Χαμόγελα για τις κάμερες: Κυρώσεις ενόψει για τους S-400, διαφορές πίσω από τις κλειστές πόρτες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

US Secretary of State Rex Tillerson (L) and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) attend their press conference in Ankara, Turkey, 16 February 2018. Tillerson was in Turkey for talks about the Turkish army’s operation against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces in Afrin, Syria. EPA, TUMAY BERKIN FEBRUARY 16, 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM Με άλυτες τις περισσότερες διαφορές των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, αναχώρησε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σημεία τριβής παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), που αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, η εισβολή στη Συρία και η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, που θα μπορούσε να αναγκάσει την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις.

Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία, διέρχονται μια στιγμή κρίσης (“crisis point”), ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, υποσχέθηκε συνεργασία με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα, απεύθυνε νέες προειδοποιήσεις, σχετικά με τη διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων και το σχέδιο της χώρας να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Τίλερσον, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σχέση των δυο χωρών, και όπως φαίνεται οι προκλήσεις αυτές δεν έγινε εφικτό να επιλυθούν ακόμη και μετά τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, με τον ίδιο το Ταγίπ Ερντογάν, για πάνω από 3,5 ώρες, αλλά και την ολονύκτια προσπάθεια βοηθών του  με τούρκους ομολόγους τους, , στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.

Ρωσικά Όπλα

Ένα ακόμη αγκάθι είναι το σχέδιο της Τουρκίας, για αγορά από την Ρωσία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει επιβολή αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία, βάση του νόμου που έχει ψηφιστεί πρόσφατα από το Κογκρέσο, για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν σαφής όσο αφορά το τι θα γίνει εάν προχωρήσει η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, «έχουν σοβαρές ανησυχίες» και ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Ένταση στο ΝΑΤΟ

Η εισβολή στη Συρία δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων στρατών στο ΝΑΤΟ, με τις αμερικανικές δυνάμεις να πολεμούν δίπλα στο YPG στη βορειοδυτική, τη στιγμή που η Τουρκία επιτίθεται σε μέλη του γκρουπ δυτικά.

Οι δυο πλευρές σημείωσαν ότι αποτελεί προτεραιότητα της ομάδας εργασίας που θα δημιουργήθηκε η αντιμετώπιση του θέματος της πόλης Μανμπίζ, πόλης στη βόρεια Συρία που βρίσκεται υπό την κατοχή του YPG, με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην πόλη, αμέσως μετά την Αφρίν. Ο κ. Τίλερσον τόνισε, ότι η Μανμπίζ, πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους,

«Ξεκαθαρίσαμε τι προσδοκούμε από τις ΗΠΑ, όσο αφορά την υποστήριξή τους προς το YPG, και τη μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε για το θέμα ο κ. Τσαβούσογλου, «θέλουμε οι κρίσιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια να εκλαμβάνονται σοβαρά».

Όπως μάλιστα είπε, προηγούμενες υποσχέσεις των ΗΠΑ, δεν τηρήθηκαν, αλλά, «οι δυο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση να αποκαταστήσουν τη σχέση τους πάλι».

Συμφώνησαν σε μηχανισμό

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με τον τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να δημιουργήσουν, ένα μηχανισμό με στόχο αποτελέσματα (results-oriented mechanism), για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αρχίζοντας από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς του Κούρδους μαχητές του YPG, στη Συρία, και την πιθανότητα συγκρούσεων εκεί.

«Θα κλειδώσουμε τα χέρια, πρόκειται να εργαστούμε επάνω στα θέματα που δημιουργούν προβλήματα σε εμάς», ανέφερε ο κ. Τίλερσον στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε με κάποια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και ταχύτητας», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αμερικανικά Στρατεύματα

Η Τουρκία είναι κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και φιλοξενεί περίπου 1500 αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, και αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ, σημείο εκκίνησης για τη μάχη εναντίον του ISIS. Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έγιναν χειρότερες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και την σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών, ακόμη και τούρκων πολιτών, που εργάζονται για την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Ρέξ Τίλερσον στην Τουρκία ήταν να βρει κάποιου είδους συμβιβασμό με τον Ερντογάν, όσο αφορά τη σύγκρουση στη Συρία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τους Κούρδους του YPG, που είναι βασικοί σύμμαχοί τους στην καταπολέμηση του ISIS. Αυτό έχει κάνει έξαλλη την Τουρκία, που χαρακτηρίζει το YPG, τρομοκρατική οργάνωση και έχει ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση, «κλάδος ελιάς, εναντίον του στη Συρία. Η κοινή συνέντευξη τύπου, έδειξε ότι οι τόνοι της ρητορικής έχουν κατέβει, αλλά την ίδια στιγμή, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης στη σχέση Ουάσιγκτον και Άγκυρας, μετά την επίσκεψη.

Επίσης, δεν φάνηκε να υπήρξε πρόοδος στην κόντρα γύρω από την έκδοση του μεγάλου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως το μυαλό πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Περιμένουμε με αγωνία οποιαδήποτε νέα στοιχεία» ανέφερε ο κ. Τίλλερσον. Πληροφορίες από Press Availability With Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Πηγή: Χαμόγελα για τις κάμερες: Κυρώσεις ενόψει για τους S-400, διαφορές πίσω από τις κλειστές πόρτες http://mignatiou.com/2018/02/chamogela-gia-tis-kameres-diafores-piso-apo-tis-klistes-portes-ke-kirosis-enopsi-gia-tous-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα