Οι… Αμερικανοί επέβαλαν λύση στο Αλβανικό αδιέξοδο!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, 16:08

 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς ο Έντι Ράμα, υποχώρησε τελικά στις πιέσεις της Αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήλθε σε συμφωνία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πλέον μετατίθενται για ένα περίπου μήνα.

Καθοριστική για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η επίσκεψη στις αρχές της εβδομάδας του Αμερικανού βοηθού Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών Hoyt Brian Yee, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλλε στον Αλβανό Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπάσα, τη λύση που είχε προτείνει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μακ Άλιστερ που είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Έτσι προχθές βράδυ έγινε συνάντηση των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών πόλων της Αλβανίας Ράμα και Μπάσα, και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσαν την επίτευξη της συμφωνίας, τα σημεία της οποίας αναμένονταν να ανακοινωθούν χθες βράδυ ή το αργότερο σήμερα.

Με δεδομένο ότι η συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί στηρίζεται στην πρόταση του Γερμανού ευρωβουλευτή, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάθεση των εκλογών από τις 18 Ιουνίου για τα μέσα Ιουλίου, η συγκρότηση κυβέρνησης με υπηρεσιακούς υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία και ο ορισμός ενός Αντιπροέδρου κοινής αποδοχής. Πρωθυπουργός θα παραμείνει ο Έντι Ράμα, που αποτελεί «παραχώρηση» στην κυβερνητική πλευρά, καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε επίπονα την παραίτησή του.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν σε ένα μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση, που είχε δηλώσει αποχή από τις ερχόμενες εκλογές, καταγγέλλοντας μάλιστα για διαφθορά κ.α. τον Έντι Ράμα, δεν εξασφαλίζει όμως σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών, αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Κερδισμένο» από την εξέλιξη αυτή είναι και το ΚΕΑΔ του Βαγγέλη Ντούλε, που είχε συνταχθεί με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συμμετείχε στις διεργασίες που προηγήθηκαν και είχε δηλώσει αποχή από τις προγραμματισμένες εκλογές. Άγνωστη παραμένει πλέον η στάση που θα τηρήσει το άλλο κόμμα, που κινείται στο χώρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας MEGA, το οποίο είχε ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και είχε δηλώσει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.

proinoslogos.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα