Tαμείο Άμυνας (ΤΑΜ) και το εξαγγελθέν  εξοπλιστικό πρόγραμμα 

15/9/20 | 1 | 0 | 220 εμφανίσεις

 του Αντιστρατήγου (ΤΘ-ΣΣΕ 1960) Ναούμ Νικολάου ,email:makfloga@yahoo.gr

Στη ομιλία στην ΔΕΘ του Πρωθυπουργού και στην  συνέντευξη  Tύπου ουδέν ανακοινώθηκε για την  δημιουργία Ταμείου Αμυνας (ΤΑΜ)  ,που είχε “υποσχεθεί” τον φετινό Ιανουάριο και  ως γνωστόν  ασχολούμεθα με το ΤΑΜ και την εθνική άμυνα εδώ και  28 χρόνια ,επιμένοντας στην δημιουργία του. Ευχόμαστε,ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον ,καθόσον σε περίπτωση που  δεν δημιουργηθεί το ΤΑΜ  ,τότε τους εξοπλισμούς θα κληθεί,να τους πληρώσει και ο  αδύνατος οικονομικά έλληνας πολίτης.Κάτι που θεωρούμε ,ότι πρέπει οπωσδήποτε,να αποφευχθεί, ενώ -αν όλοι οι εξοπλισμοί πραγματοποιηθούν  μέσω ενός  ΤΑΜ -δεν θα πληρώσει  ούτε ένα ευρώ.

Επαυτού  υπενθυμίζουμε ,ότι για τη “θωράκιση” του Έβρου ,που ξεκίνησε τον Μάρτιο, με  μία πρωτοβουλία για την ενίσχυσή του με αγορά πάσης φύσεως υλικών από το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης (τότε Πρόεδρος Υπτγος (ΜΧ-ΣΣΕ 1974) Γεωργιάδης Γ.) ,μερικοί απόστρατοι Αξιωματικοί και ιδιώτες -που υποσχεθήκαμε ονομαστικά να τους παρουσιάσουμε- όταν  πληροφορήθηκαν την διαδικασία  “προσφοράς” – κατέβαλαν συνολικά 50.000 ευρώ και μεταξύ αυτών η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αθηνών  με ένα ποσό 5.000 ευρώ ,κάποιος Οργανισμός κατέβαλε  300.000 ευρώ  , η Βουλή των Ελλήνων 1 εκατομμύριο  ευρώ και προφανώς και άλλοι που δεν γνωρίζουμε.Βέβαια  τώρα ξεκίνησε μία  “θωράκιση” από το κράτος, έστω  “σιδερόφρακτη” και  όχι ιδιαίτερα “οχυρωματική” (τσιμεντένια), ενώ  θα προτιμούσαμε ένα “τείχος” ,όπως αυτό που κατασκεύασε ο Ερντογάν στην Συρία (φωτό).

Τα προφανή  πλεονεκτήματα από την δημιουργία του  Ταμείου Αμυνας  ,που ο  Πρωθυπουργός μπορεί  ,να αξιολογήσει την σημασία του ,σαν πολιτικός που θέλει, να ικανοποιεί  “επιθυμίες” των ελλήνων ,αλλά και  σαν οικονομολόγος που αντιλαμβάνεται ποιό είναι το οικονομικό συμφέρον του κράτος  , είναι:

α.Η μοναδική ευκαιρία των ελλήνων για να εκδηλώσουν -με την οποιαδήποτε “προσφορά” τους στο ΤΑΜ-  την αγάπη τους προς την πατρίδα και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις , στις οποίες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη και πολλοί-εδώ και καιρό- “σφόδρα” αναμένουν ,να εκπληρωθεί  μία τέτοια επιθυμία τους.

β.Η απόκτηση “ζεστού” χρήματος τουλάχιστον 10 δισ.εκ.ευρώ από  διάφορες  πηγές ,που έχουμε πολλάκις δημοσιοποιήσει ,ώστε να παραγγελθεί – εδώ και τώρα-το αναγκαίο για τις Ενοπλες Δυνάμεις στρατιωτικό υλικό ,με άμεση ή βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη παράδοση.

β. Η μη  επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ή έστω μερική αν  αποφασιστεί η δημιουργία του ΤΑΜ  και μερικώς  υλοποιηθούν οι εξοπλισμοί μέσω και του κρατικού προϋπολογισμού .

Γιαυτό εκπλαγήκαμε ,όταν  διαβάσαμε πριν λίγες ημέρες  ,ότι για το 1,5 δισ.εκ.ευρώ για την Εθνική Άμυνα   το   ποσόν  500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι από το ειδικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών  και  το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα προέρχεται από τις αγορές ,που  εξασφαλίστηκε  μετά την έκδοση του 10ετούς ομολογιακού δανείου,ενώ  μέσω του ΤΑΜ  θα μπορούσαν , να εξευρεθούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. . Aυτή βέβαια η εξεύρεση από την Κυβέρνηση του 1 δισ.εκ.ευρώ από το ομολογιακό δάνειο είναι  –μερικώς – δικαιολογημένη, αν ισχύει αυτό που καταχωρήθηκε την  11 Σεπ.2020 στο blog “PRO NEWS”,από   δημοσίευμα του τουρκικού  Πρακτορείου ANΑDOLOY.Δηλαδή το σχετικό άρθρο με τίτλο : “Άγκυρα: «ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία χρηματοδότησαν την Ελλάδα με 2,5 δισ. ευρώ ,για να αγοραστούν τα Rafale” .Ετσι ,αν  αυτές οι χώρες ήταν οι “χρηματοδότες” του 10ετούς ομολογιακού δανείου,σαν έλληνες χαιρόμαστε, που  έχουμε τέτοιους οικονομικούς  “υποστηρικτές” , έστω και με την μορφή 10ετούς ομολογιακού δανείου.

Πάντως άσχετα αν ο  Πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε τη δημιουργία του ΤΑΜ ,που ευελπιστούμε ,ότι θα πραγματοποιηθεί στο  εγγύτερο μέλλον , σημασία έχει το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες -που είναι άξιες  συγχαρητηρίων- για την υλοποίηση μετά από πολλά χρόνια ενός εξοπλιστικού προγράμματος ,αναγκαίου για να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις και να αυξηθεί το  αξιόμαχό τους.Μάλιστα βλέποντας τις “χλιαρές” αντιδράσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης ,μπορεί, να εκτιμηθεί, ότι τα εξαγγελθέντα δύο (2)  προγράμματα-το οικονομικό και εξοπλιστικό – είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα  όσον αφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της  Ελλάδας που ανακοίνωσε ο  Πρωθυπουργός ,σημαντική οπωσδήποτε είναι -πλέον  των άλλων -η αγορά 4 ελικοπτέρων ROMEO, 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου και    18  γαλλικών  αεροσκαφών (  12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων )  RAFALE (φωτο),που πρόκειται να προμηθευθεί η Ελλάδα, στα πλαίσια μίας ευρύτερης αμυντικής  συμμαχίας με την Γαλλία .Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  ,διότι η Ελλάδα αν ενισχυθεί άμεσα και στρατιωτικά από την Γαλλία  ,  η Τουρκία δεν θα αποτελεί πλέον στρατιωτική απειλή για την Ελλάδα. Αλλωστε   η Γαλλία είναι μια  μεγάλη στρατιωτική και πυρηνική δύναμη που  μπορεί  να “συντρίψει” την Τουρκία και γιαυτό  ο “σουλτάνος” Ερντογάν και “οι περί αυτόν” ευρίσκονται σε μόνιμο   “φοβικό” εκνευρισμό (!!!!!).Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία διαθέτει ένα  πυρηνικό αεροπλανοφόρο το “Σαρλ ντε Γκωλ” (φωτο)που πλέει στην Μεσόγειο ,πέντε (5)  πυρηνικά υποβρύχια με 300 πυρηνικές κεφαλές, αξιόμαχο στρατό πλέον των 200.000 που εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική ,φρεγάτες FREM ,600 μαχητικά αεροπλάνα κλπ,κλπ.και…. ο νοών νοείτω (!!!) .Βέβαια  ο Πρωθυπουργός  δεν τόνισε  στη Θεσ/νίκη με εμφαντικό τρόπο την σημασία αυτής της αμυντικής  συμμαχίας και ούτε  εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες του προς την Γαλλία και ειδικότερα προς τον γάλλο Πρόεδρο Μακρόν,που “φλερτάρει” την ηγεσία της ΕΕ μετά την Μέρκελ, προφανώς για μη να αποδώσει “πολεμικό” χαρακτήρα στις δηλώσεις του .Για  να είμαστε όμως -σαν στρατιωτικοί- ρεαλιστές και για να  μη περιαυτολογούμε με φραστικές υπερβολές στρατιωτικών ηγητόρων –μόνο με την Γαλλία μπορούμε αυτή την δύσκολη περίοδο,να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν ,χωρίς να υποστούμε  “απώλειες” ,σε μία έστω ολιγοήμερη πολεμική “εμπλοκή .Διότι  του χρόνου μεν θα έλθουν τα παραγγελθέντα αεροσκάφη RAFALE,αλλά σε περίπτωση “θερμού” επεισοδίου με την Τουρκία  ο Μακρόν μπορεί ,να στείλει με γάλλους  πιλότους 20  ή περισσότερα Α/Φ RAFALE,που είναι ο “εφιάλτης” του Ερντογάν. Τούτο μπορεί, να πραγματοποιηθεί ,διότι σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Συνθήκης της ΕΕ -που ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του- για προβλεπόμενη βοήθεια κράτους προς άλλο ευρωπαικό  κράτος όταν παρίσταται ανάγκη , στην γενική έννοια του όρου  “βοήθεια , μπορεί ,να ενταχθεί και η στρατιωτική βοήθεια.Ασφαλώς εκτιμούμε ,ότι στο εξοπλιστικό πρόγραμμα την κύρια και πρωταρχική θέση θα πρέπει ,να  έχει  η συντήρηση  και  αξιοποίηση  του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού,ώστε όλα να είναι σε πολεμική “ετοιμότητα ,γνωστού όντος ότι από τα 4 ρωσικά αερόστρωμνα ZUBR (φωτο)  μόνο το ένα είναι σε “λειτουργία” (!!!!) , προβλήματα υπάρχουν  στα μεταφορικά Α/Φ   C-130 κλπ, κλπ.,που δεν θα θέλαμε  λεπτομερώς ,να αναφερθούμε.

Πάντως θέλουμε, να πιστεύουμε ,ότι όλα τα “κυκλοφορούντα” για την μη δημιουργία ενός ΤΜ  – είναι ανυπόστατα.Δηλαδή ότι δεν δημιουργείται το ΤΑΜ  :

α.Διότι “κάποιοι” φοβούνται (!!!) ,μήπως έχει την ίδια τύχη με το αντίστοιχο ΤΑΜ της  Κύπρου ,που “φημολογείται” ότι ελαφρώς “λεηλατήθηκε” και επαυτού με σχετικό “ΦΛΟΓΟβόλο” έχουμε δώσει κάποια απάντηση σε “ανησυχούντες” ,αφού   ότι η εκτίμηση μας ή μάλλον η βεβαιότητα μας είναι ,ότι η παρούσα κυβερνητική εξουσία δεν θα επιτρέψει ανάλογες “διολισθήσεις” και

β.Διότι  το “σαμποτάρει”  η Επιτροπή για τις εκδηλώσεις  για το 1821, που έχει ξεκινήσει μία  ανάλογη πρωτοβουλία για την εξεύρεση χρημάτων και δεν θα ήθελε, να έχει  ένα Ταμείο Αμυνας (!!!) σαν  “ανταγωνιστή” .

Λεπτομέρειες για την δημιουργία  ενός Ταμείου Αμυνας (ΤΑΜ)  καταχωρήσαμε στον ηλεκτρονικό Εκτακτο “ΦΛΟΓΟβόλο” της 28 Ιουλίου μαζί με την πρότασή μας για την στράτευση στην ηλικία των 18 ετών,που ανέφερε προς μελέτη του θέματος – ο Πρωθυπουργός  και καταλήξαμε  στο: ” Ταμείο Αμυνας και στράτευση στα 18….. και όλα τα άλλα “έπονται”.

Τελειώνοντας θεωρώ ,ότι οι Έλληνες δεν πρέπει ,να ανησυχούν από τις προκλήσεις και απειλές του Ερντογάν,ο  όποιος συμπεριφέρεται σαν “λαβωμένο” γέρικο λιοντάρι ,που βρυχάται ,ενώ όλοι γνωρίζουν ,ότι κανείς δεν το φοβάται, αφού οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες  και γνωρίζει , ότι μπορούν, να  επιφέρουν σοβαρά στρατιωτικά πλήγματα σε περίπτωση κάποιας “εμπλοκής”.  Δεδομένου μάλιστα ότι επίκεινται  κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,εκτιμάται ,ότι ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί –με κάποια προφανώς “ανταλλάγματα”-να συμμορφωθεί με  το Διεθνές Δίκαιο ,ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αποκλιμάκωση .Ιδωμεν  ,διότι δεν ξεχνάμε ,ότι ο  Ερντογάν είναι και “απρόβλεπτος”.

 

 

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Επειδή παρήλθε εννεάμηνο από τον Ιανουάριο ,μπορεί ο κ.αρθρογράφος να μας ενημερώσει πότε και που υπεσχέθη ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης την δημιουργία του Ταμείου Άμυνας (Τ.Α.Μ) ,με ερανικές προσφορές όλων των Ελλήνων ,-σαν το ”Τάμα του Έθνους” ας πούμε-και γιατί αυτό να προτιμηθεί από τον με μέριμνα του κράτους και ευθύνη του αναγκαίο εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα -χωρίς φυσικά τις σπατάλες γνωστών Πασοκανθρώπων της 8ετίας 1996-2004;;;.
  Δεν μας αρκεί το παράδειγμα της κακοδιαχειρίσεως του ΤΑ.Μ Κύπρου .
  Είπαμε ”τασκ φορς” σε όλα με ηθικούς κατά το δυνατόν ανθρώπους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  16/1/21 | (0 σχόλια)
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας