Οι Σέρβοι εξευτελίζουν τους Τούρκους… Μάχη Μισάρ 1806

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Το 1804 οι Σέρβοι εξεγέρθηκαν κατά των Οθωμανών. Οι Τούρκοι έριξαν στον αγώνα ισχυρές δυνάμεις και πίεσαν τους επαναστάτες. Το 1806 9.000 Σέρβοι μαχητές είχαν καταφύγει στην περιοχή του Μισάρ, στη βορειοδυτική Σερβία. Εκεί οχυρώθηκαν στον ομώνυμο λόφο υπό την ηγεσία του Τζόρτζε Πέτροβιτς, γνωστού ως Καρατζόρτζε και του Γιακόφ Νενάντοβιτς.

Εναντίον τους οι Τούρκοι έστειλαν μια δύναμη 40.000 ανδρών υπό τον βοσνιακής καταγωγής Σουλεϊμάν πασά Σκοπιανλί, τον επίσης Βόσνιο Μεχμέτ πασά Κουλένοβιτς και τον Σινάν πασά. Στη Τουρκική δύναμη υπηρετούσε και μεγάλος αριθμός Γάλλων αξιωματικών πυροβολητών – εκπαιδευτών.

Οι Σέρβοι επαναστάτες οχυρώθηκαν στον λόφο και ανέμεναν τον εχθρό που δεν άργησε να φανεί στις 12 Αυγούστου 1806. Οι Σέρβοι έταξαν και τέσσερα πυροβόλα στις οχυρώσεις. Το σερβικό οχύρωμα ήταν κατασκευασμένο από πατημένο χώμα, με τάφρο γύρω του, ενισχυμένο με ξύλινα παραπέτα. Είχε διαστάσεις 300 χ 280 μ. Οι Σέρβοι διέθεταν και λίγους ιππείς υπό τους Μίλος Ομπρένοβιτς και Λούκα Λαζάρεβιτς.

Η μάχη ξεσπά

Από τις 8 Αυγούστου οι τουρκικές προφυλακές πλησίασαν τις σερβικές θέσεις και σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις. Τελικά στις 12 Αυγούστου οι Τούρκοι αποφάσισαν να επιτεθούν. Με τα τρομακτικές ιαχές, επικαλούμενοι τον Αλλάχ και τον «προφήτη», οι Τούρκοι εξόρμησαν, με σπαχήδες και πεζικό, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μεχμέτ πασάς.

Οι Σέρβοι πεζοί είχαν αναπτυχθεί στα παραπέτα σε δύο γραμμές. Άλλοι δύο ζυγοί ανδρών γέμιζαν τα τυφέκια των δύο πρώτων ζυγών ώστε τα πυρά κατά των Τούρκων να είναι συνεχή. Οι Τούρκοι άρχισαν να προελαύνουν σε μια κόλαση πυρός. Δεκάδες έπεφταν αλλά οι υπόλοιποι συνέχιζαν με φανατισμό.

Ξαφνικά όμως μια φονική σερβική ομοβροντία θέρισε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των Τούρκων σπαχήδων. Οι Τούρκοι σάστισαν και σταμάτησαν την κίνησή τους εν συγχύσει ευρισκόμενοι. Τότε οι Σέρβοι εξόρμησαν εναντίον τους. Οι επιζώντες της ομοβροντίας Τούρκοι ιππείς πανικοβλήθηκαν και υποχωρώντας έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στο πεζικό που ακολουθούσε.

Οι Τούρκοι όμως ανασυγκροτήθηκαν και αντεπιτέθηκαν εκμεταλλευόμενοι τον όγκο των δυνάμεών τους. Ήταν η σειρά των Σέρβων να τραπούν σε φυγή. Όμως ο Κατατζόρτζε με το σπαθί στο χέρι όρμησε μπροστά και τους σταμάτησε, τους εμψύχωσε και τους οδήγησε και πάλι στη μάχη.

Η σερβική αντεπίθεση επέπεσαν με αφάνταστη ορμή και μανία στους Τούρκους. Ο Μεχμέτ πασάς σφάχτηκε σαν αρνί από τον Λουκά Λαζάρεβιτς. Οι Τούρκοι πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Οι Σέρβοι τους καταδίωξαν ως τις γραμμές του πυροβολικού τους. Οι Γάλλοι πυροβολητές των Τούρκων κατάφεραν να προκαλέσουν βαριές απώλειες στους Σέρβους, αλλά τελικά κατακόπηκαν μαζί με τους Τούρκους πυροβολητές.

Οι Σέρβοι έφτασαν μέχρι την σκηνή του Τούρκου διοικητή πριν τελικά αναγκαστούν να υποχωρήσουν υπό την πίεση των αριθμών. Στη μάχη σκοτώθηκε και ο Σινάρ πασάς. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 15 Αυγούστου. Ωστόσο η μάχη της πρώτης ημέρας έκρινες το αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι τελικά υποχώρησαν ταπεινωμένοι έχοντας χάσει τουλάχιστον 3.000 άνδρες, έναντι 500 σερβικών απωλειών.

Οι Σέρβοι εξευτελίζουν τους Τούρκους… Μάχη Μισάρ 1806

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα