Που το πάνε οι Γερμανοί;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Απο το ιστολόγιο της Deutsche Welle

SZ: Η νίκη Ερντογάν στα σημεία επί της Αθήνας

Με τον παραπάνω τίτλο καταχωρήθηκε άρθρο του ιστολογίου της Deutsche Welle στην ελληνόφωνη έκδοσή της.

Είναι ευνόητο που οδηγούν τις εξελίξεις οι Γερμανοί: Ελληνικές υποχωρήσεις και η Ελλάδα αποθήκη ψυχών καθώς όλοι αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. 

Θα αποδεχθεί αυτούς τους ρόλους η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οποιαδήποτε υποχώρηση θα υπονομεύσει την κυβερνητική της παρουσία.

Διαβάστε τα δημοσιεύματα που επιλέξαμε. 

Η σεξουαλική επανάσταση που ξεκίνησε από τη Ρόδο, η ελληνοτουρκική διένεξη, η οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τη Γερμανία και μια έρευνα για ασθενείς με κορωνοϊό στα δημοσιεύματα του Τύπου.

    
Streit um Erdgas im östlichen Mittelmeer (picture-alliance/dpa/AP/DHA/I. Laleli)

Στην ελληνοτουρκική διένεξη για τις γεωτρήσεις και τη διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitungτο οποίο σημειώνει: «επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή. Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη».

Εθνικό συμφέρον να βοηθηθεί η Ελλάδα

Berlin Podiumsdiskussion: Das rot-grüne Projekt Schröder (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ

Άρθρο του πρώην Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή» φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα HandelsblattΣτο άρθρο αναφέρεται: «Είναι προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος να βοηθηθούν οι χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα πολύ από την κρίση και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, τον σημαντικότερο πολιτικό μας εταίρο, αλλά αυτό ισχύει και για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Γερμανία εξάγει το 60% των προϊόντων της στις χώρες της ΕΕ. Η κατανάλωση σε αυτές τις χώρες, η οποία έχει πληγεί εξαιτίας του κορωνοϊού, εγγυάται την ευημερία μας και τις θέσεις εργασίας μας».

 «Ακτινογράφηση» των ασθενών με κορωνοϊό από την ομάδα Καραγιαννίδη

Deutschland Essen | Coronavirus | Intensivstation Uniklinikum (picture-alliance/dpa/M. Kusch)ΜΕΘ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Έσεν

Στην έρευνα που έκανε η ομάδα του ελληνικής καταγωγής πνευμονολόγου και εντατικολόγου Κρίστιαν Καραγιαννίδη αναφέρεται το περιοδικό Spiegel και γράφει: «Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα στοιχεία 10.000 ενηλίκων που διαγνώσθηκαν με Covid 19 σε κάποιο νοσοκομείο της Γερμανίας. Η ομάδα του Κρίστιαν Καραγιαννίδη από τα νοσοκομεία της Κολωνίας δημοσιεύει τα αποτελέσματα στο εξειδικευμένο περιοδικό“The Lancet Respiratory Medicine”. Οι πληροφορίες προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα AOK, όπου υπάγεται το ένα τρίτο των ασφαλισμένων στη Γερμανία. Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε 920 διαφορετικά νοσοκομεία στη Γερμανία».

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στοιχεία η έρευνα πιστοποιεί ότι «η μέση ηλικία των νοσηλευομένων ήταν τα 72 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι νοσηλεύθηκαν μόνο ηλικιωμένοι. Το 29% των ασθενών ήταν μεταξύ 18 και 59 ετών… Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονταν με Covid 19 είχαν ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Συνηθέστερα είχαν υπέρταση (56%) και ακολουθούν διαβήτης (28%), αρρυθμίες (27%)… Κατά μέσο όρο οι ασθενείς παρέμειναν δυο εβδομάδες στο νοσοκομείο. Όποιος χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη 25 ημέρες και οι 13,5 ήταν με μηχανική υποστήριξη».

Το δημοσίευμα συνεχίζει με διάφορα άλλα στατιστικά και καταλήγει: «Γενικά τα συμπεράσματα από τα νούμερα επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν το ρόλο των υποκείμενων νοσημάτων και την υψηλή θνησιμότητα στους ασθενείς που έπρεπε να έχουν μηχανική υποστήριξη. Η νέα έρευνα όμως καταδεικνύει άλλη μια φορά πως ο Covid19 απειλεί θανάσιμα και νέους ανθρώπους».

Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 ξεκίνησε από τα καμάκια της Ρόδου!

Από τη Ρόδο ξεκίνησε η σεξουαλική επανάσταση του 1968 σύμφωνα με τα πρώην καμάκιαΑπό τη Ρόδο ξεκίνησε η σεξουαλική επανάσταση του 1968 σύμφωνα με τα πρώην καμάκια

Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 και η Ρόδος αποτελούν το αντικείμενο άρθρου στη Welt, το οποίο γράφει: «Το ό,τι οι Έλληνες ανακάλυψαν όλα όσα μπορεί να σκεφθεί κανείς, το ξέρουμε. Το ότι όμως η σεξουαλική επανάσταση και γενικά το κίνημα του 68 ξεκίνησε από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από ένα νησί, αυτό σίγουρα θα σας είναι καινούργιο. Και εμένα άλλωστε. Νόμιζα πως όλα ξεκίνησαν στην Καλιφόρνια, στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στο Γούντστοκ ή έστω στη Σορβόννη στο Παρίσι. Στην πραγματικότητα ήταν στη Ρόδο, όπως έμαθα από κάποιους γοητευτικούς μεγαλύτερους σε ηλικία κυρίους. Η ιστορία αυτή ήταν στη νεότητά τους (την εποχή που έκαιγαν τα σουτιέν στο Παρίσι) και φαίνεται πως ήταν μια υπέροχη νεότητα στη Ρόδο (…) Από τη σημερινή σκοπιά δεν φαίνεται σπουδαίο. Λίγο φλερτ στις διακοπές; Οι ηλικιωμένοι κύριοι της Ρόδου θεωρούν όμως ότι άλλαξαν τον κόσμο. ‘Ήμασταν εμείς τα καμάκια, που απελευθερώσαμε την κοινωνία’ λέει ο Τάκης, ένας συμπαθητικός κύριος στην καλύτερη ηλικία, o oποίος τότε εργαζόταν ως DJ.»

Μαρία Ρηγούτσου

Και η Ελλάδα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας

Ο Τύπος για την ελληνοτουρκική διένεξη σχετικά με τις ΑΟΖ, τις απόπειρες διακινητών να στείλουν αεροπορικώς πρόσφυγες στη Γερμανία και το «όχι» Ζεεχόφερ στη φιλοξενία 300 μεταναστών από ελληνικά κέντρα στο Βερολίνο.

    
default

«Ο Ερντογάν υποχωρεί στη διένεξη για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο» είναι ο τίτλος άρθρου της Neue Zürcher Zeitung. H ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Μετά από διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ η Τουρκία υποχώρησε προσωρινά. Μια προοπτική συμφωνίας με Ελλάδα και Κύπρο δεν υπάρχει, μιας και νομικά η κατάσταση είναι περίπλοκη. Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελας Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο καθορισμός των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών στην ανατολική Μεσόγειο είναι νομικά περίπλοκος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χένινγκ Γέσεν από το Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο του Μάλμε, το δίκαιο της θάλασσας δεν δίνει σαφή απάντηση. Αφετηρία αποτελεί ωστόσο η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όπου αναφέρεται ότι κάθε κράτος διαθέτει από τις ακτές του ΑΟΖ 200 χλμ., αρκεί να μην πλήττονται δικαιώματα άλλης χώρας. Το δίκαιο προβλέπει όμως σαφώς το δικαίωμα ΑΟΖ σε κατοικημένα νησιά. “Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο όταν αγνοείς την ύπαρξη της Κρήτης”, τονίζει ο γερμανός ειδικός.

Κατά την άποψη του καθηγητή όμως και οι ελληνικές θέσεις έχουν αμφισβητούμενη νομική βάση, διότι σύμφωνα με αυτές η ελληνική ΑΟΖ φθάνει μέχρι τα παράλια της ηπειρωτικής Τουρκίας. Για τις περιπτώσεις που μια χώρα αισθάνεται ότι αδικείται η σύμβαση του 1982 προβλέπει διαπραγματεύσεις. “Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι ότι η Τουρκία χάνει τα πάντα. Η Ελλάδα, αν θέλει να είναι δίκαιη, οφείλει να κάνει υποχωρήσεις, πχ στα νησιά”, λέει ο Χένινγκ Γέσεν. Όσο όμως και οι δύο πλευρές επιμένουν σε μαξιμαλιστικές θέσεις, είναι αδύνατος ένας εποικοδομητικός διάλογος. Εναλλακτικά στις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει  η προσφυγή στο Διεθνές Ναυτικό Δικαστήριο του Αμβούργου ή το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Μέχρι σήμερα ωστόσο και οι δύο πλευρές αποφεύγουν μια προσφυγή, μιας και η ετυμηγορία θα ήταν δεσμευτική. Είναι ωστόσο δύσκολο να προβλεφθεί η δικαστική απόφαση. Παλαιότερες αποφάσεις σε παρόμοιες διαφορές αφήνουν ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

Πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν αεροπορικώς από την Ελλάδα

Προσφυγικό: υποσχέσεις για μεταφορά στην Ευρώπη;Προσφυγικό: υποσχέσεις για μεταφορά στην Ευρώπη;

Από τότε που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της στον τουρισμό οι διακινητές ανασκουμπώθηκαν. Διασφαλίζουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε μετανάστες και τους στέλνουν με αεροπλάνα γεμάτα τουρίστες στην Αυστρία και τη Γερμανία, σημειώνει η Kronen Zeitung με τίτλο: «Πρόσφυγες προσπαθούν να “απογειωθούν” από την Ελλάδα».

Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί: «Μέσα σε μόνο μια μέρα εντοπίστηκαν σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά 40 πρόσφυγες. Για πολλούς από εμάς οι πτήσεις σε εποχές πανδημίας αποτελεί πρόβλημα. Όχι όμως για τους διακινητές. Από τότε που ξεκίνησαν οι πτήσεις με τουρίστες από και προς την Ελλάδα το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια απασχολείται περισσότερο με παράνομους μετανάστες και λιγότερο με την άφιξη και αναχώρηση τουριστών. Από τη Κεφαλονιά προσπάθησαν να πετάξουν με πλαστά διαβατήρια προς Αυστρία και Γερμανία 20 πρόσφυγες και από τη Ζάκυνθο άλλοι 20, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, προς την Αυστρία και το Βέλγιο».

«Όχι» Ζεεχόφερ στο κρατίδιο του Βερολίνου για πρόσφυγες από Ελλάδα

Άρρωστα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα φθάνουν στο Κάσελ (24 Ιουλίου 20)Άρρωστα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα φθάνουν στο Κάσελ (24 Ιουλίου 20)

Η Die Welt σχολιάζει τη χρήση βέτο του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στα σχέδια του κρατιδίου του Βερολίνου να δεχθεί από ελληνικά προσφυγικά κέντρα μέχρι και 300 πρόσφυγες και μετανάστες με τίτλο: «Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει δίκιο». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Οι λόγοι για την άρνηση του υπουργού δεν σχετίζονται με τους μετανάστες. Ουδείς αμφισβητεί ότι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Πολλοί είναι εκείνοι στη Γερμανία που θέλουν να βοηθήσουν. Ακόμα και ο Χορστ Ζέεχοφερ.

Για αυτό περίπου 1.000 μετανάστες θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Γερμανία. Δεν είναι όμως στην αρμοδιότητα των κρατιδίων να αποφασίζουν για τον αριθμό των μεταναστών που θα έρθουν στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μετά από συνεννόηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια και όχι μονομερώς. Για παράδειγμα: Τι θα γίνει αν οι μετανάστες αποφασίσουν να πάνε σε ένα άλλο κρατίδιο ή προχωρήσουν σε αξιόποινη πράξη και πρέπει να απελαθούν ή ζητήσουν επανένωση οικογενειών; Τότε η οργανωτική και οικονομική ευθύνη δεν θα βαραίνει πια τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά τα κρατίδια».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα