TAZ: «Όχι μποϊκοτάζ στις πλάτες των φτωχών»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τύπος για την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά και τις επιπτώσεις της, τον «ελλιπή εγκλιματισμό» των Κινέζων στον Πειραιά και το έργο του ιατροδικαστή Π. Παυλίδη στον Έβρο.

    Μέχρι την έναρξη του πολέμου η Σομαλία αγόραζε το 90% του σταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς την αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία ωστόσο ισχύει επίσημα μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. Όπως σχολιάζει η taz σήμερα στο πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Όχι σε ένα μποϊκοτάζ στις πλάτες των φτωχών», «η απόφαση αναστολής της συμφωνίας δεν είναι μόνο για την Ουκρανία ισχυρό πλήγμα. Δίχως τα σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Ρωσίας, οι τιμές στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθούν πάλι απότομα, ενώ το πρόβλημα της πείνας στις φτωχότερες χώρες θα ενταθεί». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία επικαλείται μεν τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, είναι ωστόσο γεγονός ότι ο Πούτιν είναι εν γένει δυσαρεστημένος με το deal: «Δεν είχε συμφωνηθεί μόνο ένας ασφαλής διάδρομος για τα ουκρανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ρωσικές μεταφορές σιτηρών και λιπασμάτων με την απόσυρση των απειλών της Δύσης για κυρώσεις κατά των ρωσικών πλοίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Πλοίο, σιτηρά, ΟυκρανίαΠλοίο μεταφοράς σιτηρών από την Οδησσό με προορισμό την Αιθιοπία

Ο Ζελένσκι έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, ενώ οι όποιες συνομιλίες από την πλευρά της Δύσης θα θεωρούνται πλέον «προδοσία», αναφέρει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «κυνική»: «Αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο σε περίπτωση διακοπής των συνομιλιών παγκοσμίως θα είναι οι φτωχότεροι των φτωχών, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επομένως όσοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θέλουν να συνεχιστεί η τροφοδοσία με σιτηρά, θα πρέπει να σταματήσουν να φωνάζουν απλώς “εκβιασμός”, αλλά να κάνουν στον Πούτιν μια προσφορά, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή».

COSCO: Το «κεφάλι του δράκου» στην Ευρώπη

Ο Σι Τζινπίνγκ στο λιμάνι του ΠειραιάΟ Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο λιμάνι του Πειραιά

«Αυτά που ενδεχομένως να συμβούν στο Αμβούργο, εφόσον η COSCO αποδεχτεί τους όρους που θέτει η γερμανική κυβέρνηση, είναι εδώ και καιρό πραγματικότητα για το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας», σχολιάζει ο Γκερντ Χέλερ στην έντυπη έκδοση της Handelsblatt σήμερα, επισημαίνοντας ωστόσο πως σε αντίθεση με το ποσοστό μειοψηφίας, ύψους 24,9%, το οποίο εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, η COSCO κατέχει τα δύο τρίτα των μετοχών στον Πειραιά. Και σύμφωνα με τον Γερμανό ανταποκριτή, «από πολιτική άποψη, η κινεζική παρουσία στον Πειραιά είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα. Έξι χρόνια μετά την εξαγορά της COSCO, οι τριβές υπάρχουν ακόμη. Τα κινεζικά αφεντικά δεν φαίνεται να αισθάνονται πολύ άνετα με τους κανονισμούς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον υπάρχουν επικρίσεις από τα συνδικάτα σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στα εργασιακά, ενώ απουσιάζει ο διάλογος με τους τοπικούς πολιτικούς και τις επιχειρήσεις», επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως «Οι Κινέζοι δεν έχουν εγκλιματιστεί ακόμη στον Πειραιά».

Ο Χέλερ δεν παραλείπει να τονίσει τη σημασία της γεωγραφικής θέσης του Πειραιά, η οποία καθιστά το λιμάνι «ιδανικό κόμβο για το κινεζικό σχέδιο “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, τον νέο δρόμο του Μεταξιού» – και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ανταποκριτής, «η Κίνα θέλει να το χρησιμοποιήσει, όχι μόνο για να κατακτήσει αγορές στην Ευρώπη, αλλά και για να ενισχύσει τον ρόλο της ως νέας παγκόσμιας δύναμης. (…) Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το λιμάνι του Πειραιά είναι “το κεφάλι του δράκου στην Ευρώπη”».

Ένας «άγγελος κακών ειδήσεων» στον Έβρο 

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Frankfurter Rundschau αναφέρεται στον Έλληνα ιατροδικαστή, Παύλο Παυλίδη, ο οποίος με την υπηρεσία του στην Αλεξανδρούπολη «γίνεται μάρτυρας σχεδόν καθημερινά των θανατηφόρων συνεπειών της ευρωπαϊκής πολιτικής στα σύνορα». Δουλειά του Παυλίδη είναι να εξακριβώσει την αιτία θανάτου και την ταυτότητά των νεκρών, εφόσον αυτό είναι εφικτό: «Ο Παυλίδης δεν ασκεί καμία απολύτως κριτική στις ελληνικές αρχές – ούτε μία λέξη (…) Είναι άλλωστε υπεύθυνος για τους ανθρώπους μετά το θάνατό τους», επισημαίνει η δημοσιογράφος, σχολιάζοντας πως σε περίπτωση που αμφισβητούσε τις επίσημες εκδοχές των ελληνικών αρχών, μάλλον δεν θα έκανε τη δουλειά του για πολύ ακόμη, καθώς «εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει σκληρά μέτρα κατά όσων κάνουν λόγο δημόσια για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα».

Βέβαια το έργο του Έλληνα ιατροδικαστή δεν περιορίζεται στη διαλεύκανση της αιτίας θανάτου και της ταυτότητας, επισημαίνει το δημοσίευμα: «Ο Παύλος Παυλίδης έχει μετατρέψει το εργαστήριό του σε σημείο επαφής με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που αναζητούν τους νεκρούς συγγενείς τους». Πρόκειται για κάτι που κάνει χρησιμοποιώντας το προσωπικό του τηλέφωνο, όπου πλέον λαμβάνει μηνύματα από οικογένειες στο Αφγανιστάν, τη Συρία, ακόμη και το Νεπάλ – «Ένα έργο διαμεσολάβησης, το οποίο δεν του ανέθεσε κανείς και για το οποίο δεν πληρώνεται από πουθενά», γράφει η FR.

Χρύσα Βαχτσεβάνου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα