ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αντιδράσεις στη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κρασιμίρ Ουζούνοφ και Άνγκελ Ντιμιτρόφ στον τ/σ Nova

Ο πρόεδρος του ειδησεογραφικού πρακτορείου FOCUS, Κρασιμίρ Ουζούνοφ και ο καθηγητής Άνγκελ Ντιμιτρόφ, πρόεδρος, εκ μέρους της βουλγαρικής πλευράς, της κοινής επιτροπής για θέματα ιστορίας και εκπαίδευσης μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια, σχολίασαν το θέμα της επίτευξης συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στην πρωινή εκπομπή του τ/σ Nova.

Παρακολουθώντας το τι συμβαίνει στις δύο χώρες τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες, θα ήταν τολμηρό να πει κανείς ότι το θέμα έχει τελειώσει, ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση επί του θέματος, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, όχι μόνον στις δύο χώρες, αλλά και άλλοι θεσμοί όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχουν συμφέρον από την επίλυσή του. Έτσι απάντησε ο καθ. Ντιμιτρόφ στην πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν επιτέλους έχει κλείσει το ζήτημα της ονομασίας.

Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν και πολλοί στις δύο χώρες που δεν θέλουν την επίλυση: Δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν θέλουν καμία αναφορά του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και στην ίδια την ΠΓΔΜ, δυνάμεις που δεν θέλουν αλλαγή του ονόματος της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της χώρας. «Νομίζω ότι συγκρούονται δύο εθνικισμοί, ένας παλιός και ένας νέος, οι οποίοι ακόμη ενισχύουν την δύναμή τους. Και αυτή η αντιπαράθεση, και βεβαίως δεν μιλώ για εξωτερικά συμφέροντα που μπορεί να τροφοδοτούν τέτοιες στάσεις, δεν είναι σαφές που θα καταλήξει», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

Κατά τη γνώμη του, στη Βουλγαρία υπάρχουν δύο απόψεις για το θέμα του ονόματος. «Η μια είναι η ιστορική, η σκοπιά του παρελθόντος που έχει και τις περισσότερες προκαταλήψεις και είναι γεμάτη ένταση. Η άλλη είναι η σύγχρονη πολιτική σκοπιά που βάζει στη ζυγαριά την ιστορία και τα σύγχρονα πολιτικά δεδομένα και συμφέροντα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω – στην περίπτωση με το νέο αυτό όνομα, δεν αλλάζει τίποτα για τη Βουλγαρία. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» εγγράφεται απλά στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι πιο αποδεκτό από το όνομα «Ιλίντενσκα Μακεδονία», τόνισε ο Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία περιέχει και σημεία που είναι θετικά για τη Βουλγαρία αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι δίνεται τέλος στις αλυτρωτικές επιδιώξεις της ΠΓΔΜ. Ο Ουζούνοφ διευκρίνισε ότι πρόκειται για το κείμενο που αφορά τις «μακεδονικές μειονότητες» στις άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο Ουζούνοφ, αναφερόμενος στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προστατεύει τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, σημείωσε ότι η συμφωνία (σ.σ.: Ελλάδας-ΠΓΔΜ) είναι καλύτερη από αυτήν που υπέγραψε η Βουλγαρία, σε ό,τι αφορά την προστασίας από αλυτρωτικές επιδιώξεις. Σημειώνει επίσης ότι  γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, σε αντίθεση με την συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και «Μακεδονίας», την οποία χαρακτηρίζει «διακήρυξη καλής θέλησης, που ξεκίνησε το 1998 και απλά ανανεώθηκε το 2007». Αναφέρθηκε επίσης στις προβλεπόμενες ανταλλαγές αγαλμάτων και την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στα μνημεία στα Σκόπια που αφορούν στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και ότι δεν θα υπάρχει «μακεδονικό» μπαλέτο ή «μακεδονικό» θέατρο.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν η Βουλγαρία πρέπει να ανησυχεί από την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», δεδομένου ότι υπάρχουν δύο απόψεις επ’ αυτού, ο Ντιμιτρόφ απαντά ότι με την συμφωνία δεν αλλάζει απολύτως τίποτα για την Βουλγαρία. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» δίδεται στην «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «άρα δεν γίνονται τα πράγματα χειρότερα για μας, σε σχέση με πριν. Μάλιστα, το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι πιο αποδεκτό από το «Δημοκρατία Ιλίντενσκα Μακεδονία», σημειώνει ο Ντιμιτρόφ. Η συμφωνία περιλαμβάνει κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων, και της Βουλγαρίας. Επειδή η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» έχει ως στόχο να βάλει τέλος στις αλυτρωτικές στάσεις και αξιώσεις που υπάρχουν στο Σύνταγμα της «Μακεδονίας».

Από δω και στο εξής, με δεδομένο ότι, 61 βουλευτές, με απλή πλειοψηφία, μπορούν να αλλάξουν το όνομα της χώρας, αυτό αποτελεί ένα κακό προηγούμενο για τον Ουζούνοφ. Κατ΄αυτόν, κάθε απλή πλειοψηφία, στο μέλλον, θα μπορεί να αλλάζει το όνομα κατά πως νομίζει. Όσο για την Βουλγαρία, αυτή συμφωνεί σε κάθε πρόταση πιθανής ονομασίας, είτε πρόκειται για Ιλιντενσκα είτε για Βόρεια, χωρίς πολλή σκέψη, εξαιτίας της έλλειψης γνώσης και εξειδίκευσης.

Η διαμάχη για το όνομα και οι συζητήσεις για την επίλυσή της κρατούν πάνω από 25 χρόνια, σημειώνει ο καθ. Ντιμιτρόφ. Πάνω σ’ αυτό εργάζεται ολόκληρη η ελληνική διπλωματία και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που η συμφωνία είναι πραγματικά καλή, για την ελληνική πλευρά, βεβαίως, υποστηρίζει. Η Ελλάδα επωφελείται από την συμφωνία, απαλείφονται αναφορές στην αρχαιότητα. Υπ’ αυτήν την έννοια κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αν και ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα έχουν τελειώσει.

Τέλος στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τί θα γίνει αν ο πρόεδρος της πΓΔΜ αρνηθεί να υπογράψει και οι δύο απαντούν ότι αυτό δεν θα αναστείλει τη συμφωνία αλλά θα καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και το δημοψήφισμα μπορεί να συμπέσει με νέες προεδρικές εκλογές. Και οι δύο συνομιλητές συμφωνούν ότι τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

(Πηγή: Πρακτορείο Focus

 Ανακοίνωση του κόμματος ABV για την συμφωνία Ελλάδα – ΠΓΔΜ

 «Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» σημαίνει μάλλον ότι δεν θα υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις προς την Ελλάδα εκ μέρους της «Μακεδονίας», αλλά υπονοεί ενδεχόμενες εδαφικές διεκδικήσεις προς τη Βουλγαρία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος ABV.

Το ABV χαιρετίζει την συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ, παράλληλα όμως αναφέρει τα εξής: «Εμείς πάντα υποστηρίζαμε την υποψηφιότητα ένταξης της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της Βουλγαρίας».

«Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ικανοποιεί κατά πάσα πιθανότητα τις εδαφικές ανησυχίες της Ελλάδας, αλλά υπονοεί εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Βουλγαρίας επειδή ένα τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι και η Μακεδονία του Πίριν που βρίσκεται στη βουλγαρική επικράτεια και στην ουσία ο νομός Μπλαγκόεβγκραντ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της».

Σ’αυτή την σχέση υπενθυμίζονται τα λόγια του πρωθυπουργού Μπορίσοφ του 2012 ο οποίος είχε πει τότε «η εκδοχή «Βόρεια Μακεδονία» είναι απολύτως απαράδεκτη. Αυτό το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για εδαφικές αξιώσεις. Τα Σκόπια θα ζητήσουν να πάρουν και το Μπλαγκόεβγκραντ».

Στην θέση του κόμματος ABV εξαπολύονται και κατηγορίες σε βάρος του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών για το ότι συμφωνεί και χαιρετίζει κάθε πρόταση για λύση του ζητήματος – τόσο το Ilindenska όσο και τη Βόρεια Μακεδονία. Το κόμμα ABV τάσσεται κατηγορηματικά κατά ονομασίας που περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε επί πολλά χρόνια θέσει το ζήτημα της ονομασίας και μπλόκαρε την ένταξη της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στο τέλος η χώρα πέτυχε αυτά που επεδίωκε. Στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «η συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μας επιτρέπει να κάνουμε σαφή διαχωρισμό μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας», ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν αφορά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρεται ακόμα στη θέση του ABV.

Τέλος εκφράζεται η προσδοκία ότι τα τελικά συμπεράσματα της Μικτής Επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ θα είναι σημαντικά εν όψει της εκπόνησης της επίσημης βουλγαρικής θέσης για τις ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων.

Δηλώσεις στελεχών VMRO και ΒΣΚ

«Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι η υποστήριξη της κυβέρνησης της «Μακεδονίας» και του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συνυπέγραψε την συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο βουλευτής των Ενωμένων Πατριωτών, Γιουλιάν Άνγκελοφ σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνηση να ακυρώσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού Μπορίσοφ και της ΥΠΕΞ Ζαχάριεβα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα στα Βαλκάνια. Η απόφαση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ και της ΥΠΕΞ Ζαχάριεβα να μη συναντηθούνε με τον πρόεδρο Ιβανόφ αποτελεί ένδειξη για το ότι η Βουλγαρία δεν συμφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε η «Μακεδονία» μέχρι πριν ενάμιση χρόνο και την οποία συνεχίζει να ακολουθεί ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ήταν μια πολιτική που στρεφόταν κατά όλων των γειτόνων της «Μακεδονίας» – υποδαύλιση της γλώσσας του μίσους και αποφυγή επίλυση προβλημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες.

Ελπίζουμε ότι οι «Μακεδόνες» πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας θα αναλύσουν και θα επενεξετάσουν τα λάθη που έκαναν στις τελευταίες δεκαετίες ώστε να έχει επιτέλους η «Μακεδονία» πραγματική ευκαιρία να γίνει μέλος της ΕΕ και οι άνθρωποι της χώρας να έχουν πιο κανονικό και ελεύθερο τρόπο ζωής. Δυστυχώς, οι ενέργειες του προέδρου Ράντεφ δεν δείχνουν κάτι τέτοιο και το βουλγαρικό κράτος πρέπει να έχει κατάλληλες θέσεις και αντιδράσεις πάντα όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για τη «Μακεδονία» ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της οποίας έχει βουλγαρική καταγωγή», κατέληξε ο Άνγκελοφ.

«Πρέπει να αναζητηθούν εγγυήσεις ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» δεν θα βγει έξω από τα σύνορα της σημερινής «Μακεδονίας». Στη δήλωση αυτή προέβη ο επικεφαλής της ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σόφιας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, Καλογιάν Πάργκοφ μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα, Σόφια» του ραδιοφωνικού σταθμού Focus του ομώνυμου ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ο Πάργκοφ ζήτησε να ακουστεί κάτι πιο συγκεκριμένο από την Σερβία στο θέμα επειδή η χώρα αυτή παίζει επίσης ρόλο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα