανα τίποτε για να μ’ ευχαριστείς, φίλε Γιώργη. Θα κάνω τώρα, για να σε διασκεδάσω:

          Εδώ κάποιος ζητά για τον Παυλόπουλο, ούτε λίγο ούτε πολύ, την επαναφορά τού άρθρου τού Συντάγματος τού 1952, το οποίο καθιστούσε το πρόσωπο τού Άνακτος “ιερόν και απαραβίαστον”!! Ζητά, ει δυνατόν, να απαγορευτεί να γράφομε ό,τι γράφομε για τον Πάκη και προπαντός αυτό, να το λέμε “Πάκη”….

          Όλα τ’ άλλα περιττεύουν.

          • Υπήρξε εκείνο το κομματικό πρόσωπο που στα τέλη του 2014 παρίστατο ως τιμητής και μάλιστα (ορθώς) δεν τον είχε σε καίρια θέση ο Σαμαράς -ασχέτως αν μπορεί να διαφωνείς με τον Σαμαρά-.
            Τον “παίνευαν” καμμένοι και λοιποί εκείνη την περίοδο.

            Ξάφνου το 2015 τον πρότεινε ο Τσίπρας για ΠτΔ.

            Αυτό που ζητάει ο “Σαν” σαφώς και δεν θα μπω στην διαδικασία να το σχολιάσω.

            Κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν είναι υπεράνω κριτικής.
            Και οι πολίτες -θεωρητικά τουλάχιστον- δεν είμαστε υπήκοοι.

            Η κριτική στο κομματικό πρόσωπο και δημόσιο εν γένει παυλόπουλο, είναι αυστηρά υπόθεση της πολιτικής κοινωνίας.
            Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να το απαγορεύσει.

            Αν δεν τους αρέσει …πρόβλημά τους.

            Όμως ούτε άσχετοι είμαστε, ούτε ανενημέρωτοι για τα δημόσια πράγματα.
            Και άλλοι σοβαροί ακαδημαϊκοί έχουν ασκήσει κριτική στην κομματική παρουσία παυλόπουλου, τι να κάνουμε;
            Υπάρχει και κόσμος που μπορεί να αξιολογήσει πράγματα και καταστάσεις χωρίς φυσικά να θεωρείται ….οπαδός (!) ήτοι, να ανήκει σε κάποιο ιδιότυπο στρατόπεδο “αντικαραμανλισμού” ή ό, τι άλλο.

            Στο κάτω-κάτω δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αξιολογείται η πολιτική του Καραμανλή, του Παπανδρέου ή όποιου άλλου με πρόσημο τον εκάστοτε πρώτο τη τάξει υπουργό του.

            Αν ναι, τότε πάσο.

            Αλλά προσωπικά ασκώ ΠΟΛΙΤΙΚΗ κριτική στον παυλοπουλο, τον οποίο θεωρώ τον χειρότερο υπουργό της μεταπολίτευσης και έναν πρόεδρο της πολιτείας που δείχνει να είναι ταυτισμένος σε τρομερό βαθμό με την επίσης -κατ’ εμέ- χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης για την οποία θεωρώ εξαιρετικά ουσιαστικό το άρθρο του κυρίου Σαββίδη (περί μεταπολιτευτικού ιζήματος κλπ).

            Να είσαι καλά, χαιρετώ σε.

  4. Στο σχολιο μου ανεφερα δυο κατηγοριες Ελληνων , που ”δεν πανε” τον εκλεγεντα με εισηγηση της σημερινης κυβερνησεως και με ευρεια πλειοψηφια βουλευτων Προεδρο της Δημοκρατιας μας κ. Προκοπη Παυλοπουλο , που σε γνωσεις και εκφορα τους, αλλα και εκτελεση των καθηκοντων του για την ενοτητα του Εθνους , υστερει μονο των τριων πρωτων Προεδρων της Δημοκρατιας μας , δηλονοτι των αειμνηστων Μιχαηλ Στασινοπουλου, Κων/νου Τσατσου και Κων/νου Καραμανλη (του και Στραταρχου κατα τον Τσατσο στην κυβερνησιμοτητα).
    Ειχα αναφερει τους αντιδεξιους ”ανανταμ -παπανταμ” και τους αντικαραμανλικους , που υπαρχουν και πολλοι μαλιστα- οσο υπαρχει στην Βουλη και δεν συνταξιοδοτηθηκε απο την πολιτικη ο πρωην πρωθυπουργος κ. Κωστας Καραμανλης, για το ενδεχομενο να τον ξαναπροτιμησουν οι συνελληνες( καιρου επιτρεποντος και Θεου θελοντος -φυσικα και συμμαχων και εταιρων-). Γιατι αυτο φοβουνται και δεν το θελουν. Θελουν ομως να παραιτηθει και να αναλαβει μεχρι τις εκλογες -γιατι μαλλον δεν θα εξασφαλισθει πλειοψηφια 180 βουλευτων – ο κ. Βουτσης , ως δευτερος τη ταξει πολιτειακο παραγων.
    Ποιον ομως αραγε θα ηθελαν για νεο Προεδρο της Δημοκρατιας δεν μας αποκαλυπτουν.
    Λετε να εχουμε γυναικα Προεδρο, οπως αρκετες Ευρωπαικες χωρες;;;.

    • Η ζώσα πολιτική ιστορία του τόπου (ως προς τις συνέπειες και τα παραδείγματά της) αποδεικνύει τι είναι ο παυλόπουλος.

      Δεν υπάρχουν “αντικαραμανλικοί” αυτά είναι προγραφές φασιστικής λογικής για να δικαιολογούν αυτόκλητοι απολογητές του εκάστοτε πολιτικάντη την οποιαδήποτε κριτική στάση στην θλιβερή πολιτική του παρουσία.

      Κάντε μας λοιπόν την χάρη διότι πολύ πιο εύκολο θα ήταν να εικάσουμε (ειδικά στην Ελλάδα της φαυλοκρατικής λογικής των προσλήψεων που έχουν κυριαρχήσει) σε ποια κατηγορία δυνάμει ταξινομούνται όσοι παρίστανται ως …τιμητές.

      Και αυτό δεν συμφέρει καθόλου!

  5. Δεν περιμενα ,αγαπητοι φιλοι κ.κ. Γιώργη και Επισκεπτα τις αμεσες αντιδρασεις σας , που απεδειξαν την αντιδεξια και αντικαραμανλικη θεση σας.
    Δικαιωμα σας , αλλα και αλλοι απο το 1967-74 εβριζαν οσους ψελιζαν για μελλοντικη επανοδο του αειμνηστου Καραμανλη απο το Παρισι – ιδιαιτερα μετα το Πολυτεχνειο- και στις 23 Ιουλιου του 1974 ηταν μεταξυ του ενος εκατομυριου λαου που τον υπεδεχθησαν στην Αθηνα απο το Αεροδρομιο του Ελληνικου μεχρι την Βουλη.
    ΜΗ εκτιθεσθε ,λοιπον, γιατι εχει ο καιρος γυρισματα και οι περισσοτεροι συνελληνες ειναι ανεμομυλοι.
    Ποσοι Πασοκοι βρεθηκαν με φανατισμο στις ταξεις των Συριζανελ και μερικοι της Χρυσης Αυγης;;;.

  6. Σταχυολογώ:

    “αντιδεξια και αντικαραμανλικη”

    ” Ποσοι Πασοκοι βρεθηκαν με φανατισμο στις ταξεις των Συριζανελ και μερικοι της Χρυσης Αυγης;;;.”

    Αυτά τα εκτρωματικά που διάβασα παραπάνω αποδεικνύουν το αβαθές του οπαδικού λόγου, της ασημαντότητας και της κραυγαλέας μεροληψίας.

    Αντ’ αυτού αντιτείνω ότι δεν ανήκω σε καμία τάξη …συριζανέλ ή χρυσαυγιτών ή φανατικού που …στρέφεται κατά του Καραμανλή ή κάτι τέτοιο.

    Θα παρέπεμπα σε πληθώρα στοιχείων για το δημοσιονομικό βάρος, την πελατειακή αποδόμηση του κράτους, κλπ αλλά αυτό θα είχε νόημα με όρους έλλογης αντιπαράθεσης και όχι λογικής αυλικών που απλώς παθαίνουν παράκρουση όταν κάποιος δεν δηλώνει “οπαδός” εκείνου που οι ίδιοι προβοκάρουν υπό μορφή τελάλη ή επίδοξου αυλικού…

    Εν τέλει η κριτική στην Ελλάδα ταξινομείται καταχρηστικά στον οπαδισμό και στις ομαδούλες που οι θαμώνες τους έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται ως μοναδικό οχυρό αποτροπής του λόγου και της σκέψης.

    Γι’ αυτό πάμε εκεί που βρισκόμαστε.

    Διότι η προπαγάνδα, η συνθηματολογία, ο οπαδισμός έχουν υποκαταστήσει τον τεκμηριωμένο λόγο και την έλλογη αντιπαράθεση.
    Τι να αντιτείνει κανείς στο παραληρηματικό μένος της ταξινόμησής του σε κάποια ομάδα ή κόμμα, ειδικά όταν έχει την απόλυτη ευχέρεια επικαλούμενος σχόλιά του να αποδομήσει τον παραληρούντα οπαδό που τον ταξινομεί κατ’ αυτό τον φαιδρό τρόπο;;;

    • “Τι να αντιτείνει κανείς στο παραληρηματικό μένος της ταξινόμησής του σε κάποια ομάδα ή κόμμα, ειδικά όταν έχει την απόλυτη ευχέρεια επικαλούμενος σχόλιά του να αποδομήσει τον παραληρούντα οπαδό που τον ταξινομεί κατ’ αυτό τον φαιδρό τρόπο;;;”

      Τίποτε, φίλε Γιώργη, απολύτως τίποτε. Ό,τι κι αν αντιτείνεις θα πάει χαμένο. Όσες αποδείξεις περί τού αντιθέτου, επίσης. Δεν θα λάβεις απάντηση, τουλάχιστον στοιχειωδώς λογική, θα περάσει λίγος καιρός και κάπου παρακάτω θα βρεις από τον ίδιον ακριβώς τα ίδια γραμμένα. Ανίατη περίπτωση οπαδισμού και προσωπολατρίας. Πίστεψέ με, έχω πικράν πείρα…

    • Δεν ηθελα να ”κανετε δηλωση ” οτι δεν ανηκετε σε καμια ταξη συριζανελ κλπ. Εγω εγραψα ποσοι Πασοκοι -χωρις να σας συμπεριλαβω-που ειναι γεγονος- αδιαμφισβητητο πια- αυξησαν τους Συριζανελ και την Χρυση Αυγη και εμειωσαν το ΠΑΣΟΚ του 43% του 2009 σε 4% το 2015, σε σημειο που το κατεστησαν στη συνεχεια ”χλευη των αντιπαλων” ,οπως θα ελεγε αν ζουσε ο Γερος της Δημοκρατιας.
      Δεν το εσωσε ουτε η 3ετης συγκυβερνηση του με την Σαμαρικη Ν.Δημοκρατια
      Τωρα και μονο που αλλαξε και ονομα και εγινε ΚινΑλ επαυσε να υπαρχει και στις επομενες εκλογες μαλλον θα δυσει ο πρασινος ηλιος του. Λυπουμαι που την καταγραφη των γεγονοτων την θεωρειτε οπαδικη και την υπαρξη αντι… σε ολα τα κομματα την θεωρειτε ανυπαρκτη.
      Να θυμηθουμε μαζι οτι υπαρχουν Σημιτικοι και αντισημικοι ,παπανδρεικοι και Βενιζελικοι Γεννημα-τικοι και αντιθετοι.
      Μεχρι στιγμης δεν παρουσιασθηκαν αντιτσιπρικοι , λογω της εξουσιας . Αργοτερα και αυτοι θα φανουν.
      Ειναι η πορεια της πολιτικης ζωης παντου και παρουσιαζεται ως εσωτερικη αντιπολιτευση. Να ειστε καλα.

  7. Ο προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας κ. Προκοπης Παυλοπουλος,( ουτε πακης , ουτε παυλοπουλος με μικρα τα αρχικα γραμματα του ονοματεπωνυμου),οπως τον αναφερει το” εξαιρετικα ευθυβολο κειμενο” ειναι στην θεση του και θα παραμεινει εκει -συν Θεω- μεχρι του Μαρτιου του 2020 , για να εκφραζει το συνολο του φιλοπατριδος Ελληνικου λαου και να ”τα χωνει” ο,που σταθει και ο,που βρεθει σε πραγματικους και ασπονδους φιλους, γεμιζοντας με υπερηφανεια ολους τους φιλους της πολυκομματικης και ελευθερης Δημοκρατικης Πολιτειας ,με τα ευρωπαικα κεκτημενα, που η δικη του -Δεξια – Παραταξη εξασφαλισε απο το 1974 στην Ευρωπαικη Ελλαδα ολων των Ελληνων, που τωρα την απολαμβανουν και της ”βγαζουν και γλωσσα” οι αρνητες της απο το 1974 , οι οποιοι ουτε τα προσχηματα τηρουσαν και τηρουν οι αγνωμονες , με τις μυριες τοσες αυταπατες τους , που καθημερινως διαψευδονται και διαλυονται.
    Δικαιωμα τους εστω και αν αρκουνται σε απαξιωτικες εκφρασεις , χωρις αντεπιχειρηματα, ισως γιατι δεν εχουν.
    Μονο που τωρα σιγα-σιγα ο Ελλην και κυριως η Ελληνιδα, απο τις 16 Ιουνιου με το Σκοπιανο και τωρα τις πυρκαιες τρομαξε και τιποτε δεν τον σταματα και τα περι ”πακη κλπ” τα θεωρει αστειοτητες , για να μη γραψουμε την γνωστη λεξη σε αναλογες περιπτωσεις.
    Ειναι καταντια , αλλα και αυτη η λεξη λεγεται και γραφεται.

    • Δεν απάντησες σ’ αυτό:

      “Άλλως, γιατί παραβιάζει εν γνώσει του το Σύνταγμα; Πότε; Δεχόμενος πολιτικό όρκο, τον οποίο το Σύνταγμα (κακώς, κατά την γνώμη μου) δεν προβλέπει. Άρα, από το 1915 κυβερνά κυβέρνηση, που ουσιαστικά δεν έχει πάρει τον από το Σύνταγμα προβλεπόμενο όρκο. Παρατυπία, μικροπράγματα; Ίσως, αλλ’ αυτά δείχνουν το ποιον τού ανδρός, τού χαμαιλέοντος αυτού, που προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση”

      Αν είναι ο ρυθμιστής τού πολιτεύματος, πρέπει να διαφυλάττει το Σύνταγμα και όχι να υποχωρεί χωρίς κανένα δισταγμό στις απαιτήσεις τού οιουδήποτε. Άσε τον Πάκη να είναι δεκανίκι τού ΣΥΡΙΖΑ και ζήσε στην κοσμάρα σου.

      • Μια απαντηση ειναι να υποβαλλετε μηνυση εναντιον του για παραβιαση του Συνταγματος , οποτε θα γινετε πασιγνωστος στο Πανελληνιο και θα απαλλαγουμε απ’αυτον και φυσικα μετα θα εκλεξουν τον Αγιο Καλαβρυτων , που οχι μονο θα τους υποχρεωσει να ορκισθουν με θρησκευτικο ορκο ,αλλα και σε περιπτωση αρνησεως τους ουτε καν θα τους δεχθει στο γραφειο της Προεδριας.
        Και μετα νεο 1965 με το ”ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο ο εκλεγμενος πρωθυπουργος,η, ο Προεδρος της Δημοκρατιας;;;”.
        Αμ φιλε μου τα αυγα δεν τα αλωνιζουν .
        Προφανως αυτο δεν το ειχατε σκεφθει , γιατι -να σας ανταπαντησω με το λεξιλογιο σας- ζειτε στην κοσμαρα σας.

        • Με άτομο που το μυαλό του δεν φαίνεται να ξεπερνά αυτό ενός δεκάχρονου, τι διάλογο να κάνεις;

          • Ηταν αναπαντεχο και εξουθενωτικο το στριμωγμα σας -για καταθεση μηνυσεως σας εις βαρος του Π.τ.Δ-, αλλα μη κατεφευγετε σε νηπιακες αντιδρασεις , γιατι εκτιθεσθε στους αρκετους συνανιχνευτες, που διαβασαν το αρθρο και εγω θελω να ανεβει το επιπεδο σας , γιατι ετσι θα ειναι καλυτερος και ο διαλογος.
            Και παλι να εισαι καλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα