«Η ρωσική τακτική στην Αφρίν είναι με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια ;»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου  alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

 Το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι France24 μεταδίδει από το πρωί επαναληπτικά, δείχνοντας και σχετικό οπτικοακουστικό ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς του, ότι το καθεστώς Ασσαντ συνεχίζει να ενισχύει τους Κούρδους της Αφρίν με παραστρατιωτικούς υποστηρικτές του. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, απειλεί να χτυπήσει κάθε υποστηρικτή των Κούρδων, θεωρώντας τον «ως νόμιμο στόχο» των εισβολέων του. Οι εικόνες δείχνουν ότι έχει βομβαρδίσει ήδη νοσοκομείο μέσα στην πόλη της Αφρίν, με καμένα αυτοκίνητα στο προαύλιό του και με ανθρώπινα θύματα στον περίγυρο, όπως δηλώνει στην κάμερα αρμόδιος του ιδρύματος.

Όμως η θέση της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος Ασσαντ μαζί με το Ιράν, αποκλίνει από τις στοχεύσεις των Κούρδων της Συρίας, παρά την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων από την τελευταία στην εμπόλεμη περιοχή της Αφρίν. Χωρίς το σιωπηλό πράσινο φως από τη Μόσχα, που ελέγχει τον συριακό εναέριο χώρο, η τουρκική εισβολή στην Αφρίν δεν θα μπορούσε να δει το φως της ημέρας. Εκμεταλλευόμενος την εμμονή της Άγκυρας για την εξουδετέρωση των Κούρδων της Αφρίν, ο Vladimir Poutine  καθαρίζει τη σχέση του με τον Ερντογάν, μεγάλο πελάτη ρωσικών οπλικών συστημάτων και σκοτώνει τρία πουλιά με μια πετριά : «με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια» που θα λέγαμε. Ήτοι, αποδεικνύει στους Κούρδους την αναποτελεσματικότητα της συμμαχίας τους με την Ουάσινγκτον, ενώ ταυτόχρονα σπέρνει την ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Οι Κούρδοι της Συρίας (YPG),  «Μονάδες Προστασίας του Λαού», είναι σύμμαχοι του διεθνούς συνασπισμού εκεί υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά στην Αφρίν, όπου τους επιτέθηκε η Άγκυρα, δεν είχαν την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων τους. «Θα ήταν αδιανόητο για μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον να αντιταχθεί στην επίθεση μιας μεγάλης δύναμης του ΝΑΤΟ», αναφέρουν στις 21-2-2018 η Marie Jégo, ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη, και ο Allan Kaval στην ηλεκτρονική έκδοση του LE MONDE. «Ο διεθνής συνασπισμός δεν κάνει τίποτα για εμάς στην Αφρίν. Έτσι, είναι καλύτερο το καθεστώς του Ασσαντ απ ‘ό, τι οι Τούρκοι … », δήλωσε στον Monde η Ilham Ahmed, ανώτατη Κούρδη αξιωματούχος στη Συρία. Η στήριξη της Δαμασκού προς τις κουρδικές δυνάμεις τελικά υλοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Αφρίν, επικράτεια των Κούρδων, όπου τα χρώματα του καθεστώτος δεν κυμάτιζαν από το 2012. Αυτές οι ενισχύσεις είναι αρκετές εκατοντάδες άνδρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν ανήκουν στον συριακό στρατό, αλλά κυρίως στις τοπικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπίου. Παρά την καλά προβεβλημένη ανάπτυξή τους, δεν αποσκοπούν στην παροχή σημαντικής στρατιωτικής στήριξης στις πρώτες γραμμές της Afrin, όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επιταχύνει την πρόοδό τους από τη Δευτέρα. «Αυτές οι δυνάμεις έχουν έρθει ώστε η τουρκική αεροπορία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Αφρίν», δήλωσε με αφέλεια στον Monde ο Aldar Khalil, ένας ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος από τη Συρία, αφού η  Μόσχα δεν έχει απαγορεύσει την αεροπορία της Τουρκίας να έχει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της Συρίας. Άρα έχουν μάλλον συμβολική αξία.

Έτσι μια συριακή-τουρκική εναέρια αντιπαράθεση στην Αφρίν φαίνεται απίθανη, επειδή η επιχείρηση «κλάδος ελιάς» δεν είναι τόσο κακά νέα για τη Δαμασκό. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει στη συριακή κυβέρνηση την ευκαιρία να ανακτήσει τον έλεγχο της Afrin και έτσι και τον έλεγχο ενός μέρους των συνόρων της με την Τουρκία. «Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το καθεστώς Ασσαντ και οι Κούρδοι διαπραγματεύονται έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η τουρκική επίθεση και η αναδιάταξη του συριακού στρατού στην περιοχή της Αφρίν», προβλέπει ο Sinan Hatahet, αναλυτής στο think-tank Omran, προσκείμενο στη συριακή αντιπολίτευση. Αυτό είχε αναφέρει στις 29-01-2018 στον ηλεκτρονικό LE MONDE ο ανταποκριτής του στη Βυρητό Benjamin Barthe.

Συμπερασματικά

Νομίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα οι 4 συνεργαζόμενοι δικτάτορες της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν δεν θα επιτρέψουν στους Κούρδους να θέσουν σε εφαρμογή τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου κράτους με αυτό-διαχειριστικές δομές και με προχωρημένες φεμινιστικές ιδέες. Αυτά δεν συνάδουν με τα ανελεύθερα καθεστώτα. Έχουμε και το παράδειγμα του κουρδικού δημοψηφίσματος στο Ιράκ που έπεσε στο κενό πρόσφατα. Και οι ΗΠΑ τους βοήθησαν έως ότου νικήσουν τους τζιχαντιστές. Μακάρι οι εξελίξεις να μας εκπλήξουν ευχάριστα… και να δικαιώσουν τους μαχητικούς Κούρδους.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα