Οι… Αμερικανοί επέβαλαν λύση στο Αλβανικό αδιέξοδο!

19/5/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 576 εμφανίσεις

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, 16:08

 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς ο Έντι Ράμα, υποχώρησε τελικά στις πιέσεις της Αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήλθε σε συμφωνία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πλέον μετατίθενται για ένα περίπου μήνα.

Καθοριστική για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η επίσκεψη στις αρχές της εβδομάδας του Αμερικανού βοηθού Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών Hoyt Brian Yee, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλλε στον Αλβανό Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπάσα, τη λύση που είχε προτείνει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μακ Άλιστερ που είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Έτσι προχθές βράδυ έγινε συνάντηση των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών πόλων της Αλβανίας Ράμα και Μπάσα, και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσαν την επίτευξη της συμφωνίας, τα σημεία της οποίας αναμένονταν να ανακοινωθούν χθες βράδυ ή το αργότερο σήμερα.

Με δεδομένο ότι η συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί στηρίζεται στην πρόταση του Γερμανού ευρωβουλευτή, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάθεση των εκλογών από τις 18 Ιουνίου για τα μέσα Ιουλίου, η συγκρότηση κυβέρνησης με υπηρεσιακούς υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία και ο ορισμός ενός Αντιπροέδρου κοινής αποδοχής. Πρωθυπουργός θα παραμείνει ο Έντι Ράμα, που αποτελεί «παραχώρηση» στην κυβερνητική πλευρά, καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε επίπονα την παραίτησή του.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν σε ένα μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση, που είχε δηλώσει αποχή από τις ερχόμενες εκλογές, καταγγέλλοντας μάλιστα για διαφθορά κ.α. τον Έντι Ράμα, δεν εξασφαλίζει όμως σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών, αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Κερδισμένο» από την εξέλιξη αυτή είναι και το ΚΕΑΔ του Βαγγέλη Ντούλε, που είχε συνταχθεί με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συμμετείχε στις διεργασίες που προηγήθηκαν και είχε δηλώσει αποχή από τις προγραμματισμένες εκλογές. Άγνωστη παραμένει πλέον η στάση που θα τηρήσει το άλλο κόμμα, που κινείται στο χώρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας MEGA, το οποίο είχε ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και είχε δηλώσει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.

proinoslogos.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

    25/4/18 | (1 σχόλια)
    Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, δήλωσε πως τα οράματα μεταξύ της Ελλάδας και της χωρας του είναι κοινά. Και εστίασε το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στη σύγχυση που μπορεί να προκληθεί μεταξύ της "Δημοκρατίας της ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας