Δεν «σώζει» την τουρκική λίρα η αύξηση επιτοκίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παραμένει σε κλοιό πιέσεων το τουρκικό νόμισμα παρά την αύξηση επιτοκίων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ανακτηθεί η αξιοπιστία και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Το τουρκικό νόμισμα προσπάθησε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, μετά την χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16,5%,  προκειμένου να στηρίξει το βυθιζόμενο νόμισμα. Ωστόσο, σημειώνονται έντονες διακυμάνσεις. Η λίρα κινήθηκε νωρίς το πρωί στα 4,5650 έναντι του δολαρίου, όμως λίγη ώρα αργότερα ξανα-υποχώρησε στο 4,6977 (-2,67%). Σημειώνεται πως πριν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, το τουρκικό νόμισμα έφτασε να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στις 4,9290 λίρες/δολάριο.

Η λίρα δέχεται πιέσεις το τελευταίο διάστημα λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –ο οποίος αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων»- για μεγαλύτερες εξουσίες του επί της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση που εκλεγεί στις 24 Ιουνίου.

Χθες, όμως, ο κ. Ερντογάν, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, δεσμευόμενος ότι θα τηρήσει τις παγκόσμιες αρχές για τη νομισματική πολιτική, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως, όπως εκτιμούν αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg, μεγάλο μέρος των επιδόσεων της λίρας τις επόμενες ημέρες, θα εξαρτηθεί από τις εξωτερικές συνθήκες. Αν το αμερικανικό δολάριο χάσει τη δυναμική του και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ανακάμψουν από τα πρόσφατα χαμηλά, μπορεί να ακολουθήσει και η λίρα. Αν όχι, πιθανότατα θα παραμείνει μεταξύ των ισχνότερων νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Μπορεί να αρκεί βραχυπρόθεσμα αν οι παγκόσμιες αγορές γυρίσουν και αυτές θετικά», σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, Tatha Ghose. «Αλλιώς, θα υπάρξει απλώς μια μικρή παύση». Ο ίδιος εκτιμά πως για να ελεγχθούν οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν στο 20%.

Βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να υπάρξουν κέρδη για τη λίρα. Η Old Mutual and Fidelity International σχολιάζει πως οι επενδυτές μπορεί να μειώσουν τις θέσεις short που πίεζαν το νόμισμα. Η λίρα θα μπορούσε να ανακάμψει ως το 4,4 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τον Kiran Kowshik της UniCredit. «Δεδομένου του πολύ μεγάλου sell-off που σημειώθηκε στην τουρκική λίρα από τα τέλη Απριλίου, νομίζω πως η τουρκική λίρα μπορεί να επιχειρήσει βραχυπρόθεσμα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος».

Κατά τον ίδιο, ο κ. Ερντογάν πιθανότατα θα εμφανιστεί λίγο πιο επιθετικός για το ξένο συνάλλαγμα στην προεκλογική του ομιλία, κάτι που θα στηρίξει τη λίρα, ωστόσο μεσοπρόθεσμα οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν το νόμισμα, δεδομένου ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διευρύνεται. Ως εκ τούτου, η λίρα πιθανότατα θα συνεχίσει να υποαποδίδει.

Ο Alejandro Cuadrado της BBVA εκτιμά πως «η αύξηση επιτοκίων θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποσοβήσει το selloff, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία. Μπορεί να χρειαστούν και άλλα σινιάλα, αλλιώς παραμένει αναπόφευκτη η προς τα πάνω προσαρμογή της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας».

Η Delphine Arrighi της Old Mutual σημειώνει πως η αύξηση των επιτοκίων μπορεί «μόλις να αρκεί» για να καθησυχάσει τις αγορές, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σημειώνοντας πως χωρίς στροφή στην οικονομική πολιτική, η τουρκική λίρα μπορεί να αποδυναμωθεί περισσότερο μεσοπρόθεσμα.

Η Shamaila Khan, της AllianceBernstein αναφέρει πως η αύξηση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Η θετική επίπτωση θα διαρκέσει μόνο για όσο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να επιδιώκει μια επιθετική πολιτική. Μια έκτακτη απόφαση δεν θα αλλάξει το κλίμα, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Σημειώνει πως δεν έχει δει πολιτική αντίδραση που να αφορά την διευθέτηση των ανισορροπιών.

Από την Wells Fargo, o Erik Nelson σχολιάζει πως θα χρειαστεί μακροπρόθεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση για αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. «Χωρίς πιο απτά και διατηρίσιμα σημάδια δέσμευσης της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό, το τουρκικό νόμισμα πιθανότατα θα παραμείνει υπό πίεση».

Για την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας κάνει λόγο και ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management, που σημειώνει πως η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.

Από την πλευρά του, ο Win Thin της Brown Brothers Harriman χαρακτηρίζει «πολύ αδύναμη απάντηση» την αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μ.β., λέγοντας πως η όποια ανακούφιση για το νόμισμα «πιθανότατα θα είναι προσωρινή αν αυτό είναι το μόνο που θα κάνει η τράπεζα». Ο ίδιος εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να είχε αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον στο 20%.

«Δεν είμαι πεπεισμένος πως οι 300 μονάδες βάσης είναι αρκετές σε αυτή τη φάση για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα», δηλώνει ο Anders Faergemann της PineBridge Investments. «Πριν από μια εβδομάδα ίσως να ήταν, όμως σήμερα η αίσθησή μου είναι πως η αγορά έχει προχωρήσει και θα προτιμούσα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να είχε εκπλήξει την αγορά και να είχε ανακτήσει κάποιον έλεγχο σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Ο Christian Maggio της TD Securities λέει πως «πρόκειται σίγουρα για μια σχετική κίνηση αν θέλουν σοβαρά να συσφίξουν και να διορθώσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού, ωστόσο θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί».

Στο θέμα της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στέκεται και ο Paul Greer της Fidelity International, λέγοντας πως αν ήθελε να μειώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε πιο βιώσιμη βάση και να μειώσει τα μακροπρόθεσμα κόστη χρηματοδότησης του Τουρκικού χρέους, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, συνοδεύοντάς την με απλοποίηση των εργαλείων νομισματικής πολιτικής της. Όπως αναφέρει, πάντως, η αύξηση επιτοκίων είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει τη λίρα βραχυπρόθεσμα.

«Νομίζω πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρύξουμε το τέλος της αδυναμίας της λίρας, όμως προφανώς είναι μια καλή αρχή», σχολίασε στο Reuters ο Inan Demir, οικονομολόγος της Nomura, σημειώνοντας το παράδειγμα της Αργεντινής που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. «Θα πρέπει να δούμε και κάποια περαιτέρω σύσφιξη στην τακτική συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στις 7 Ιουνίου, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν το πραγματικό επιτόκιο», συμπλήρωσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1615585/ti-lene-oi-analytes-gia-thn-toyrkikh-lira-meta-thn.html

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα