Κάλεσμα Μακρόν στο ΔΝΤ να μην θέτει νέες απαιτήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κρίση στην Ελλάδα ξεπερνιέται, εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Δεν είναι σωστό το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα. Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας.

Κάλεσμα Μακρόν στο ΔΝΤ να μην θέτει νέες απαιτήσεις

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα πρώτο βήμα, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και όπως είπε η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να λειτουργήσει καλή τη πίστει και να μην θέτει νέες απαιτήσεις, ενώ το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν το 2018, σημείωσε.

Στάθηκε στην ανάγκη για επενδύσεις αλλά και στη συνεργασία για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που έρχεται στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μακρόν. Οπως είπε η Ελλάδα βίωσε πολύ σκληρή λιτότητα τα τελευταία χρόνια και «ένα μεγάλο μέρος της παρτίδας που παίζεται στην Ευρώπη παίζεται εδώ», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. Συμπλήρωσε πως θα υπογραφούν μια σειρά συμφωνιών-πλαίσιο για τεχνολογία, ενέργεια και άλλους τομείς.

Τσίπρας: Το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα μετέχουν χρηματοδοτικά ή όχι. Στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά αλλά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις του και αυτών της ευρωπαϊκής πλευράς.

«Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να αποτιμηθεί και με βάση αυτή να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Το αντίκτυπο αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικό».

Μιλώντας συνολικά για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να γίνει μια παρατήρηση: Η ΕΕ έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Αν καλείται να λύσει παγκόσμια προβλήματα πρέπει να μπορεί να λύνει δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. «Πρέπει να φτιάξει τους κατάλληλους θεσμούς», τόνισε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτός ο διάλογος.

Μακρόν: Μοιραία θα φτάσουμε σε ελάφρυνση χρέους

Από την πλευρά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα. Υποστηρίζω τον ρόλο του Ταμείου διεθνώς αλλά δεν είναι ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα.

Ελπίζω από το 2018 να βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να συνεχίσει η αλληλεγγύη να λειτουργεί, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε ελάφρυνση του χρέους.

Αν υπάρξουν διαφωνίες θα πρέπει να δούμε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορέσουμε να βρούμε λύσεις με το ΔΝΤ και να βγούμε από την κρίση. Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς με ξενύχτια για να προσπαθούμε να βρούμε ποια θα είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας μετά από τρία χρόνια. Δεν γνωρίζω καν ποια θα είναι η ανάπτυξη της Γαλλίας.

Τσίπρας: Εξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο

Συζητήσαμε ουσιαστικά και σε βάθος κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική κυβέρνηση ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα στη διπλή κρίση, αυτή της οικονομίας και του προσφυγικού.

Σε πείσμα ορισμένων που επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η Ελλάδα μπορεί να πει με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα. Μετά τις μεταρρυθμίσεις τα πρώτα τρίμηνα δείχνουν άνοδο του ΑΕΠ με αύξηση των εξαγωγών και της μεταποίησης ενώ καταγράφεται τρίτη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι αυτή είναι και η θέση των Θεσμών.

Ο χρόνος είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο τον Αύγουστο του 2018. Η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που συνδέει το χρέος με το ΑΕΠ ήταν πολύ θετική και η Γαλλία συνέβαλε σε αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο να συνεργαστούμε για τις επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις της Γαλλίας έχουν ενδιαφέρον, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι 40 επιχειρηματίες ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατη είναι η συμφωνία για τον ΟΛΘ ΟΛΘ +0,50% στον οποίο έχει συμμετοχή γαλλική εταιρεία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Η Τουρκία

Σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική τεχνική βοήθεια από την Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός συζητήθηκαν επίσης γεωστρατηγικά θέματα, όπως η σχέση με την Τουρκία από την οποία αναμένεται σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δήλωσε πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των δεσμεύσεων της ΕΕ προς την Τουρκία έχει αξία τόσο για τον τουρκικό λαό όσο και για την Ευρώπη καθώς και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Συζητήθηκε επίσης η Κύπρος αλλά και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

euro2day

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα